Efter nästan 20 år med enskild firma valde Holger Jakobsson för sju år sedan att ombilda sin grävmaskinentreprenad till aktiebolag. 2015 ska den enskilda firman vara helt avvecklad och här förklarar han varför det kan vara värt att låta bolagsombildningen ta tid.
Många småföretag, inte minst enmansföretag, startar som enskilda firmor för att senare omvandlas till aktiebolag. En anledning till att många väljer att börja i form av enskild firma är att det inte krävs något startkapital, medan det för aktiebolag krävs en grundinsats på 50.000 kronor. Holger Jakobsson har sedan 1989 drivit enskild firma i egenskap av underleverantör, där han hyr ut sig själv och sin grävmaskin per timme till de stora byggbolagen. För sju år sedan valde han att ombilda firman till aktiebolag.
– Det finns egentligen inga nackdelar. Jag undrar faktiskt varför jag inte gick över till aktiebolag tidigare. Det blir så mycket enklare att skilja på mina privata och bolagets pengar nu.
Vad fick dig att övergå till aktiebolag efter så många år som enskild?
– Jag började fundera över vad som ska hända när jag blir äldre och vill avveckla. Min redovisningskonsult tipsade om att ombilda firman till aktiebolag. Då blir det enklare att sälja, eftersom bolaget är bundet till aktier och inte till person.
Den stora risken när man driver företaget som enskild firma är givetvis risken för personlig konkurs. Om jobben slutar trilla in, riskerar man som enskild att bli stående med omkostnader och eventuella lån långt efter att verksamheten är avvecklad.
– Tryggheten är större nu än tidigare om något oförutsett skulle hända. I aktiebolaget är i princip enda risken att man förlorar sina 50.000 kronor i aktiekapital. Sedan är det lättare att behålla pengar i bolaget då jag inte skattar för hela vinsten själv, utan tar ut lön som en ”vanlig löntagare”. Aktiebolaget betalar de sociala avgifterna och gör avdrag för dem. Och så kan jag ju ta ut överstående vinst vid sidan av lönen.
Visserligen är skatter och sociala avgifter något lägre i en enskild firma, åtminstone upp till en årsinkomst på runt en halv miljon. Har man däremot ett större överskott är det enklare att styra sina uttag och sin skatt med ett aktiebolag. Med aktiebolag måste man emellertid redovisa arbetsgivaravgifter och anställdas skatter varje månad, vilket kräver viss administration.
Just nu står dock Holger Jakobsson som ägare till både en enskild firma (dock vilande) och ett aktiebolag. Den enskilda firman beräknas vara helt avvecklad 2015.
– Jag har valt en lång övergångsperiod. Främst för att slippa snöbollseffekten som uppstår när inkomsterna ökar i företaget och det blir svårt att planera skatteuttagen, vilket gör att man kan bli stående med en rejäl skuld till Skatteverket den dag man väljer att ombilda till aktiebolag.
Den skattesnöbollseffekten gäller i synnerhet entreprenadbolag, som ofta har maskiner med avskrivningar löpande under flera år. Det innebär att man i realiteten skjuter en skatt framför sig och bygger upp en skatteskuld, då man alltså inte skattat för hela överskottet varje år. Det är orsaken till varför Holger Jakobsson valt att behålla den enskilda firman parallellt med det nya aktiebolaget. I stället för att åka på en skattesmäll har han under övergångsåren kunnat reglera inbetalningarna successivt under mer ordnade former.
Han påpekar dock att om du väljer att ha en övergångperiod betyder det också att du måste vara beredd på den ökade administrationsbörda det innebär.
– Det är två bolag att administrera och bokföra. Men under en begränsad period kan det vara värt det eftersom jag sparar en ansenlig summa pengar.
Har du märkt någon skillnad i den praktiska bokföringen för de olika bolagsformerna?
– För aktiebolag är det lite högre krav. Man måste till exempel lämna in en årsredovisning och i vissa fall krävs en revisor. Jag och min hustru är dock de enda två anställda och jag har haft revisionshjälp under många år så för mig är det ingen större skillnad.
Lina Hovling