Konst ska förmånsbeskattas

Jag har bakgrund som museichef och curator för många internationellt uppmärksammade konstutställningar. Numera är jag delägare i ett fåmansbolag. Bolaget har införskaffat ett par värdefulla konstverk som jag förvarar hemma i vardagsrummet. Nu var det någon som påstod att jag är tvungen att skatta för de här konstverken trots att jag inte äger dem. Kan det stämma?

Ja, det stämmer. Som du har uppgett handlar det om värdefulla konstföremål som kan innebära att du ska förmånsbeskattas för din rätt att disponera dem. Utgångspunkten enligt de allmänna skattereglerna är att det är marknadsvärdet på förmånen som ska tas upp till beskattning. För att beräkna det korrekt kan du gärna ta kontakt med din revisor eller redovisningskonsult.

Regellättnader för mindre bolag

Regelförenklingar för mindre bolag är ju lite som Storsjöodjuret, alla pratar om det men ingen har sett något. Men nu har de tydligen gjort något i alla fall, vad är det som har hänt och hur gynnar det oss små?

Det är riktigt att det under våren beslutades om vissa förenklingar för framför allt små aktiebolag, och dessa trädde ikraft den 1 augusti. Huruvida vi därmed sett ett mytologiskt väsen lämnar jag till alla och envar att bedöma själva.

Den första förenklingen gäller arbetsordning för styrelsen och skriftliga instruktioner för exempelvis VD. Kraven på att sådan ska finnas har helt avskaffats för vanliga privata aktiebolag, vilket beräknas spara upp till 400 miljoner kr för företag med upp till nio anställda.

Den andra stora delen gäller ökning och minskning av aktiekapital. Nyemissioner (efter att de beslutats i korrekt ordning) ska även för ickeavstämningsbolag få tecknas genom betalning, i stället för omvägen via teckningslista eller styrelseprotokoll. Detsamma gäller konvertibler och optioner. Vid minskning av ak tiekapitalet utan återköp ska stämman få bemyndiga styrelsen att besluta om exakt belopp för minskning en och återbetalningen till aktieägarna.

Reglerna blir därmed lika som vid minskning med återköp. I utredningen som föregick lättnaderna ingick också ett antal förslag som regeringen ratade: avskaffande av aktiebrev (vilka skulle ersättas med först anteckning i aktieboken, senare krav på att alla bolag registreras hos en central värdepappersförvarare), avskaffande av förvaltningsrevision och avskaffande av beslut om ansvarsfrihet. Två frågor, avskaffande av förbudet mot närståendelån och upplösande av bolag med ingen eller begränsad verksamhet har skjutits på framtiden.

Senareläggning av bokföring

Jag driver ett litet aktiebolag som säljer ridsaker på internet. All försäljning faktureras i samband med leveranserna till kunderna och den årliga nettoomsättningen uppgår till ungefär 2,3 miljoner kronor. Hur ofta behöver jag bokföra?

Från och med 1 januari 2014 gäller ny normgivning för löpande bokföring (BFNAR 2013:2). För din del innebär det nyheter gällande exempelvis tidpunkten för bokföring. Om den årliga nettoomsättningen uppgår till högst tre miljoner kronor, får bokföringen senareläggas till högst 50 dagar efter utgången av det kvartal då affärshändelsen inträffade. För att få senarelägga bokföringen krävs att du ordnar verifikationerna i takt med att de mottas eller sammanställs. Nu låter det inte som om du har någon kontanthantering men om du har det så gäller andra regler avseende de kontanta transaktionerna.

Värdet på aktiefond

I mitt bolag har vi sedan många år investerat i en aktiefond (som är en finansiell anläggningstillgång). Den har gått bra under många år men värdet i balansräkningen är oförändrat. Är detta verkligen rätt? Den är ju värd mer pengar än vad det står. Vi redovisar enligt K2.

Ja, det är korrekt hanterat. En finansiell anläggningstillgång ska värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och värdet på balansdagen. Ett företag som tillämpar K2 får aldrig skriva upp en finansiell anläggningstillgång. Den dagen som du realiserar (säljer) aktiefonden så kommer vinsten att synas i resultaträkningen. inkomster och utgifter som var för sig understiger 5.000 kr. Dessa behöver inte heller periodiseras.

Anna Nord, David Nylund, Helena Eibertzon Löfgren