1 Arbetstillstånd i tid.
Kontakta Migrationsverket angående arbets- och uppehållstillstånd och kolla handläggningstiderna som ibland kan vara långa. Det finns en certifieringsprocess där företag kan få beslut inom 5–20 dagar – en genväg här kan vara att gå via ombud, till exempel en revisionsbyrå.
2 Registrera hos Arbetsmiljöverket och Skatteverket.
Enligt nya regler ska detta ske när du anställer utländsk personal i Sverige och det kan bli böter som det inte görs i tid.
3 Se över de anställdas situation och villkor.
Anställning? Längd? Löneutbetalning? Allt detta får betydelse för skatt, arbetsgivaavgifter och rapporteringsskyldighet. Ibland är personen anställd av ett företag i hemlandet, i andra fall här i Sverige, vilket avgör om löneinkomsten ska beskattas i Sverige och om arbetsgivaravgifter ska betalas här. Att ta hit kompetens från tredje land kan alltså innebära kostnadsbesparingar men också ökad administration i form av registrering, rapportering och deklarationsskyldighet för de anställda.
4 Sjukförsäkring.
Om en person är i Sverige under kortare tid och inte omfattas av svensk socialförsäkring, behöver du säkerställa att personen har ett tillräckligt sjukförsäkringsskydd.
5 Se till att det finns boende.
Vår erfarenhet är att det kan vara ett stort problem på vissa håll i Sverige.
Andreas Bråthe , auktoriserad skatterådgivare och senior manager, Deloitte AB.