En restauranganställd som tillagar egenköpt mat till sig själv i restaurangens kök ska inte förmånsbeskattas enligt HFD.
En anställd på en snabbmatsrestaurang köpte matvaror från sin arbetsgivare till marknadspris och tillagade dem i restaurangens kök utanför arbetstid. Personen ansökte om förhandsbesked för att få veta om detta utgjorde en skattepliktig kostförmån. Skatterättsnämnden menade att det var en skattepliktig förmån, men HFD var av en annan åsikt.
HFD bedömde att tillvägagångssättet inte innebar att den anställda skulle påföras kostförmån. Domstolen hänvisade till ett tidigare fall från 1992 där en anställd inte beskattades för förmån av delvis fri måltid under liknande omständigheter.
En skiljaktig ledamot ansåg att inget förhandsbesked borde ha lämnats och att HFD borde ha avvisat ansökningen.
Skatteverket kommenterade att förmåner normalt beskattas till marknadsvärde, men i detta fall fann HFD att eftersom den anställda betalat marknadspris för matvarorna, uppstod ingen skattepliktig förmån. Dock måste arbetsgivaren säkerställa att matvarorna värderas korrekt till marknadspriset på den lokala marknaden.
HFD:s dom fokuserade enbart på frågan om kostförmån och tog inte upp praktiska aspekter kring värderingen av matvarorna eller användandet av restaurangköket för tillagningen.