Europeiska kommissionens skattedirektorat, generaldirektorat XXI (även benämnt DG21) har nyligen företagit en genomgripande omorganisation efter förslag av och under ledning av generaldirektoratets generaldirektör Michel Vanden Abeele. I denna artikel ges en bakgrund till omorganisationen samt en redogörelse för den nya organisationen.

1 Bakgrund

Den tidigare organisationen av DG21 var främst uppbyggd med utgångspunkt från de handläggande funktionerna som åligger tull- och skattesidan. Det innebar att tyngdpunkten i organisationen och därmed resursförbrukningen dominerades av konventionell ärendehantering, dvs. rena förvaltande uppgifter. Denna organisation har varit statisk och bestått under lång tid.

Den nya utvecklingen av den Europeiska unionen medför att denna organisation inte längre motsvarar de krav som utvecklingen medför. Den ökande betydelsen av skatteharmonisering, tullområdets utveckling mot en mer icke fiskal roll, den påverkan som elektronisk handel kommer att ha i framtiden, introduktionen av den nya valutan EURO, samt den utmaning som östutvidgningen medför kommer att kräva en helt ny roll för DG21.

Hittills har DG21 framför allt varit ett ”teknokratiskt” direktorat med mycket skickliga specialister inom de olika ärendeområdena. I framtiden förutses emellertid att generaldirektoratet kommer att spela en betydligt större politisk roll och syftet med omorganisationen är bl.a. att höja dess politiska profil och att därvid utnyttja dess tekniska kompetens.

2 Tidpunkten för den nya organisationen

Den 27 maj 1998 antog kommissionen ett förslag till ny organisation, som trädde i kraft nästan omedelbart, per 1 juni. Organisationsförändringen genomförs successivt från detta datum och i samband med att DG21 också genomför en flyttning till nya lokaler, då de nedslitna lokalerna vid Rue de Luxembourg nu skall asbestsaneras. Därvid splittras generaldirektoratet i två byggnader vid Rue Montoyer 51 respektive 59, där främst tullsidan kommer att ockupera förstnämnda adress och skattesidan den sistnämnda.

I detta sammanhang bör också nämnas att omorganisationen inte medför några större personalförändringar. Den genomförs således inom ramen för nuvarande personalstat med undantag för några få nya chefsposter till följd av en nettoökning av antalet enheter. DG 21 har idag i runda tal en personalstyrka på ca 400 personer.

3 Större förändringar i organisationen

Kommissionen har insett nödvändigheten av att utveckla en enhetlig politik inom skatteområdet. Hittills har DG21 enbart hanterat indirekta skattefrågor medan DG15 1 hanterat skattefrågor inom direkt beskattning. I den nya organisationen samlas all beskattning under DG21. I och med detta döps generaldirektoratet om till ”Directorate General – Taxation and Customs Union” 2.

Representanter för medlemsstaterna har under ordförandeskap av kommissionär Mario Monti arbetat i en s.k. högnivå grupp (Tax Policy Group) med ett globalt perspektiv på skattepolitiken. Detta arbete har hittills skett under den enhet för direkt beskattning som funnits i DG15. Detta överförs nu till DG21 och arbetet har visat att det är nödvändigt att dessa frågor behandlas i en särskild enhet (C1), som benämns ”Coordination of tax matters”. Hit förs även det arbete som pågår inom Code of Conduct Group, som har som målsättning att utveckla och införa en uppförandekodex inom skatteområdet. Enheten kommer att fungera som sekretariat för dessa grupper.

En brist i den gamla organisationen var att det inte fanns någon funktion som hade till uppgift att analysera tull- och skatteärenden ur ekonomisk och politisk synvinkel och att ge erforderliga råd till beslutsfattarna internt. En sådan övergripande funktion inrättas nu (A2) och betjänar hela generaldirektoratets verksamhet.

För att bättre kunna möta behovet av internationellt tekniskt bistånd inom skatte- och tullområdena inrättas en särskild enhet för dessa frågor (D2).

För att möta de krav och rekommendationer som finns i kommissionens framtida program SEM 2000 3 och MAP 2000 4 inrättas en särskild avdelning för handläggningen av personal- och budgetfrågor, som blir en stabsfunktion direkt underställd generaldirektören.

DG15 = Generaldirektoratet för Inre marknad och finansiella tjänster.

I artikeln har de officiella engelska beteckningarna använts, eftersom kommissionen ännu inte publicerat någon officiell översättning till svenska språket (juli 1998).

