Revisorn är ofta den första personen företagare vänder sig till när de vill få råd om anställningar och uppsägningar. Erik Emilsson, vd på Revideco, har under åren agerat bollplank åt många företag.

– När det gäller anställningar får vi ofta frågor om vad det kostar att anställa fler, om företaget har råd och vad de ska tänka på. Att anställa är relativt okomplicerat.

Tips inför stundande uppsägningar?

– Uppsägningar är betydligt mer komplicerat än att anställa. Att säga upp medarbetare på personliga grunder går i princip inte. Men arbetsbrist fungerar normalt. Beroende på omständigheterna brukar jag råda mina kunder att kontakta sin arbetsgivarorganisation eller en arbetsrättsjurist.

– Det händer att både arbetsgivaren och medarbetaren kommer överens om att hon eller han ska sluta. Då kan revisorer hjälpa till med att reda ut frågor om till exempel semesterlön, hur avgångsvederlag ska hanteras skattemässigt samt vad som ska gälla om medarbetaren ska starta eget och fakturerar sin före detta arbetsgivare.

Hur ser skatteverket på att före detta anställda börjar fakturera sin gamla arbetsgivare?

– Sedan en tid har reglerna blivit flexiblare, vilket har öppnat upp för fler att starta eget och fakturera sin gamla arbetsgivare. Men självklart måste man uppfylla vissa krav. Jag tycker att det här är en bra lösning i stället för att säga upp en medarbetare helt och hållet.

Hur går man tillväga?

– Man kan ta en reklambyrå som exempel, som inte längre har 100 procent beläggning åt sin copywriter. Då är en vanlig lösning att man säger: ”vi har inte fullt upp, men om du vill starta eget så garanterar vi att du får fakturera motsvarande 40 procent beläggning under ett år”.

Hur kommer man fram till rätt arvode?

– Ett sätt är att ta reda på vad marknadspriset för den tjänsten ligger på. Som minimum brukar jag säga att beloppet ska vara två gånger bruttolönen. Om en person hade 36.000 i bruttolön, och han ska fakturera 40 procent, så blir det 40 procent av 36.000 kronor gånger 2, alltså 28.800 kronor. Som ny företagare måste man vara medveten om att man tar på sig fler kostnader som sociala avgifter, pensioner och sjuk- och semesterersättning. Det fakturerade beloppet ska täcka allt detta.

Börja konsulta?

Den som säger upp sig för att som konsult ta uppdrag för sin forne arbetsgivare skall tänka på flera saker.

Att du har skaffat dig en F-skattsedel betyder inte att Skatteverket automatiskt anser att du är företagare. Om Skatteverket anser att en person, trots att den anställda fakturerar ditt bolag, ska anses som anställd kan det bli en dyr historia. Då måste ditt företag betala sociala avgifter och göra skatteavdrag.

För att klassas som uppdragstagare, och inte anställd, ska personen:

  • utföra arbete åt någon annan utan att vara anställd

  • utföra arbetet självständigt med egen utrustning

  • inte personligen vara ansvarig för att arbetet utförs utan ska kunna lägga ut det på andra

  • ha fler uppdragsgivare eller företaget vara godkänd för F-skatt

Alla punkter behöver inte vara uppfyllda för att man ska betraktas som uppdragstagare.

Läs även artikeln ”Klipp banden”.