Lagändringarna att ha koll på i sommar

Halvårsskiftet innebär i vanlig ordning en del förändringar på lagstiftningsfronten. Här listar vi ett urval av de ändringar som trädde i kraft den 1 juli.

CSRD har implementerats i svensk rätt

Sommarens stora lagstiftningpaket är införandet av nya regler inom hållbarhetsrapporteringen, där den största ändringen träffar ÅRL. Implementeringen sker successivt beroende av företagens storlek och den storlekskategori företag som är först ut (dvs. stora börsnoterade företag och koncerner med över 500 anställda) ska hållbarhetsrapportera enligt de nya reglerna första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 30 juni 2024. Det har samtidigt införts nya bestämmelser gällande revisors granskning av hållbarhetsrapport i bl.a. revisionslagen.

Avskaffat krav på bevarande av räkenskapsinformation i original

Innebär att räkenskapsmaterial som kommer in till eller upprättas av ett företag i pappersform inte behöver bevaras om det digitaliseras. Samma lagstiftningspaket innehåller även ändringar som syftar till att modernisera regeln om revisorers s.k. kombiuppdrag så att företag får lättare att anlita en revisor och samtidigt använda de bästa tekniska lösningarna för sin bokföring.

Tillfälligt höjt tak för rotavdraget

Det har även införts separata tak för rot/rutavdrag. Under beskattningsåret 2024 är taket 75.000 kronor per person för rotavdraget och 75.000 kronor per person för rutavdraget. Fram till den 30 juni 2024 får dock högst 50.000 kronor användas för rotavdrag och högst 75.000 kronor sammanlagt för rot- och rutavdrag.

Höjd spelskatt

Punktskatten på spel har höjts från 18 till 22 procent av behållningen för varje beskattningsperiod.

Utökade möjligheter att säga upp kriminella hyresgäster

Ändringarna innebär bl.a. att ett hyresavtal kan sägas upp om hyresgästen har begått brott som typiskt sett försämrar närmiljön för dem som bor i lägenhetens omgivning. De nya bestämmelserna återfinns i jordabalkens kap. 12 (hyreslagen).

Nya regler för föräldraledighet

Möjligheten för föräldrar att samtidigt ta ut föräldrapenning för samma barn och tid har utökats från 30 till 60 dagar. Dessutom har möjligheten att överlåta föräldrapenningdagar till annan person utvidgats.

Här kan du läsa förslaget bakom de nya reglerna om hållbarhetsrapportering.
Kurser inom

Hållbarhet

Behöver du uppdatera kunskaperna inom Hållbarhet? FAR har en rad kurser inom hållbarhet och hållbarhetsredovisning för dig som är controller, ekonomiansvarig, redovisningskonsult eller revisor.

Se alla kurser här
Funktioner

Bokmärken

Vill du snabbt och enkelt komma åt enskilda dokument på FAR Online? Använd bokmärkesfunktionen!

Det du använder ofta är vi säkra på att du hittar till ändå, men den där tidningsartikeln som var så bra, eller lagen du bara tittar i ibland. Bokmärk dem så blir det lättare nästa gång.

Mer om funktioner
Hej och välkommen! Här söker du på allt inom ekonomiska regler