Efter 25 års arbete med företagsöverlåtelser och transaktioner på EY i Göteborg har Magnus Norin en gedigen erfarenhet av företagsvärderingar.
– Företagsvärderingar är ett tämligen komplicerat område, även för den som har goda ekonomiska kunskaper och det är lätt att gå fel.
Vilka risker finns med en bristfällig värdering?
– En ofullständig värdering kan leda till ett uppenbart felaktigt pris vid en transaktion och det vill man naturligtvis inte vara med om när man exempelvis ska sälja sitt livsverk. Därför är det viktigt att ta hjälp om man själv inte är insatt i frågorna. Företagsvärderingar är inte någon exakt vetenskap. Det finns inget rätt eller fel eftersom det inte finns några särskilda regler att rätta sig efter. Men man bör göra hemläxan. Till exempel har Skatteverkets intresse för frågorna ökat, och man måste kunna argumentera grundligt för priset i en transaktion om de i efterhand skulle säga: ”Det här är inte marknadsvärdet på företaget.”
Åt vilket håll har företagsvärderingar utvecklats?
– Trenden är att värderingarna har blivit mer grundliga än för ett par decennier sedan, då de nästan var för simpla. Värderingsmetoderna som används är desamma nu som då, men det tycks bli vanligare att använda kassaflödesvärdering, som är den mest kompletta metoden och grunden i all företagsvärdering. En förklaring kan vara private equity-bolagens intåg i Sverige – de belånar ofta sina förvärv i viss omfattning och då hamnar kassaflödet i fokus.
Vilka fördelar finns med kassaflödesmetoden?
– Den är som sagt den mest kompletta metoden och får med flera saker som missas med andra metoder, till exempel framtida investeringar som väntas eller om företaget verkar i en bransch med stora säsongssvängningar och binder olika mycket kapital under året. De övriga, enklare metoderna kan vara bra att komplettera med och eventuellt använda när man ska förklara värderingen. Men gör inte det förrän efter kassaflödesvärderingen.
– Man kompletterar ofta med en relativvärdering, där man härleder priser från liknande börsbolag och från transaktioner och applicerar dem på sitt eget bolag. Här måste man dock vara försiktig, eftersom det inte finns två exakt likadana bolag och i onoterade, mindre bolag finns en mycket högre risk än i börsbolag.
Josefin Svenberg
Magnus tipsar
Kom ihåg att värde och pris inte är samma sak. Säljare och köpare gör olika värderingar av företaget eftersom de har olika intressen – därtill kommer taktik i förhandlingen.
Om du har tankar på att sälja ditt företag är det bra att göra en värdering så tidigt som möjligt, så att du kan arbeta konkret med att öka värdet tills försäljningen blir aktuell.
Företagsvärderingar och -överlåtelser är komplicerade frågor. Ta in extern hjälp om du själv inte har kunskapen.