Du har skrivit fler böcker om ekonomi än de flesta. Varför?
–Jag sliter för brödfödan... Skämt åsido, Jag har en stark folkbildarådra och får en kick av om människor tycker att de förstår sammanhang bättre av mina artiklar och föredrag. Därför skriver jag ofta populärvetenskapliga böcker – långt från forskningsfronten men förhoppningsvis begripligt. På ett annat och djupare plan är det också viktigt för demokratin att så många som möjligt förstår någorlunda vad som sägs i den allmänna ekonomisk-politiska debatten.
Hur står det till med svenska företagares kunskaper inom ekonomiområdet?
– Det undrar jag om någon vet. Den teoretiska utbildningsnivån bland högre chefer i storföretagen är hög, så mycket är klart. Men bland småföretag och egenföretagare är det nog väldigt blandat. Många av dem är ju en- eller tvåmansbolag som startats ”i garaget”. Jag gissar att en hel del mindre företagsledare skulle må bra av utökade ekonomikunskaper.
Hur går det med deckarkarriären? Thrillern ”Läckan” blev film 1994, är det inte dags att ta upp det igen?
– Jo, det vore roligt men jag har fullt upp med andra skrivprojekt. Just nu håller jag på att arbeta om min stora lärobok i ekonomi – ”Vår ekonomi”, som används på universitet – till en enklare gymnasieversion. Jag skulle också vilja skriva en bok om Indien, som är ett fascinerande land och en blivande supermakt.
Lina Hovling
Klas Eklund
Född: 1952.
Bor: På en hästgård utanför Lund.
Gör: Senior Economist på SEB med fokus på global ekonomi och klimat. Författare, samhällsdebattör och jourhavande stalldräng.
Ser i kristallkulan: ”Långtidsarbetslöshet och ökande utanförskap. Ny teknik kan ersätta arbetskraft på en lång rad områden, numera även i tjänstesektorn. En allt för trögrörlig arbetsmarknad ger stora matchningsproblem, vilket gör att svenska företag kommer att behöva satsa mer på utbildning och kompetensutveckling av sina anställda.”