SEM 2000 = Sound and Efficient Financial Management 2000, Resolution om kommissionens program för att förbättra budgetförvaltningen, EGT C362, 02.12.1996, s. 332.

MAP 2000 = La modernisation de l’administration et de la politique du personnel. Kommissionen lanserade 1997 ett program på 3 år, vars målsättning är att modernisera EU-kommissionens administration och personalpolitik.

4 Den nya organisationsstrukturen

Det nya generaldirektoratet har fyra direktorat, dvs. det har i den nya organisationen utökats med ytterligare ett direktorat. Hela strukturen är ny och samtliga direktorat har förändrats. Därutöver finns, som nämnts, en stabsfunktion direkt underställd generaldirektören, som getts enhetsbeteckningen XXI/01. Nedan skall ges en kort beskrivning av respektive direktorat och nämnda stabsfunktion. Se också det organisationsschema som bifogats artikeln.

Bemanningen på de olika enheterna varierar starkt, eftersom en del är mycket stora och en del mycket små. De största enheterna har tilldelats en extra chefsfunktion, en biträdande enhetschef.

Enhet XXI/01

Enheten betecknas ”Management of human and financial resources” och skall ansvara för generaldirektoratets personalpolitik och de budgetmedel som tillkommer DG21. Genomförandet av SEM 2000 medför en decentralisering av ansvar för personal- och budgetfunktioner från kommissionens direktorat DG IX (Generaldirektoratet för Personal och administration) till respektive generaldirektorat. Detta medför att en särskild enhet är nödvändig för att hantera dessa nya uppgifter.

Direktorat A

Inom direktoratet finns en enhet, A1, med uppgift att horisontellt koordinera generaldirektoratets arbete internt men även externt bl.a. svara för relationerna med kommissionens politiska nivå, utarbeta politiska tal m.m.

Som nämnts finns också en enhet för strategisk analys av frågor ur politisk och ekonomisk synpunkt och enheten kan sägas utgöra generaldirektoratets ”think tank”.

Legala frågor; främst de som gäller implementering och tillämpning av gemenskapens lagstiftning, handhas av enhet A3 (i den gamla organisationen betecknad som enhet XXI/01).

Slutligen finns i detta direktorat en särskild enhet, A4, för internationella affärer, bl.a. stödjer denna enhet förhandlingsarbetet i samband med östutvidgningen. (För det rent tekniska biståndet och genomförandet av stödprogram, se nedan under direktorat D)

Direktorat B

Direktorat B har namnändrats från ”Customs” till ”Customs policy” vilket indikerar att det i framtiden ska ha en mer policy prägel. Enhet B1 handlägger främst tullagstiftningen.

Tidigare fanns en särskild enhet för bedrägeribekämpning inom tullområdet och med ansvar för relationerna med tredje pelaren. Denna enhet heter numera B2.

Den tidigare enheten för ”Movement of goods” heter numera ”Movement of goods and transit”. Härigenom har man velat understryka den vikt som kommissionen numera ger transit området, bl.a. pågående datorisering.

Enheten B4 ”Rules of origin” fanns tidigare (B2) men har namnändrats för att bättre överensstämma med den terminologi som används nationellt och internationellt.

Tariffrågorna inom tullområdet har tidigare varit spridda på ett flertal enheter (B3, B4, B5 och B6). I den nya organisationen sammanförs alla tariffrågor under en enhet, B5.

Direktorat C

I och med att direkt beskattning nu överflyttas till DG21 döps direktorat C om till ”Tax Policy”. Genom nya uppgifter utvidgas direktoratet från nuvarande fyra enheter till fem.

Enhet C1 blir, som ovan beskrivits, en koordineringsenhet med främsta uppgift att handlägga skattepolitiska frågor och att utgöra sekretariat för den s.k. Group Monti och Code of Conduct Group.

Direkt beskattning blir således en ny enhet, B2 (och korresponderar till den tidigare enheten A4 inom DG 15, dock att de skattepolitiska frågorna avskiljts från enheten)

Momsenheten C3, ”VAT and other turnover taxes” är i stort sett intakt (och motsvarar tidigare enhet C1). Det bör dock uppmärksammas att frågor avseende ömsesidigt samarbete, samt kontroll- och bedrägerifrågor (inordnade under den gamla enheten C3) numera också handläggs inom denna enhet. Förutom ansvar för Moms-kommittén och Moms-arbetsgruppen (VAT Committe och VAT Working Party No 1) är enheten också ansvarig för kommitteerna SCAC 5 och SCAF 6.

