Moms/HFD: utrustning till hemmakontoret omfattas av avdragsförbudet

HFD fastställde nyligen ett överklagat förhandsbesked från Skatterättsnämnden från december 2022.

Det i målet aktuella bolaget ansökte om förhandsbesked för att få veta om det hade rätt till avdrag för ingående moms hänförlig till anställdas inköp av viss kontorsutrustning för placering i hemmet, vilken skulle användas vid arbete hemifrån. Inköpen gjordes av de anställda som senare ersattes av bolaget för kostnaderna. SRN ansåg att bolaget saknade avdragsrätt eftersom inköpen av kontorsutrustningen gjordes av de anställda och inte av bolaget. HFD kom i första vändan fram till att de aktuella varorna skulle anses vara förvärvade i bolagets verksamhet, men återförvisade målet till SRN eftersom frågan om tillämpligheten av avdragsförbudet gällande skatt hänförlig till stadigvarande bostad inte prövats. SRN fann att så var fallet, HFD kom fram till samma slutsats och dömde i enlighet med förhandsbeskedet från SRN.  

Enligt domstolen är avdragsförbudet en schablonregel som ska tillämpas oberoende av om avdragsrätt skulle föreligga därför att skatten hänför sig till förvärv i en verksamhet som medför skattskyldighet. Avdragsförbudet omfattar även lös egendom och det har i målet inte framkommit att de anställdas arbetsplatser i hemmen kommer att vara avskilda från bostaden i övrigt. Domstolen påpekar också att den i målet aktuella utrustningen (skrivbord och skrivbordslampor) är vanligt förekommande i bostäder och kan användas även för privat bruk.

Här kan du läsa det fastställda förhandsbeskedet.
December 2024 - Delta online eller på plats i Göteborg, Malmö eller Stockholm

Fåmansföretagardagen

Du som är revisor eller redovisningskonsult åt mindre företag får inte missa Fåmansföretagardagen. Du blir uppdaterad om nyheter och förändringar inom skatt, redovisning och juridik.

  • Nya lagförslag och ställningstaganden
  • Lyssna till experter
  • Parallella seminarier
  • Kommande nyheter
Mer om Fåmansföretagardagen
Kurser inom

Skatt

Behöver du uppdatera kunskaperna inom skatt? FAR har lång erfarenhet av att arrangera skatteutbildningar. Det breda kursutbudet gör det enkelt att hitta rätt utbildning oavsett kunskapsnivå.

Se alla kurser här
Hej och välkommen! Här söker du på allt inom ekonomiska regler