Möjlighet att slippa utfärda ändringsfaktura vid felaktigt debiterad moms

Nytt ställningstagande från Skatteverket med anledning av dom från EU-domstolen.

Skatteverket har kommit med ett ställningstagande rörande hantering av felaktigt debiterad moms. Den som är betalningsskyldig kan utfärda en ändringsfaktura för att rätta till felaktig debiterad moms. I vissa fall kan dock Skatteverket avstå från kravet på en ändringsfaktura om det finns särskilda skäl. De två specifika situationerna där Skatteverket kan avstå från kravet är:

  • När risken för skattebortfall är helt utesluten.
  • När det finns risk för ett mindre skattebortfall och det är omöjligt eller orimligt svårt att utfärda en ändringsfaktura.

Skatteverket betonar att en individuell bedömning måste göras för varje enskild transaktion för att säkerställa att risken för skattebortfall verkligen är utesluten. Detta är särskilt relevant när köparen är en slutkonsument utan rätt till avdrag för ingående skatt. I undantagsfall kan även en beskattningsbar person undantas, men endast när det är uppenbart att avdragsrätten inte har eller kommer att utnyttjas.

EU-domstolen har tidigare klargjort att betalningsskyldighet för felaktigt debiterad skatt inte föreligger om ingen risk för skattebortfall finns. Detta har varit en grund för Skatteverkets nya ställningstagande. De nya riktlinjerna är tänkta att säkerställa att rättelser kan göras utan att staten riskerar skattebortfall, samtidigt som de administrativt bör underlätta för företagare.

Högsta förvaltningsdomstolen har också bedömt att undantag från kravet på ändringsfaktura kan göras om det är orimligt svårt att utfärda en sådan, förutsatt att risken för skattebortfall är minimal.

Här kan du ta del att ställningstagandet i dess helhet.
Kurser inom

Moms

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Moms? FAR har en lång erfarenhet av att arrangera momsutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt för dig att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Nyhetswebbinarie online

Momsnyheter - 16 januari 2025

Under en timme får du en ökad förståelse för vilka praktiska effekter aktuella momsändringar får för de svenska företagens momshantering.

  • Nyheter i budgetpropositionen 
  • Aktuella rättsfall 
  • Aktuella ställningstaganden
Mer om Momsnyheter
Hej och välkommen! Här söker du på allt inom ekonomiska regler