Punktskatteenheten, C4, är oförändrad (tidigare C2).

En ny enhet är C5 ”Analysis of national policies on statutory contributions and charges”. Detta är en utrednings- och forskningsenhet, som analyserar medlemsstaternas skattesystem. Den har tidigare funnits som en särskild arbetsgrupp ”Task Force Statutory Contributions ” (tidigare enhet XXI/02).

Den kommitte som svarar för frågor avseende indrivning och återvinning av skatt, Recovery Committee, kommer också att inordnas under direktorat C. Ansvarig enhet för denna kommitte torde dock inte utses förrän det nyligen framlagda ändringsdirektivet 7 antagits.

SCAC = Standing Committee on Administrative Cooperation

SCAF = Anti-Fraud Sub-Committee

KOM (1998)364.

Direktorat D

Detta direktorat, som benämnts ”Programme management” är nytt och består av tre enheter, i vilka en rad tidigare funktioner kan återfinnas. En målsättning med inrättandet har varit att möta kraven i SEM 2000 och MAP 2000.

Enhet D1 kallas ” Information, training, management of customs and tax cooperation programmes”. Avsikten är att enheten skall utveckla strategierna för bl.a. Customs 2000 och Fiscalis programmen och att även svara för utvärderingen av dessa. Vidare svarar enheten för vissa övergripande systemfrågor avseende informationssystemen samt mer konventionella informationsfrågor, ex generaldirektoratets hemsida och DGXXI’s egen publikation ”The Key”.

Enhet D2 svarar för tekniskt bistånd till tredje land, bl.a. till de nya ansökarländerna inom ramen för Phare-programmen.

Generaldirektoratets dataavdelning (tidigare benämnd A1) har flyttats över till detta direktorat och heter numera D3 och ansvarar för den operationella driften av datasystemen samt deltar i utvecklingsarbetet som expertfunktion.

5 Slutord

Den omorganisation som nu genomförs inom DG21 är således genomgripande och syftar till att ge skattefrågorna en större politisk profil än hittills och att minska den förvaltande funktionen. Avsikten är också att möjliggöra en anpassning till tidens nya krav och den utveckling som gemenskapen undergått under senare år och de utmaningar som väntar. Trots den mycket korta tid som stått till förfogande för genomförandet av omorganisationen torde det nya maskineriet vara i full gång under senhösten 1998.

Bo Forvass

Bo Forvass är principal administrator hos DGXXI och ordförande i SCAF (Sous-Comité AntiFraud).

Director-General

Unit 01

Michel VANDEN ABEELE Assistant to Director-General

Management of human and financial resources

Thierry VINOIS

Pierre FAUCHERAND

Directorate A

Directorate B

Directorate C

Directorate D

General matters

Customs policy

Tax policy

Programme management

Director Alfred KOMAZ

Director Alberto OYARZABAL

Director Michel AUJEAN

Director (Vacant)

Adviser Jochen MATTHIES

Adviser Mario BURGIO

Unit A1

Unit B1

Unit C1

Unit D1

Relations with the institutions, internal coordination

General customs legislation and customs procedures with economic impact

Coordination of tax matters (Secretariat of the Tax Policy Group and Code of Conduct Group)

Information, training, management of customs and tax cooperation programmes

Richard CONDON

Nikolaus VAULONT

Maria REHBINDER

Sebastian BIRCH

Unit A2

Unit B2

Unit C2

Unit D2

Strategy political and economic forward studies, evaluation

Customs union and common policie s,prevention of fraud and the third pillar

Direct taxation

International technical assistance on customs and taxation

Vacant

John PULFORD

Vacant

Thomas CARROLL

Unit A3

Unit B3

Unit C3

Unit D3

Legal affairs and enforcement of Community provisions

Movement of goods and transit

VAT and other turnover taxes

Information technology

Guido BERARDIS

Rosa Maria LOPEZ JORRIN

Alexander WIEDOW Deputy, Donato RAPONI

Iosif DASCALU

Unit A4

Unit B4

Unit C4

International matters

Rules of origin

Excise duties and transport, environment and energy taxes

Vacant Deputy, Vacant

Luigi CASELLA

Stephen BILL

Unit B5

Unit C5

Economic tariff questions, common customs tariff, integrated tariff and duty-free arrangements

Analysis of national policies on statutory contributions and charges

Michael LUX Deputy, Vacant

Bernard GRAND