Fråga om dispens från budplikt (Pec Sweden – Phone Family)
Beslut
Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Pec Sweden AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget förvärvar aktier i den i framställningen beskrivna riktade emissionen av aktier i Phone Family AB, på villkor att
aktieägarna inför bolagsstämman i Phone Family AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Pec Sweden AB högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att
emissionsbeslutet godkänns av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas av Pec Sweden AB.
Om Pec Sweden AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Phone Family AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.
Ärendet
Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 19 januari 2015 en framställning från Kriström Advokatbyrå som ombud för Pec Sweden AB, 556644-4781. Framställningen rör dispens från budplikt vid tecknande av aktier i Phone Family AB.
Framställning
I framställningen anförs i huvudsak följande.
Phone Family är en oberoende återförsäljare av mobiltelefoni, tillbehör och bredbandstjänster. Aktierna i Phone Family handlas på Nasdaq First North.
PEC Sweden är ett svenskt aktiebolag som också är moderbolag i PEC-koncernen, en av Sveriges ledande aktörer inom “telemarketing” och “call center”-verksamhet.
Phone Family har låtit meddela att styrelsen, villkorat av bolagsstämmans godkännande, avser att besluta om en riktad emission av aktier till PEC Sweden.
Phone Familys styrelse upplyste genom ett pressmeddelande den 30 december 2014 marknaden om att man hade skäl att anta att bolagets egna kapital kunde komma att understiga hälften av bolagets registrerade aktiekapital. Av denna anledning, och då försäljningsutvecklingen i tiden innan pressmeddelandet inte hade förbättrats, beslutades att upprätta en kontrollbalansräkning. Styrelsen bedömer att emissionen kan säkra bolagets överlevnad. Emissionen är enligt styrelsen nödvändig som ett led i återetablerandet av Phone Family som en stark aktör på marknaden, i strävan efter att stärka Phone Familys finansiella ställning samt för att åter göra bolaget lönsamt.
Styrelsen för Phone Family har offentliggjort att den kommer föreslå kommande extra bolagsstämma den 30 januari 2015 att godkänna styrelsens beslut om den riktade emissionen omfattande 11.216.931 nya aktier i Phone Family till teckningskursen SEK 0,945 per aktie, vilket kommer tillföra Phone Family SEK 10.600.000 före emissionskostnader. Genom emissionen kommer antalet aktier i Phone Family öka från 11.092.670 till 22.309.601 och aktiekapitalet öka från SEK 665.560,20 till SEK 1.338.576,06.
PEC Sweden kommer efter emissionen att inneha 50,3 procent av kapital och röster i Phone Family. PEC Sweden avser inte att ytterligare öka sitt ägande i bolaget.
Med anledning av att PEC Sweden genom att delta i den riktade emissionen kommer att uppnå ett innehav som medför att budplikt föreligger enligt Kollegiet för svensk bolagsstyrnings regler om offentliga uppköpserbjudanden hemställer PEC Sweden att Aktiemarknadsnämnden, mot ovan beskrivna bakgrund, medger undantag från att fullgöra budplikten.
Överväganden
Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2014-07-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.
Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt uppkommer när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.
Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på First North i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.
Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom en emission av aktier som utgör ett erforderligt led i rekonstruktionen av ett bolag med betydande ekonomiska svårigheter. Aktiemarknadsnämnden har också vid flera tillfällen meddelat dispens på den grunden, se bl.a. AMN 2014:2, 2013:5 och 2012:21.
Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.
I det nu aktuella fallet ska PEC Sweden teckna aktier i en riktad emission i Phone Family i sådan utsträckning att PEC Sweden, som idag inte äger några aktier i Phone Family, kommer att uppnå drygt 50 procents röstandel i bolaget. Därigenom uppkommer budplikt för PEC Sweden. I ljuset av vad som i framställningen anförs om skälen till emissionen och den ekonomiska situationen i Phone Family föreligger emellertid enligt nämndens mening förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför stämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor röstandel som Phone Family kommer att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.
På grund av det anförda ska dispens beviljas.