Vårt uppdrag
Kollegiet ska dels främja god utveckling av svensk bolagsstyrning och se till att Sverige har en relevant, effektiv och väl fungerande kod för bolagsstyrning i börsnoterade bolag, dels verka för god sed på den svenska aktiemarknaden genom att ansvara för frågor som fram till maj 2010 hanterades av Näringslivets Börskommitté.
Det innebär att Kollegiet
insamlar och analyserar erfarenheter kring den praktiska tillämpningen av Kollegiets regelverk och rekommendationer
inhämtar synpunkter från berörda aktörer samt deltar i den allmänna debatten på området
följer och strävar efter att påverka utvecklingen inom lagstiftning och annan reglering i en riktning som är gynnsam för svensk bolagsstyrning och god sed på den svenska aktiemarknaden
följer utvecklingen internationellt inom området i praktiskt och teoretiskt hänseende och utvärderar konsekvenserna för svensk bolagsstyrning och god sed på den svenska aktiemarknaden
Baserat på detta ska Kollegiet utfärda tillämpningsanvisningar och genomföra de förändringar av regelverken som bedöms lämpliga samt kommunicera och motivera dem för berörda aktörer.
Kollegiet är remissorgan för lagstiftningsärenden och liknande frågor inom sitt ansvarsområde och arbetar också för ökad kunskap och förståelse för svensk bolagsstyrning och god sed på den svenska aktiemarknaden internationellt.
Vår vision
Kollegiet ska, inom ramen för den svenska självregleringen, utfärda principbaserade och väl fungerande regler för bolagsstyrning och god sed på aktiemarknaden, som bidrar till att upprätthålla ett högt förtroende för den svenska aktiemarknaden och de noterade bolagen hos marknadsaktörer, lagstiftare och allmänhet, både i Sverige och internationellt. Genom att ange en norm för god bolagsstyrning på en högre ambitionsnivå ska koden och Kollegiets övriga regler och rekommendationer komplettera och utgöra alternativ till lagstiftning.
Vår verksamhetsidé
God bolagsstyrning och god sed på aktiemarknaden bidrar med ordning och reda, öppenhet och transparens samt ökar attraktionskraften och förtroendet hos svenska och utländska investerare och den svenska allmänheten för aktiemarknaden och börsbolagen. Detta krävs för att det svenska näringslivet ska kunna skapa värde på ett flexibelt och effektivt sätt, vilket är en förutsättning för näringslivets dynamik, internationella konkurrenskraft och därmed för välståndet i Sverige.
Normgivande men inte dömande
I korthet består uppdraget i att vara normgivande för god bolagsstyrning i svenska börsnoterade bolag och för god sed på den svenska aktiemarknaden.
Kollegiet har dock ingen övervakande eller dömande roll när det gäller hur enskilda bolag tillämpar Kollegiets regler och rekommendationer. Det är istället en uppgift för de marknadsplatser där bolagens aktier är noterade. Vad gäller kodens tillämpning är det i slutänden kapitalmarknadens aktörer som avgör i vilken grad ett enskilt bolags sätt att följa eller avvika från kodens regler inger förtroende från ett investerarperspektiv.
Kollegiet för svensk bolagsstyrning
Väpnargatan 8, 6 tr
114 51 STOCKHOLM
www.bolagsstyrning.se
Verkställande ledamot
Björn Kristiansson
Mobiltelefon: 0760-000 078
E-post: bjorn.kristiansson@bolagsstyrningskollegiet.se
Biträdande jurist
Tobias Hultén
Telefon: 08-508 822 73
E-post: tobias.hulten@bolagsstyrningskollegiet.se