Säg att du har en unik idé – något som kan bli hur stort som helst. Hur tar man reda på vad det är värt? Den frågeställningen fick företaget Marsblade tackla tidigare i år.
För hockeykunniga behöver 30-årige Per Mårs ingen närmare presentation. För alla andra är han före detta elitspelare i Brynäs och mannen bakom Marsblade, en ny teknik som ska ta skridskoåkningen till nya, mer flexibla spelplaner. Per Mårs brukar befinna sig i Östersund, men den här dagen är han i Stockholm för att gå på möten. Det rör nämligen rejält på sig.
– Vårens lansering i Sverige var ett stort steg och det var fantastiskt roligt att äntligen få komma ut med produkten. Responsen har varit väldigt positiv från allt från tioåriga småkillar till NHL-proffs, berättar han.
Kortfattat är Marsblade en ny typ av teknologi för skridskor och inlines som gör att man får längre skär och ”gungar” fram på skridskorna. Per Mårs och hans två kompisar i Östersund har redan fått in inlinesvarianten i butikerna och en vanlig is-skridsko är på väg.
– Vi vill åt en Apple-känsla, fast när det gäller hockey, konstaterar Per Mårs.
Så vem av er är Steve Jobs?
– Haha, jag vet inte ...
Blygsamheten till trots, det är från Per Mårs själv som idén kommer. Efter många år med hård försäsongsträning utan tillfredsställande resultat hade han många funderingar på hur man skulle kunna träna på samma sätt vid sidan av isen som på.
– Jag höll på mycket med balansträning och märkte att det funkade bra. Så jag började fundera på om man kunde föra över balanskänslan man har på isen till inlines, som ju är väldigt klumpiga och inte alls går att svänga med på samma sätt.
Efter att den egna hockeykarriären avslutades 2007 fortsatte tankarna och han började skissa på det som kom att bli Marsblades teknologi, som går under namnet Flow Motion Technology. När Per berättade om idén för en kompis under en krogkväll fick han sin egen idé insåld till sig själv, och på den vägen är det. Nu har Marsblade funnits i ungefär tre år och både inlinesen och skridskorna som bär hans namn lovordas av hockeyutövare i sociala medier.
Men han är inte ensam bakom satsningen. Vid sin sida har han bröderna Hans och Per Victor. Per Victor, som är jurist och har jobbat med många startup-företag, är med i Stockholm. Han förklarar varför det blev så viktigt för Marsblade i våras, när prototypen var framtagen och idén utvecklad, att gå vidare och göra en ordentlig värdering av bolaget.
– Det var väsentligt för oss att sätta ett verkligt värde på Marsblade efter den här utvecklingen. Av flera skäl. Det ena var att ta en del av värderingen och avspegla den i våra böcker för att ha ett reellt värde. Det andra var att vi behövde kunna visa på ett mer objektivt sätt vad vårt patent är värt.
Marsblade har patent eller patentansökningar i Europa och tretton andra länder för sina inlines. För skridskorna något färre. Potentialen är enorm. Bara i Kanada finns tio miljoner hockeyspelare och skulle Marsblade lyckas slå sig in där väntar minst sagt hektiska tider. Så för att kunna få fram värdet i bolaget tog de hjälp av Grant Thornton.
– Vi har försökt att bygga upp en materialrättslig portfölj. Det stora värdet i bolaget är uppfinningen och rättigheterna till den. Men det är ju en sak vad vi påstår, en annan vad andra säger. Nu har vi en extern part som har värderat och det är väldigt viktigt. Redovisningstekniskt så får vi dessutom en tillgång som vi kan skriva upp i viss utsträckning.
Exakt vad patenten värderas till vill Per Mårs och Per Victor inte uttala sig om, men det råder ingen tvekan om att det kan handla om en riktig guldgruva. Båda påpekar att utvecklingen inom hockeyrör i princip stått still de senaste årtiondena, och att den här tekniken är ett stort steg framåt för hockeyutövare – en kräsen och samtidigt konservativ målgrupp.
– Det här är en teknik som kan revolutionera marknaden, men vi kan inte konkurrera med de stora spelarna.
Därför har vi en målsättning att gå från att vara ett produkt- och utvecklingsbolag till att allt mer bli ett licensieringsbolag, berättar Per Victor.
För Per Mårs väntar närmast en bussturné i Kanada, där han ska visa upp produkten för dem som faktiskt ska använda den. Precis som man tidigare gjort i Sverige. Och vilka större satsningar det blir framöver återstår att se.
– När vi är ute och visar upp oss är det jättemånga som förutsätter att vi är ett stort amerikanskt bolag. Det är väldigt roligt. Vi tillverkar ju allt hemma i Östersund, säger Mårs.
Varumärkesvärderingen ger i alla fall en betryggande grund att stå på inför expansionen, och med den i ryggen finns stora förhoppningar.
– Det känns bra. Värderingen bekräftar ju den bedömning av marknadspotentialen som vi själva gjort.
Cilla Bäcklund