Höjda kostförmåner
Om du som arbetsgivare bjuder dina anställda på mat så utgör det en skattepliktig förmån för dem. Det gäller oavsett om måltiderna avnjuts på arbetsplatsen, tjänsteresa eller konferens. Den här kostförmånen värderas enligt schablon och nu har de nya värdena för 2014 kommit. Tänk på att hotellfrukostar och måltider på allmänna transportmedel är skattefria. För representation gäller särskilda regler.
Nya schablonvärden för 2014
Helt fri kost (minst tre måltider):
210 kronor per dag
Fri lunch eller middag:
84 kronor per dag
Fri frukost:
42 kronor per dag
Enklare hantering av importmoms
Regeringen föreslår att Skatteverket ska bli beskattningsmyndighet för momsregistrerade importörer. Det betyder att man slipper redovisa och betala importmomsen till Tullverket. Den här förändringen innebär att företagen får en bättre likviditet och det blir enklare när bara en myndighet är inblandad i förfarandet. Det innebär också att det blir en enhetlig hantering av moms vid import och vid EU-handel.
Finansdepartementet, Proposition 2013/14:16 Förändrad hantering av mervärdesskatt vid import.
Mindre ful konkurrens
En undersökning från Skatteverket visar att svenska företag upplever minskad konkurrens från skattefuskare i den egna branschen. Andelen som uppger att de anser att de har erfarenhet av detta har minskat kraftigt på bara några år. 2007 uppgav 18 procent eller nästan var femte företagare att de konkurrerar med skattefuskare, en siffra som nu sjunkit till 11 procent eller drygt var tionde företagare. Andelen som själva uppger att de har fuskat har sjunkit ännu mer – från 18 till 7 procent.
Skatteverket, 20 november 2013.
Fängelse trots skattetillägg
I samband med en konkurs upptäcktes allvarliga brister i bokföringen hos ett handelsbolag. Företrädaren, som också var företagets komplementär, dömdes för grovt bokförings- och skattebrott av tingsrätten. Efter sommarens ändring av praxis när det gäller dubbel bestraffning överklagades målet med hänvisning till att handelsbolaget redan ålagts skattetillägg. Men eftersom skattetillägget inte var riktat mot komplementären personligen, ansåg hovrätten att denne inte utsatts för två förfaranden och att man därför kunde döma till fängelse för skattebrott.
Svea hovrätt, 25 november 2013, B9364/12.
3:12-Reglerna antagna
Efter en stormig debatt har reformen av fåmansbolagsreglerna antagits i riksdagen. De viktigaste ändringarna är följande. Ett kapitalandelskrav på fyra procents ägande införs för att en delägare ska få beräkna ett lönebaserat utrymme (och till 2014 gäller att kapitalandelskravet ska vara uppfyllt 1 januari). Det lönebaserade utrymmet höjs från 25 till 50 procent av löneunderlaget i företaget (och dotterföretag) samtidigt som ett tak införs för det lönebaserade utrymmet på 50 gånger den kontanta ersättningen som en delägare eller närstående fått. Högsta kravet på löneuttag sänks från 10 till 9,6 inkomstbasbelopp. Till sist ändras definitionen av ett dotterföretag för att kapitalandelskravet inte ska kunna rundas.
Riksdagen2013/14:FiU1.
Budgetförslag klubbade
En rad förslag sprungna ur budgetpropositionen har antagits av riksdagen. Det gäller bland annat det femte jobbskatteavdraget, höjt grundavdrag för pensionärer, sänkt skatt för utlandsboende, skattelättnader för stiftelser, höjd räntesats för positiv räntefördelning och slopad skattefrihet för specialfastigheter och vissa lantbruk.
Tjänstebostäder del av momspliktig verksamhet
En hyresvärd hyrde ut en fastighet till ett bolag som lät sina anställda antingen bo där under tjänsteresor eller hyra lägenheterna av arbetsgivaren. Enligt Skatteverket skulle lägenheterna betraktas som stadigvarande bostäder – som inte ger rätt till momsavdrag – medan hyresvärden ansåg att uthyrningen kunde jämställas med momspliktig hotellverksamhet. Kammarrätten kom fram till att lägenheterna ingick i företagets momspliktiga verksamhet i samband med tjänsteresorna. Hyresvärden var alltså frivilligt skattskyldig och hade rätt att dra av momsen på uthyrningen.
Kammarrätten i Göteborg, 8 november 2013, 6742–12.
Dansk visit hindrade inte moms
Ett svenskt teknikbolag sålde under flera år i rad ultralätta flygplan till svenska slutkunder via ett bolag i Danmark. Flygplanen flögs visserligen till bolaget i Roskilde för en kort period, men både Skatteverket och domstolarna ansåg att det var ett konstlat upplägg för att undvika mervärdesskatt på försäljningen till slutkunderna i Sverige. Det danska bolaget hade ingen annan funktion eller verksamhet än att köpa och sälja vidare planen, och transaktionen återspeglade inte den ekonomiska verkligheten. Flygplanen ansågs i stället skattemässigt ha sålts direkt till de svenska slutkunderna.
Kammarrätten i Stockholm, 21 november 2013, 1478–1484–13.