Det finns utredningar som visar att de finländska företagen snabbare än i något annat euroland infört euro som faktureringsvaluta. Omkring en tredjedel av de finska företagen börjar redan under 1999 mot t.ex. en tiondel av de tyska.

Det svenska Industriförbundet har i skriften ”Euron – verklighet i Finland” intervjuat ansvariga i några finska företag, metallfacket och arbetsgivarna.

Storföretaget

Nokia (44 543 anställda, omsättning 13 326 miljoner euro) svarar Petteri Rahkonen, senior manager, treasury, och han tycker att förutsättningarna har ändrats även i Sverige till följd av euron, men att det behövs en hel ytterligare anpassning om vi skulle gå med i EMU.

Drygt två år före euro-premiären skapade Nokia en central styrgrupp och arbetet var förankrat på hög nivå.

Planen gick ut på att gå över till euro i början av den treåriga övergångsperioden (1999–2001). Allt har i stort sett gått enligt den planen.

– Lättnaden är stor över att det har gått så bra, säger Rahkonen. Vi valde att gå över till euron fullt ut i syfte att undvika två parallella valutor. Försöker man använda dubbla valutor går man aldrig riktigt över till euron eftersom man fortsätter att använda den valuta som känns mest familjär, dvs. den gamla valutan.

Familjeföretaget

Orthex (84 anställda, varav sex i Sverige, 9,5 miljoner euro i omsättning) som tillverkar hushållsprodukter i plast, svarar Kari Kallonen, VD och son till grundaren.

Han har råd till svenska familjeföretagare:

– Oroa er inte, det är mitt främsta råd. Det är snarare bankerna än småföretagen som får dra det tunga lasset i samband med övergången till euro. Dessutom finns det så mycket bra information. Använd gärna någon av checklistorna för företagare.

Orthex har gjort ett snabbt och tidigt byte till euro och sedan i februari fakturerar man t.ex. det svenska dotterbolaget i Gustavsberg i euro. Övergången har varit problemfri, och redan i januari år 2000 tänker man börja betala ut lönerna i euro också.

Andra företag som uttalar sig i skriften är StoraEnso, Huhtamäki och Hackman. Av dessa är det endast Hackman som inte satsar på en snabb övergång utan samordnar med 2000-arbetet.

Skriften går att beställa via internet: www.industriforbundet.se/euro