SkatteNytt summerar rättsfallsåret

SkatteNytts årliga rättsfallskommentarshäfte är det 33:e i ordningen och åskådliggör den senaste utvecklingen inom skatterättslig praxis i Sverige och EU genom ämnesvis systematiserade kommentarer.

Högsta förvaltningsdomstolen hade under 2023 den högsta utgående balansen av skattemål under de senaste fem åren och för den som känner sig lite rådvill inför detta smått oöverskådliga berg av praxis kan rättsfallshäftet med fördel användas som en sorts kompass. Nedan följer ett axplock ur innehållet:

Högsta förvaltningsdomstolen

  • Under avsnittet Inkomstskatt – processuella frågor redogör Börje Leidhammar (Börje Leidhammar advokatbyrå) bland annat för under året undanröjda förhandsbesked och avvisade ansökningar.
  • I avsnittet Mervärdesskatt skriver Mattias Fri och Ulrika Grefberg (Svalner Skatt & Transaktion) bland annat om målet HFD 2023 not. 44 där det klargjordes huruvida tillhandahållanden av dressincyklar är en tjänst som är föremål för reducerad skattesats. Dessutom redogör författarna på temat skatteplikt för målet HFD 2023 ref. 13, som ger tydliga anvisningar om hur begreppet förmedling i eget namn för annans räkning ska tillämpas (avgörandet gällde förmedling av sjukvård).
  • I avsnittet Övriga direkta skatter kommenterar Fredrik Jonsson (PwC) HFD 2023 ref. 52, ett överklagat förhandsbesked. I målet prövades om två produktionsenheter för solenergi som inte var tekniskt sammanhängande skulle anses utgöra en enda anläggning enligt energiskattelagen. Frågan hade betydelse för om solenergin skulle vara skattebefriad eller ej, vilket den är om en anläggnings sammanlagda installerade toppeffekt är mindre än 500 kW (de aktuella anläggningarna tillsammans hade en toppeffekt på ca 750 kW, medan anläggningarnas toppeffekt var för sig understeg 500 kW). HFD gick emot Skatterättsnämnden och förklarade att den aktuella installationen utgjordes av två anläggningar, vilket också går emot Skatteverkets tidigare synsätt som kraftigt begränsade möjligheterna till skattebefrielse för elproduktion med flera mindre solcellsanläggningar.

EU-domstolen

  • Martin Berglund skriver i avsnittet Fri rörlighet för kapital om målet C-670/21 BA, där tyska arvsskatteregler för fastigheter prövades. Avgörandet åskådliggör att det är principiellt möjligt att införa socialpolitiskt motiverade skattelättnader i medlemsstaternas skattesystem, under förutsättning att dessa är mer specifikt inriktade mot att uppnå detta ändamål än de var i det aktuella fallet. Artikelförfattaren menar att den i målet aktuella värderingsregeln för fastigheter kanske hade kunnat rättfärdigas om den endast hade omfattat vissa typer av fastigheter i specifika geografiska områden.
  • Gällande Mervärdesskatt – skatteplikt kommenterar Martin Jacobsson (Grant Thornton), Tomas Karlsson (EY) och Jesper Öberg (PwC) bland annat C-282/22 Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej. Frågan i målet var om tillhandahållande av laddning av elfordon på särskilt inrättade laddningsstationer utgör leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster. Domstolen ansåg att det sammansatta tillhandahållandet skulle klassificeras som leverans av varor bestående av överföring av el, en slutsats som även Skatterättsnämnden här på hemmaplan har kommit fram till.
Här kan du läsa SkatteNytts rättsfallskommentarshäfte.
Kurser inom

Skatt

Behöver du uppdatera kunskaperna inom skatt? FAR har lång erfarenhet av att arrangera skatteutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Funktioner

Anteckna och markera

Det som är svårt kan man behöva läsa flera gånger. Eller behöva hitta tillbaka till nästa gång man ställs inför samma problem.

Självklart ska det vara lika enkelt att anteckna på webben som i en bok – eller lättare. För det finns förstås oändligt många fler möjliheter att hitta tillbaka till sina anteckningar digitalt. Och där en bok blir gammal lever det digitala kvar. Vi sparar dina anteckningar även om texten bakom ändrats. För så vill man ju ha det, vare sig man tänkt på det eller inte.

Mer om funktioner
Hej och välkommen! Här söker du på allt inom ekonomiska regler