FAR har kommit med en uppdaterad version av RevR 209 Förvaltningsrevision. Uppdateringen syftar till att tydliggöra rättsläget och rekommendationen omfattar nu även andra associationsformer än aktiebolag.
Reglerna om förvaltningsrevision grundas på svensk lagstiftning och revisionssed och saknar direkt motsvarighet i internationell reglering. Rekommendationen RevR 209 Förvaltningsrevision utgör en grund för hur revisorns granskning av styrelse och verkställande direktörs förvaltning ska gå till. Omarbetningen av rekommendationen tar hänsyn till den senaste praxisen på området och tydliggör sambandet mellan räkenskapsrevision och förvaltningsrevision. I huvudsak syftar uppdateringen till att skapa större transparens, vilket ger aktieägare och andra intressenter en mer komplett bild av bolagets förvaltning.
Bland de viktigaste ändringarna återfinns följande:
- Tydligare riskbedömning kopplad till förvaltningsrevision. Detta innebär en tydligare struktur för hur revisorn ska bedöma risken för väsentliga brister i bolagens förvaltning, särskilt inom områdena regelefterlevnad och intern kontroll.
- Integrering av ISA-standarder. Rekommendationen får en mer distinkt koppling till ISA vad gäller beaktande av oegentligheter (ISA 240) och hur företag följer lagar och författningar (ISA 250) som en del av förvaltningsrevisionen.
- Tydligare vägledning kring utvärderingen av ansvarsfrihet. Omarbetningen innebär en mer detaljerad vägledning av vilka kriterier som ska användas vid utvärdering av styrelsen och VD:s ansvarsfrihet samt hur revisorn ska utföra denna.
- Vägledningen vid revisorns skyldighet att anmärka på överträdelser tydliggörs. Omarbetningen specificerar att revisorn kan behöva anmärka på överträdelser som redan har rättats till, samt innehåller förtydliganden vad gäller anmärkning om sena skatter och avgifter.
- Rekommendationen utökas till att omfatta andra associationsformer än aktiebolag. Ett nytt sjätte avsnitt i RevR 209 erbjuder en kortare och översiktlig vägledning för revision av andra associationsformer. Det gäller ekonomiska föreningar, utländska filialer, stiftelser och ideella föreningar.
Rekommendationen börjar gälla den 1 januari 2025. Tidigare tillämpning uppmuntras.