Med stenkoll på ekonomin, lagret och kunderna har Emily Bjurenstedt byggt upp butiken Oil & Vinegar i Jönköping. En djupdykning i företaget i god tid före årsskiftet är hennes recept för en sund ekonomi och goda framtidsutsikter.

Trots att klockan bara är tre på eftermiddagen denna fredag i oktober rör sig många längs Östra Storgatan i centrala Jönköping. På gågatan, med bästa A-läge, ligger Oil & Vinegar. Väl inne är det full fart. Några kunder doppar små bröd i olivolja medan andra vill ha tips om vad de ska handla till helgen.

– På fredagseftermiddagarna är det full fart och jag bemannar upp butiken med extrapersonal. För oss är service A och O och jag är mycket mån om att utbilda personalen så att de kan ge kunderna det där lilla extra som betyder så mycket, säger Emily Bjurenstedt som sedan nio år driver Oil & Vinegar i Jönköping på franchisebasis.

På hyllorna samsas olivoljor med exklusiv balsamvinäger. Pesto, tapenade, kapris och en mängd olika pastasorter ryms också i butiken. En gemensam nämnare är att det mesta som säljs har god hållbarhet.

– Det gör lagerhållningen så mycket enklare. Jag har precis börjat arbetet med att förbereda företaget inför årsskiftet och lagerhållningen är en av de viktigaste frågorna i det arbetet. Ett för stort lager binder pengar och sänker resultatet, berättar hon.

Att kassasystemet är kopplat till lagret underlättar, men det tillkommer ändå en hel del manuellt arbete. Vid inventeringen ska det registrerade lagret stämma med det faktiska, eventuella ”hyllvärmare” ska identifieras, rabatteras och säljas före årsskiftet.

– Julen står för 30 procent av hela årets omsättning. Under den perioden vill jag definitivt inte ägna mig åt vare sig lagerfrågor eller andra frågor som har med årsskiftet att göra, säger hon.

Det innebär att inventering och annat måste ske i god tid före årsskiftet. En annan viktig fråga gäller Emily Bjurenstedts egen lön. Hur stor den samlade lönen är under året är avgörande för en rad frågor, exempelvis hur stor sjukpenningen blir. Eller den allmänna pensionen. Som företagare är det Emily Bjurenstedts ansvar att besluta om företaget ska betala ut tjänstepension till henne.

– Jag är bra på att driva och utveckla företag och tycker att det är riktigt roligt. Lönen och vilka förmåner som den medför har jag koll på, säger Emily Bjurenstedt och fortsätter:

– Men när det gäller frågor som pension och aktieutdelning förlitar jag mig helt och hållet på min revisor som fungerar som ett riktigt bra bollplank, säger hon och berättar att hon genom företaget varje månad sätter av till sin tjänstepension.

Reglerna säger att företag kan sätta av 35 procent av den inbetalda lönen upp till ett visst belopp i pensionsförsäkringspremier till anställda. När ett företag går bra väljer vissa företagare att göra extrainsättningar i slutet av året, vilket sänker resultatet och därmed skatten. Aktieutdelningen är ett annat viktigt område för företagare. Förenklingsregeln (se fakta sidan 17) föreskriver att ägare till fåmansföretag kan ta ut drygt 155.000 kronor i aktieutdelning som inkomst av kapital till 20 procent skatt. Emily Bjurenstedt har valt att inte ta ut pengar i form av utdelning ur företaget.

– Jag satsar långsiktigt och har i stället valt att återinvestera överskottet i företaget. Det har varit rätt strategi hittills, men från och med nästa år funderar jag på att göra en aktieutdelning, säger hon.

Om Emily Bjurenstedt väljer att låta företaget göra aktieutdelningar framöver kan hon tillgodoräkna sig de år som bolaget inte gjort det. Dagens regelverk säger att det inte finns några begränsningar hur långt fram i tiden som ett företag får spara utdelningsutrymme.

– Jag känner mig verkligen som en entreprenör och får ofta nya affärsidéer. Så vi får se vad som händer i framtiden, säger Emily Bjurenstedt.

Henrik Norberg