Coompanion är företagsrådgivaren för alla som vill starta eller driva ekonomisk förening tillsammans.
Magnus Andersson är rådgivare och verksamhetsledare på Coompanion Kronoberg, och har bland annat suttit som expert i regeringens utredning för att modernisera lagen om ekonomiska föreningar.
Vad tror du att det ökande intresset för ekonomiska föreningar beror på?
– Det beror nog på olika sammanhängande faktorer. Jag ser en viss attitydförändring, inte minst hos den yngre generationen. Den ekonomiska föreningens regelverk är anpassat för den kooperativa idén om demokrati, delaktighet och öppenhet samt att den ekonomiska föreningen är till för just dem som deltar i företaget. Det är värderingar som tilltalar allt fler, inte minst inom tjänstesektorer som omsorg, skola och kreativa näringar.
Hur då?
– Jag tror att ”vi-gör-det-tillsammans-kulturen” håller på att växa sig starkare. Vi ser ju också en växande kollaborativ ekonomi i världen.
Men antalet ekonomiska föreningar är fortfarande litet. Varför?
– Många saknar kunskap. Om du studerar företagsekonomi får du bara höra om ekonomiska föreningar i förbifarten, och företagsrådgivare talar oftast om aktiebolag. Samma sak hos bankerna – de kan till och med ge beskedet att de inte hanterar ekonomiska föreningar.
Josefin Svenberg
Magnus tipsar
När man startar en ekonomisk förening är det viktigt att, precis som med vilket annat företag som helst, ha en fungerande affärsmodell och veta att det finns en marknad.
Att starta en verksamhet tillsammans gör det särskilt viktigt att diskutera igenom saker ordentligt, så att man har gemensamma mål och en affärsidé som alla är säkra på.
Fundera på om ni ska upprätta ett kompanjonsavtal för att reglera sådant som inte tas upp i stadgarna, som hur lön ska betalas ut och vad som händer om en medlem lämnar.