Begränsad avdragsrätt för koncernbidrag?

Nu när bolagsskatten sänkts har jag läst att man genom koncernbidrag skulle kunna flytta vinstmedel till ett dotterföretag med senare räkenskapsår och därigenom få dem beskattade till den lägre skattesatsen. Men sedan hörde jag att det ska komma en lag som stoppar detta. Hur ligger det till egentligen?

Det finns ett lagförslag som stoppar detta. Den 1 januari 2013 sänktes bolagsskatten från 26,3 procent till 22 procent. Den nya skattesatsen tillämpas på bolagsvinster som uppkommit under beskattningsår som börjar efter den 1 januari 2013. Det skulle då vara möjligt för företag med brutet räkenskapsår som påbörjats 2012 och skaffar sig ett dotterföretag vars räkenskapsår påbörjas 2013, att flytta vinsten till dotterföretaget genom koncernbidrag och på så sätt utnyttjar den lägre bolagsskatten.

Eftersom övergången mellan de båda reglerna gav möjligheter till skatteplanering med risk för stort skattebortfall har regeringen kommit med ett förslag om stopplagstiftning. Förslaget innebär att företag med beskattningsår som börjar före den 1 januari 2013 och som avslutas efter den 18 april 2013 endast får dra av 83, 66 procent av koncernbidrag som lämnats till företag med beskattningsår som börjar efter den 31 december 2012 och som avslutas efter den 18 april 2013. Det mottagande företaget måste dock ta upp hela koncernbidraget till beskattning. Effekten blir att den sammantagna bolagsskatten på koncernbidraget motsvarar 26,3 procent. Spärren gäller dock bara så stor del av koncernbidraget som motsvarar antalet påbörjade månader av beskattningsåret före den 1 januari 2013.

Stoppbestämmelsen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014, men tillämpas från och med den 19 april 2013. Regeringen anser här att det finns skäl att tillämpa regeringsformens undantag från förbud mot retroaktiv skattelagstiftning. Reglerna kan då tillämpas på koncernbidrag lämnade under beskattningsår som avslutats efter att skrivelsen lämnats till riksdagen, vilket skedde den 18 april 2013.

Vinstdeklaration vid olika räkenskapsår?

Jag har ett aktiebolag som i sin tur är delägare i ett handelsbolag som sysslar med trädgårdsskötsel. Aktiebolaget har brutet räkenskapsår (1 maj – 30 april), medan handelsbolaget har kalenderår. Nu när de nya deklarationstidpunkterna ska tillämpas undrar jag vilket års vinst från handelsbolaget jag ska ta upp i aktiebolagets deklaration i november i år. Jag har ju redan deklarerat handelsbolagets vinst för 2012.

Du ska inte ta upp någon vinstandel från handelsbolaget i år. Den nya lydelsen av 1 kapitlet 14 paragrafen inkomstskattelagen ska tillämpas på beskattningsår som börjar efter den 31 januari 2012. Enligt de nya reglerna ska inkomsten, när handelsbolaget och delägaren inte har samma räkenskapsår, tas upp det beskattningsår som går ut närmast efter handelsbolagets räkenskapsår.

Det här innebär att aktiebolaget, när det lämnar deklaration i november, egentligen ska redovisa sin andel av handelsbolagets resultat för 2012. Eftersom detta redan tagits upp i taxeringen 2013 enligt den gamla regeln finns en övergångsbestämmelse. Enligt övergångsbestämmelsen ska inkomsterna från handelsbolaget, då de nya bestämmelserna i 1 kapitlet 14 paragrafen inkomstskattelagen tillämpas för första gången, inte tas upp av delägaren om de redan tagits upp enligt äldre bestämmelser. Aktiebolagets andel av handelsbolagets resultat för 2013 ska därmed redovisas enligt den nya regeln, i november 2014. Du ska alltså inte ta upp någon vinstandel från handelsbolaget i deklarationen i november 2013.

Frivillig K3

Vi är en mindre koncern som frivilligt har tänkt tillämpa K3-regelverket i våra tre mindre aktiebolag. Måste vi upprätta koncernredovisning och kassaflödesanalys då?

De lättnader som årsredovisningslagen har för mindre företag och mindre koncerner gäller även om man tillämpar K3. Ni behöver med andra ord varken upprätta en koncernredovisning eller en kassaflödesanalys.

Hur ersätta taxeringsår?

Vi ska upprätta årsredovisning för vårt räkenskapsår som avslutas 30 september 2013. I vår årsredovisning förra året fanns en not till balansräkningsraden för obeskattade reserver (som bara består av periodiseringsfonder) där vi specificerade vilka taxeringsår de olika periodiseringsfonderna var avsatta. Hur gör vi nu när begreppet taxeringsår inte finns kvar längre?

Det finns inte något krav på att du ska specificera belopp och år för när periodiseringsfonderna är avsatta. Om du vill lämna upplysningen så går det bra, du bör då lämna information tydligt. Ett alternativ kan vara att benämna periodiseringsfonden du sätter av nu ”Periodiseringsfond 2013”.

Anna Nord, David Nylund, Helena Eibertzon