1 Vid gränsöverskridande handel gäller det att hålla reda på om det är försäljning av varor eller tjänster, om man säljer till företag eller privatpersoner. Om man säljer varor eller tjänster till företagare i andra EU-länder är det viktigt att kontrollera att det VAT-nummer man har fått verkligen gäller. Kolla EU-kommissionens hemsida. Skriv ut svaret och spara fakturakopian.

2 Om man säljer varor till privatpersoner i andra EU-länder ska svensk moms faktureras så länge man inte överskridit de gränsbelopp för distansförsäljning som gäller i respektive EU-land. Om de överskrids måste man momsregistrera sig i det landet och debitera det landets moms på försäljningen även om den sker från Sverige. För tjänster till privatpersoner gäller inte dessa gränsbelopp, då ska oftast i stället svensk moms tas ut.

3 Dokumentera om kunden är företagare eller privatperson och att sålda varor har lämnat Sverige. Har man inte dokumentationen kan Skatteverket i efterhand anse att försäljningen gjorts lokalt i Sverige och påföra både svensk moms och straffavgifter.

4 Förändring som väntar 2015: Då är inte längre huvudregeln att svensk moms debiteras när man säljer tjänster till privatpersoner, utan momsen i det land som kunden bor i. Den ska då redovisas av säljaren till Skatteverket.

Tomas Karlsson , delägare Ernst & Young.