GPS utan att fråga
Om ditt företag vill använda GPS i firmabilarna för elektroniska körjournaler är det inte längre ett absolut krav att bilföraren ska godkänna det. I dag använder många företag GPS i syfte att automatiskt registrera alla körningar. Den informationen redovisar företaget sedan till Skatteverket som bedömer hur mycket bilen har använts privat respektive i tjänsten – uppgifter som sedan ligger till grund för beskattningen av bil- och drivmedelsförmån. Tidigare har Datainspektionen ansett att företag måste få klartecken av sina bilförare innan de installerar elektronisk körjournal, men med tanke på den tekniska utvecklingen har det kravet nu slopats. Dock får arbetsgivaren inte samla in mer information än nödvändigt för redovisningen till Skatteverket.
Datainspektionen, 11 februari 2014.
Godkänt avsked
En restaurang söder om Stockholm hade bekymmer med oförklarliga registreringar i kassan. Arbetsgivaren, som misstänkte att en lokalvårdare låg bakom, såg hur lokalvårdaren trixade med kassan när han gömde sig i lokalen en tidig morgon. Trots att arbetsgivaren lurpassade på den anställda och trots att kassaregistreringarna aldrig orsakade företaget ekonomisk skada ansåg Arbetsdomstolen att den anställda grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren och att det därför förelåg skäl för avskedande.
Arbetsdomstolen, 12 mars 2014, A93/13, 24/14.
Inte bunden förrän avtal klart
I slutskedet av förhandlingarna om ett företagsköp mejlade köparen ett avtalsförslag som säljaren inte svarade på. I stället sålde säljaren till en annan köpare. Den första köparen ansåg att säljaren var bunden av förslaget eftersom förhandlingarna gått så långt, alternativt att säljaren var bunden genom sitt agerande trots att det inte fanns ett formellt avtal. Domstolarna ansåg att den som förhandlar står risken för att avtal inte blir av och att köparna med sitt mejl satte ribban – det var skriftligt som gällde. Därför kunde det inte bli fråga om skadestånd.
Svea hovrätt, 6 mars 2014, 2550-13.
Näringsförbud kan utökas
Näringsdepartementet remitterar ett förslag om en ny lag om näringsförbud. Bland annat föreslås att kretsen av personer som kan drabbas av ett näringsförbud utökas. Vidare ska tredje man kunna krävas på information om vilka affärer de har med personen med näringsförbud. Kronofogden ska kunna kalla personer med näringsförbud till samtal förenat med vitesföreläggande och myndigheten ska även få möjlighet att göra oanmälda besök.
Näringsdepartementet, 14 mars 2014.
Två nya utredningar
Regeringen har tillsatt en utredning om hur reglerna kring ägarskiften i fåmansföretag bör utformas för att inte påverka verksamheten. Närmare bestämt hur försäljning av kvalificerade andelar i fåmansföretag ska beskattas när man säljer till närstående eller någon annan. Utredningen ska vara klar 2 mars 2015. Den andra utredningen handlar om en översyn av skattereglerna kring incitamentsprogram. Det handlar om finansiella instrument som tilldelas nyckelpersoner – hur de olika programmen ser ut och hur de påverkas av skattereglerna.
Regeringen, Kommittédirektiv 2014-42 och 2014-33.
Huset gjorde utflyttaren skattskyldig
Trots att personen flyttat utomlands med familjen och överlämnat huset till mäklare för försäljning skulle han fortsätta att betala vanlig inkomstskatt i Sverige. Fram tills köparen fått tillträde till fastigheten ansågs mannen ha dispositionsrätt till huset. Dispositionsrätten innebar i sin tur att han hade väsentlig anknytning till Sverige, vilket är en förutsättning för att skulle anses vara obegränsat skattskyldig för sina inkomster.
Kammarrätten i Göteborg, 26 februari 2014, 4718-13.
Förbjudet lån utesluter skattetillägg
Att en och samma gärning föranleder både skattebrott och skattetillägg mot en och samma person i två olika förfaranden strider mot förbudet mot dubbelbestraffning. Frågan i målet var vad som gällde när en delägare i ett aktiebolag tagit ut sex miljoner ur företaget bara fyra månader före likvidation och Skatteverket bedömde att uttaget utgjorde ett förbjudet lån. Regleringen om förbjudna lån bedömdes av kammarätten vara av straffrättslig karaktär i sig, vilket innebar att påförandet av skattetillägg stred mot dubbelbestraffningsförbudet och skattetillägget undanröjdes.
Kammarrätten i Jönköping, 10 februari 2014, 1779-12.
Skatteavdrag för ungdomar 2014
Skolungdomar och studenter med årsinkomster under 18.782 kronor 2014 behöver inte betala skatt. För den som tillfälligt anställer unga studerande under semestertid och liknande behöver alltså inte heller göra skatteavdrag om årsinkomsten inte blir större än så. Det fordras inget särskilt beslut från Skatteverket, utöver att den unga ska göra sannolikt att de inte kommer att tjäna mer än så. Det här kan betygas på ett intyg som finns i broschyren SKV 430. Det går även att begära ett beslut om jämkning, vilket ungdomen kan göra på blankett SKV 4301.