Vad utmärker redovisning inom välfärdsföretag?
Den kan vara relativt komplex. Särskilt om intäkterna kommer från olika håll, kommuner och landsting, som i sin tur kan ha helt olika ersättningsmodeller i olika delar av landet. En annan sak att tänka på är att om man agerar inom olika områden, exempelvis assistans, äldreboende och vårdcentraler, så har de olika karaktär och bör projektredovisas så att man kan följa resultatet för respektive verksamhet.
Vad ska man tänka på när det gäller personalredovisning?
Inom välfärd har även mindre bolag ofta många anställda, eftersom det är vanligt med tim- och deltidsanställning. Samtidigt är åldersspannet stort, från väldigt unga personer som just gått ut skolan till pensionärer som jobbar extra. Dessa grupper har helt olika regler för sociala avgifter, pensionsavsättningar och försäkringar. Olika personalkategorier har också olika kollektivavtal. Det är viktigt att ha koll på dessa kostnader och redovisa dem löpande så att man inte jobbar upp en stor skuld som kan bli svår att hantera för ett mindre bolag.
Finns det några särskilda momsregler?
Man måste hålla reda på att tjänster som köps in centralt, som telefontjänster, måste vidarefaktureras vilket påverkar momsen. Man måste också vara noga med att redovisa vilken typ av tjänst som utförts, om exempelvis en läkare har träffat patienter eller arbetat administrativt. Det påverkar momssatsen.
Har du några andra tips?
Även om ni tar hjälp med redovisning, vilket kan vara bra när verksamheterna är så komplexa, så är det bra att lära sig lite efter hand, så att du känner att du har koll själv.
Elizabeth Falk, revisor Grant Thornton