Regeringen har presenterat ett nytt lagförslag som innebär att subventionsgraden för installation av solceller sänks från 20 till 15 procent, och att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas helt.
Skattereduktion för installation av grön teknik trädde i kraft 1 januari 2021 och låg då på 15 procent. Den nuvarande subventionsgraden för installation av solceller på 20 procent började gälla den 1 januari 2023. Höjningen var ett medel för att sänka köparens kostnad för och öka efterfrågan på solceller, vilket skulle innebära att hushållens behov av inköpt el skulle minska och därmed leda till sänkta driftkostnader i elanvändningen. Nu föreslås alltså återgång till den tidigare subventionsgraden om 15 procent.
Den 1 januari 2015 infördes skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el och motiverades med bakgrund av ett växande intresse för mikroproduktion. Fysiska och juridiska personer fick rätt till skattereduktion så länge vissa villkor vad gäller mängd samt framställning uppfylldes. Denna skattereduktion föreslås nu slopas helt.
Under de senaste tio åren har antalet hushåll och företag som installerat förnybar el samt erhåller skattereduktion för detta ökat kraftigt. Regeringen konstaterar i propositionen att trots att specifikt riktade styrmedel har varit nödvändiga för att säkra omställning och bygga kunskap och kompetens, så bör solkraft på sikt byggas på marknadsmässiga grunder. Därav minskade och slopade skattereduktioner.
Förslaget ändrar i inkomstskattelagen, skatteförfarandelagen och lagen om förfarandet vid skattereduktion för installation av grön teknik. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.