Lunchkuponger har ömsom bedömts som en försäljning, ömsom som två. Nu finns besked från Högsta förvaltningsdomstolen.

Många lunchrestauranger säljer häften med kuponger till sina kunder. Vid försäljningen av kuponghäftet registreras försäljningen i kassan. Frågan är om inlösningen av kupongen sedan, vid själva lunchinköpet, också ska registreras som en egen försäljning eller inte.

Ja, säger Skatteverket, som drivit ett par fall parallellt i domstol. I det aktuella fallet hade Skatteverket ålagt en restaurang att betala kontrollavgift för att den vid inlösen av kupongerna inte hade registrerat försäljningen i kassaregistret. Men de olika instansernas olika bedömningar tyder på att det inte var så enkelt. Förvaltningsdomstolen gav lunchrestaurangen rätt medan kammarrätten gick åter på Skatteverkets linje och ansåg att det rörde sig om två avtal om försäljning – ett där kupongerna köps, ett andra där kupong lämnas mot lunch – och att bägge försäljningarna skulle registreras i kassaregister som köp.

Eftersom termen försäljning inte definieras i lagtexten blev det Högsta förvaltningsdomstolens, HFD:s, uppgift att reda ut saken. Med allmänt språkbruk som utgångspunkt konstaterade domstolen att en försäljning sker när en vara eller tjänst byter händer mot ersättning; frågan var alltså om de aktuella kupongerna kunde betraktas som ersättning.

Enligt HFD kan vissa kuponger betraktas som värdebevis som mottagaren omedelbart kan omsätta i pengar – till exempel sådana som säljs av en utställare och som sedan kan användas i vissa särskilt angivna butiker eller restauranger. De likställs i bokföringssammanhang med sådana kontanta in- och utbetalningar som ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Den typen av kuponger ska registreras som försäljning när de blir inlösta.

Lunchkupongerna ifråga hade emellertid ställts ut av restaurangen själv och det var inte den sortens kupong som restaurangen kunde lösa in mot ersättning. HFD ansåg därför att köpet av kuponghäftet var en förskottbetalning av luncher och att varje inlösen sedan bara är en bekräftelse på att restaurangen redan fått betalt för lunchen. Därför var inlösen av kuponger inte ytterligare en försäljning som restaurangen var tvungen att registrera i kassaregister, och Skatteverket hade inte rätt att ta ut kontrollavgift.

Högsta förvaltningsdomstolen, 8160-13, 17 november 2014.

Lisa Bergman