God sed vid arvodering (Anonymt)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 18 augusti 2015 en framställning från Advokatfirman Vinge KB på uppdrag av ett aktiemarknadsbolag. Framställningen rör god sed vid utformning av ett arvoderingssystem.

Framställning

På uppdrag av ett aktiemarknadsbolag ställde vi år 2011 en fråga som rörde en fast löneökning villkorad av varaktigt aktiesparande. Frågan besvarades i Aktiemarknadsnämndens uttalande 2011:3.

På uppdrag av aktiemarknadsbolaget begär vi nu Aktiemarknadsnämndens uttalande i följande fråga, som knyter nära an till AMN 2011:3 men där den lönekomponent som avses villkoras av aktiesparande är ett rörligt bonusarrangemang och inte, som i AMN 2011:3, en fast löneökning.

Styrelsen för aktiemarknadsbolaget överväger således att i stället för ett traditionellt aktierelaterat incitamentsprogram erbjuda vissa ledande befattningshavare ett visst kontantbonusarrangemang för att förmånspaketet sammantaget ska bli konkurrenskraftigt. Samtidigt vill styrelsen i möjligaste mån stärka intressegemenskapen mellan de berörda befattningshavarna och bolaget genom att de anställda långsiktigt äger aktier i bolaget.

Styrelsen överväger därför att erbjuda befattningshavarna i fråga följande.

Varje berörd befattningshavare erbjuds möjlighet att, utöver sin nuvarande fasta lön och annan ersättning, årligen erhålla ytterligare lön i form av kontant bonus. Bonusen avses på sedvanligt sätt vara kopplad till vissa kriterier (förmodligen, helt eller huvudsakligen, aktiemarknadsbolagets resultat) och vara utformad med syfte att främja bolagets långsiktiga värdeskapande (jfr punkten 9.4 i bolagsstyrningskoden). Gränser för det maximala utfallet avses fastställas, företrädesvis kopplat till respektive individs fasta lön, t.ex. högst x procent av den fasta lönen (jfr punkten 9.5 i bolagsstyrningskoden).

Möjligheten att erhålla bonusen förutsätter emellertid att befattningshavaren löpande investerar erhållen bonus (alternativt en del av bonusbeloppet, alternativt bonusbeloppet plus en del av den nuvarande fasta lönen) i aktier i aktiemarknadsbolaget och att befattningshavaren behåller aktierna under viss tid (t.ex. tre år). Om befattningshavaren accepterar erbjudandet, men sedermera ändå inte investerar i aktier i aktiemarknadsbolaget, eller väljer att avyttra investerade aktier i förtid, måste befattningshavaren återbetala erhållen bonus.

Tanken är att med det beskrivna arrangemanget åstadkomma en administrativt mycket enkel förmånslösning, i form av ett kontantbonusarrangemang kort och gott, varigenom likväl säkerställs att de ledande befattningshavarna skaffar sig ett långsiktigt aktieägande i bolaget. Bolaget kan komma att arrangera det hela så, att bolaget rent administrativt ombesörjer aktieförvärven åt befattningshavarna och för befattningshavarnas räkning. Alternativt får befattningshavarna administrera sina aktieförvärv själva. I båda fallen förutsätts aktierna förvärvas över börs till gällande marknadspris.

Möter det ovan beskrivna löneökningsarrangemanget hinder från synpunkten av god sed på aktiemarknaden? Påfordrar bolagsstyrningskoden eller annars god sed på aktiemarknaden att arrangemanget hänskjuts till bolagsstämman eller utformas på annat sätt än vad som här beskrivs (jfr föreskriften i punkten 9.8 i bolagsstyrningskoden om att, i aktierelaterade incitamentsprogram, intjänandeperioden alternativt tiden från avtalets ingående till dess att en aktie får förvärvas ska inte understiga tre år)?

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden kan göra uttalanden i frågor om god sed på aktiemarknaden rörande bolag som är upptagna till handel på en reglerad marknad i Sverige.

Aktiemarknadsnämnden har i AMN 2011:3 uttalat sig om utformningen ett planerat arvoderingsystem i samma aktiemarknadsbolag som den aktuella framställningen avser. Den delvis annorlunda utformning av arvoderingssystemet som nu övervägs ger inte anledning till någon annan bedömning än i det tidigare ärendet. Arrangemanget möter alltså inte några hinder från synpunkten av god sed på aktiemarknaden och varken Bolagsstyrningskoden eller god sed kräver att bolagsstämman beslutar i saken.