Frågan som reds ut i ett nytt ställningstagande från Skatteverket är i vilka fall ett tillhandahållande ses som omsättning till anställda.
Ett tillhandahållande från en arbetsgivare till en anställd kan i vissa fall vara en omsättning och därmed belagd med moms. För att avgöra om det är en omsättning eller inte måste en bedömning göras. Det måste till en början finnas en ersättning för en vara eller tjänst från den anställde till arbetsgivaren där ersättningen har ett direkt samband med tillhandahållandet. Det spelar ingen roll om ersättningen faktureras eller dras av som löneavdrag.
Om den tillhandahållna varan eller tjänsten är av sådan art som normalt ingår i den verksamhet som bedrivs, anser Skatteverket att det är fråga om en omsättning, även om tillhandahållandet sker i begränsad omfattning. Om anställda mot ersättning får nyttja en anläggningstillgång som normalt ingår i verksamheten, ska även det ses som en omsättning, även om det sker i begränsad omfattning.
När det är fråga om tillhandahållande som inte har ett samband med den ekonomiska verksamhet som bedrivs i företaget anser Skatteverket att bedömningen ska göras enligt vissa steg.
Sker tillhandahållandena med sådan kontinuitet att de i sig skulle kunna ses som ekonomisk verksamhet? Om så är fallet, är tillhandahållandena så pass nära den redan bedriva verksamheten att de ska ingå i den? Om så är fallet ska tillhandahållandena ses som omsättning och ingå i den normala verksamheten.
Om det däremot är fråga om sporadiska inköp som inte används i verksamheten och som säljs direkt till de anställda är det inte fråga om omsättning. Arbetsgivaren har avdragsrätt för moms för inköp av de tillhandahållanden som anses vara omsättning till anställda, det är dock arbetsgivaren som har bevisbördan för att dessa omsättningar har ett samband med verksamheten.