Med 476 miljarder dollar i årsomsättning, 2,2 miljoner anställda och en vinst på 16 miljarder efter skatt förra året betraktas Walmart som ett av världens största företag. Företaget ägs av familjen Walton i Bentonville, Arkansas och grundarens son Rob Walton sitter som ordförande i styrelsen.
Många stora, kända företag är just familjeföretag – Ford, Samsung, Mittal Steel, Tata Group. Eller ta läkemedelsföretaget Merck som är inne på tolfte generationen. I Sverige har vi till exempel Ikea, Tetra Laval, H&M och Axel Johnsonkoncernen.
Många har försökt besvara frågan varför familjeföretag är en så framgångsrik verksamhetsform. Den tyska professorn Fritz B Simon kallar det hållbarhetsgenen – den faktor som avgör om familjeföretaget ska överleva den riskfyllda tredje generationen. Ni vet – första generationen förvärvar, andra generationen förvaltar, tredje generationen förslösar. Hans teori är att familjeföretaget karaktäriseras av längre tidsperspektiv och styrs av sekeltänkande snarare än kvartalsrapporter och att tillgångarna inte bara är abstrakta siffror utan representerar konkreta familjeresurser som bidrar till ansvarsfullt ägande. På så vis är familjen en resurs för företaget på samma sätt som företaget är en resurs för familjen.
I månadens nummer får du träffa Cajsa Lundberg, tredje generationens vd för familjeföretaget Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad. I Nälden i Jämtland finns en annan familjeföretagare, Nils-Åke Hallström, som leder Hallströms Verkstäder och som fick Företagarnas utmärkelse Årets företagare. På sidan 6 berättar han hur viktig den lokala förankringen och långsiktigheten är för bolagets framgångar. Trevlig läsning!
Lisa Bergman
Chefredaktör