Kostnadsföra maskinen?
Jag driver en ett mindre sömnadsföretag som upprättar årsredovisning enligt K2. Nu har jag köpt en symaskin för nästan 20.000 kronor till min verksamhet. Måste jag kostnadsföra den direkt?
Du måste inte kostnadsföra den direkt, men du får göra det. I K2 (BFNAR 2008:1 Årsredovisning i mindre aktiebolag) finns det en frivillig förenklingsregel (10.4) som säger att du får redovisa en materiell anläggningstillgång som en kostnad direkt om anskaffningsvärdet understiger ett halvt prisbasbelopp(prisbasbeloppet för 2014 är 44.400 kronor). Du bestämmer hur du ska hantera inventarierna i ditt företag, sätt en beloppsgräns för vad du ska aktivera och vad du ska kostnadsföra och håll dig till den. Den behöver inte vara så högt satt som ett halvt prisbasbelopp.
Värdera aktier i K2?
Ett mindre aktiebolag som redovisar enligt K2 har köpt olika noterade aktier för att tillfälligt placera bolagets överlikviditet. Vi avser att sälja alla aktier inom det närmaste året. Hur ska jag värdera detta i bokslutet? På en del aktier finns orealiserade vinster medan på andra finns orealiserade förluster. Kan jag kvitta dessa mot varandra?
Om det är för att få riskspridning som fler olika aktier innehas så är det hela portföljen som klassificeras som en kortfristig placering. Den ska värderas i sin helhet till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Då är det alltså summan av anskaffningsvärdet som jämförs mot summan av nettoförsäljningsvärdet.
Vems moms på appen?
Vi säljer appar via iTunes som är etablerade i Luxemburg, vilket innebär att momsen kan hållas låg vid all EU-försäljning. Nu verkar det som om det ska bli svensk moms för svenskar trots allt, även om det tidigare underkänts i domstol. Vad är det som händer, och kommer vi fortsätta kunna sälja med den lägre Luxemburg-momsen i framtiden? Om inte, måste vi då också redovisa olika moms för alla EU-länder vi säljer till?
Tillhandahållande av elektroniska tjänster inkluderar såväl appar som frågan gäller, som program och programuppdateringar, spel, musik, filmer, distansundervisning med mera. För dessa tjänster gäller omvänd skattskyldighet (alltså att köparen redovisar momsen) vid handel mellan momspliktiga företag, medan försäljning till konsumenter beskattas enligt reglerna i säljarens hemland.
Här har alltså funnits ett undantag från grundregeln för försäljning till konsumenter, som säger att en vara eller tjänst ska anses omsatt i det land köparen är bosatt i. De säljande företagen har anpassat sig till det och till stor del registrerat sig i Luxemburg, som har tre procents moms på dessa tjänster – att jämföra med exempelvis Sveriges 25 procent. Detta är alltså en fråga om institutionell konkurrens, där företagen har en uppenbar fördel att ha sitt säte i ett visst EU-land jämfört med andra. Detta försöker EU hindra, dels för att de andra länderna inte vill tvingas konkurrera med sänkta skatter, dels för att inte företag i andra länder ska drabbas av en ofördelaktig konkurrenssituation. Från och med 2015 kommer det därför nya regler kring detta.
De nya reglerna innebär att köparens hemvist blir utgångspunkten för beskattningen. För att slippa momsredovisning till 28 olika nationella skattemyndigheter, ska säljaren redovisa all försäljning – fördelad per land – till sin nationella skattemyndighet, som sen har ett utbyte med övriga länders skattemyndigheter inom unionen och vidarerapporterar försäljningen. I många fall (som här) är det dock så att producenten först säljer appen till en handelsplats, som sen säljer den vidare till kunden. Det blir därmed handelsplatsen som ska redovisa momsen som slutkunden ska betala, inte producenten. Men hur som helst kommer momsen att bli högre för de allra flesta transaktioner, och huruvida priserna kan höjas eller om producenten måste skära i sina marginaler blir en fråga varje berörd företagare måste ställa sig.
Fördelen man ur företagarperspektiv kan se med den nya regleringen är att det inte längre blir en ”straffbeskattning” om man säljer direkt till kund via sin egen hemsida jämfört med om man säljer via en Luxemburgbaserad näthandel.
Anna Nord, David Nylund, Helena Eibertzon