Att veta om till exempel en bjudlunch är en naturlig del i kundrelationen eller en muta är inte så lätt alla gånger. Resultat frågade Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, om tips på vägen för vita affärer.
Var går gränsen? Den frågan brukar återkomma när Helena Sundén pratar med folk i näringslivet och offentlig förvaltning. En fråga som inte går att besvara i kronor och ören eftersom mutbrott, utöver själva mutan, beror på vem som ger, vem som tar emot, i vilket sammanhang och vilket syfte. Så kunde till exempel fetaost och kexchoklad till ett värde av 190 kronor leda till både fängelse och dagsböter – för att den som tog emot gåvorna var en kriminalvårdare och givaren var en intern.
– Mutlagstiftningen är extra strikt när det gäller personer i offentlig tjänst eftersom de omfattas av ett särskilt skyddsintresse. I princip får en anställd inte ens bjuda en offentliganställd på en kopp kaffe. Anledningen är att anställda i den offentliga sektorn har hela svenska folket som huvudman och lagen ska skydda huvudmannen, berättar Helena Sundén och lägger till:
– I den privata sektorn är huvudmannen ägaren av bolaget. De är inte lika mycket värda som svenska folket. Det är tanken bakom hur mutlagstiftningen tillämpas.
Skulle det vara tillåtet att ge kexchoklad och fetaost till en anställd i ett privat företag?
– Det kan det vara. Men det förutsätter att gåvan ges öppet, att den anställdes chefer vet om det och att syftet inte är att påverka personen i tjänsteutövningen.
Ditt tips till företag som har den offentliga sektorn som kund?
– Vi vet att den svenska lagen är svår att tolka. Därför har vi tagit fram en kod på vår hemsida som beskriver hur näringslivet ska tolka lagen. Under en punkt står att man bland annat ska fundera över vad gåvan är värd, om det finns en koppling mellan gåvan och tjänsteutövningen. Det tycker jag är viktigt. Även här ska gåvan ges öppet och det är den ansvariga för avdelningen som ska fatta beslut om den enskilda tjänstemannen ska få ta emot den. Om gåvan bara handlar om att ha roligt, som att gå på teater, är det inte okej.
Vilka är de vanligaste omedvetna mutbrotten?
– Svårt att säga. I de domar som finns handlar det om relativt små belopp på någon tusenlapp och omfattar allt från Ålandskryssningar, plank till sommarstugan, taktegel och en och annan whiskyflaska. En dem handlar om en person från ett privat företag som bjöd en kommunal upphandlare på Jensen’s Bøfhus, där de bland annat åt glassbuffé. Jag tror att få tänker på att sådana till synes oskyldiga händelser kan falla under mutbrott. Men så strikt är lagen och det bör alla vara medvetna om.