När Alexander Ernstberger hoppade av gymnasiet tvivlade många i omgivningen på hans framtidsutsikter. Med sitt privatekonomiska rådgivningsföretag Allra har han visat att ingenting är omöjligt. Nu tar han upp kampen mot storbankerna.

Lukten av sopor är inte det första intrycket ett företag vill förmedla till sina kunder. Av den anledningen tvingades Alexander Ernstberger och hans kompanjon David Persson att förlägga sina kundmöten till caféer runt om i staden under uppstartsfasen av Allra.

– Vi hyrde en bra källarlokal med mycket plats till en låg kostnad. Men den låg vägg i vägg med ett soprum så det var inte optimalt att ta dit besökare, säger Alexander Ernstberger när Resultat träffar honom på företagets huvudkontor.

I dag ser förhållandena annorlunda ut. Sedan flera år tillbaka sitter Allra i stora, ljusa och luftiga lokaler mitt i centrala Stockholm och har ytterligare kontor i Luxemburg, Dubai och Gävle. Sammanlagt har företaget 250 medarbetare som arbetar med försäljning, rådgivning och kundtjänst inom privatekonomiska tjänster såsom pension, sparande, lån och försäkringar.

Affärsidén var inte på något sätt ny, men å andra sidan handlar entreprenörskap oftast inte om att vara först, utan om att vara bäst.

– Jag har alltid varit målinriktad och velat tänja på gränserna för vad som är möjligt, säger Alexander Ernstberger.

Entreprenörsandan har funnits där sedan Alexander Ernstberger var liten och växte upp med två företagare som föräldrar. Som sjuttonåring hoppade han av gymnasiet, ett livsval som präglat honom.

– Många tyckte att det var korkat och mina föräldrar var nog inte överlyckliga. Men där och då föddes en revanschlust. Jag ville visa alla att det gick att lyckas ändå, säger han.

I stället för att sitta i skolbänken byggde Alexander Ernstberger hemsidor och sålde till olika företag. Ganska snart startade han sitt första företag, Towork, en rekryteringsplattform som så småningom listades på Aktietorget. Samtidigt träffade han David Persson, en driven kille vars uppdragsgivare arbetade med privatekonomisk rådgivning.

– Vi märkte snabbt att intresset var stort, men att just det här företagets erbjudande inte var tillräckligt bra.

Där väcktes den gemensamma affärsidén – att erbjuda bättre privatekonomisk rådgivning.

– Vi hade verkligen ingen erfarenhet på området, men vi började fundera på hur vi själva skulle vilja ha hjälp med privatekonomin. Ibland tror jag att det kan vara positivt att komma utifrån utan erfarenhet från branschen. Man kommer in med nya ögon och fräscha idéer.

2008 startade de det privatekonomiska rådgivningsföretaget Allra i liten skala. Rådgivning inom pensionssparande blev deras första tjänst.

– Jag tror nyckeln har varit att vi hela tiden har haft en vision om hur vi vill att företaget ska vara, men samtidigt accepterat att vi inte är där ännu, säger Alexander Ernstberger.

Första året var tufft ekonomiskt, framför allt på grund av att de inte tog in en enda krona i kapital. Ändå klarade de sig igenom den mest kritiska perioden.

Självklart kunde vi ha tagit in pengar, men det skulle innebära att vi blev utspädda. Det ville vi inte. Dessutom trodde vi väldigt mycket på vår idé.

Mycket riktigt hade de en idé som höll. Med åren har de kunnat utveckla sina affärer till ett heltäckande erbjudande med tjänster inom sparande, lån, pension och försäkringar.

– En viktig framgångsfaktor är att vi har kunnat rationalisera våra processer. Det innebär att vi kan ha väldigt många kunder som var och en inte genererar så stora intäkter. Totalt sett blir det ändå en bra affär, säger Alexander Ernstberger.

I dag har Allra 180.000 kunder och förvaltar 25 miljarder kronor, både i Sverige och internationellt. Och inte nog med det, för två år sedan köpte de upp företaget som de en gång i tiden fick affärsidén ifrån, David Perssons tidigare kund.

– När vi köpte dem blev vi nästan dubbelt så stora, samtidigt lämnade det efter sig lite av ett tomrum. Ända sedan vi startade hade vi haft dem som en branschkollega och tävlingspartner, säger Alexander Ernstberger.

Nu när de inte längre har en given tävlingspartner har de bestämt sig för att tävla i en helt annan liga – med storbankerna.

– I dag är vi en utmanare till storbankerna. Målet är att över 50 procent av svenska folket ska se Allra som ett alternativ till storbankerna. Det är ett sätt för oss att utmana både marknaden och oss själva, för att på så sätt trappa upp arbetet med att hitta nya, spännande lösningar. Det händer saker väldigt snabbt nu på den finansiella marknaden så det gäller att hänga med och ligga i framkant. De digitala framstegen sker betydligt snabbare nu än tidigare.

Ett område de har valt att satsa extra mycket på är försäkringar inom hälso- och sjukvård.

– Om vi ska flytta positionerna och bli ett alternativ till storbankerna måste vi vara konsekventa i våra val och hålla ihop våra affärer. Därför har vi bestämt oss för att helt rikta in oss på välfärdsförsäkringar. Välfärden är eftersatt och samtidigt är behovet av hjälp större än någonsin. Det är utgångspunkten i våra affärer, att addera värde till våra kunder.

Sett i backspegeln kan man konstatera att Alexander Ernstberger har lyckats bevisa, både för sig själv och för omvärlden, att det går att lyckas även utan gymnasiebetyg. Men den där revanschlusten som föddes när han valde att hoppa av gymnasiet, den har han inte blivit av med.

– Den lever absolut kvar. Jag tror att den är en grundförutsättning för att fortsätta. Den fungerar som en drivkraft till att flytta fram positionerna till nästa nivå, och nästa.

Malin Letser

Alexander Ernstberger

Ålder: 30 år.

Bor: Stockholms innerstad

Bakgrund: Hoppade av gymnasiet. Har en ettårig utbildning från Berghs och startade sitt första företag när han var 19 år.

Fritid: Umgås mycket med vänner och familjen. På sommaren gillar jag att vara ute i skärgården med min båt.

Otippad talang: Världsmästare på vänstersvängar! Skämt åsido så kör jag väldigt mycket bil och har en gammal Porsche som jag brukar åka med på olika banor.

Alexanders bästa tips till entreprenörer

01 Jobba hårt – det är grunden till allt. Alla framgångsrika bolag bygger på hårt arbete från alla involverade. Det enda sättet att lyckas är att ge allt och aldrig ge upp oavsett hur tufft det är.

02 Ha en tydlig vision – det är viktigt att tidigt sätta upp en tydlig målbild för hur företaget ska utvecklas så att hela organisationen är med på vad som behöver ske för att visionen ska nås.

03 Rekrytera högpresterande kollegor – företagsbyggande är ett teamwork och du kan inte göra allt själv. Anställ medarbetare som är bättre än du själv, som du kan lita på.

04 Våga delegera – i takt med att bolaget växer blir det allt viktigare att delegera uppgifter till kollegor inom organisationen så att du själv kan fokusera på det strategiska arbetet.