Ny visselblåsarlag träder i kraft i december

Den nya lagen genomför EU:s visselblåsardirektiv i svensk rätt och innebär en rad skärpta krav för arbetsgivare i jämförelse med vad som gäller enligt 2017 års visselblåsarlag.

EU:s visselblåsardirektiv antogs i oktober 2019 och ställer upp ett antal minimikrav för medlemsländernas skyddslagstiftning på området. Den gamla svenska lagen uppfyller inte dessa minimikrav, så därför har ett helt nytt regelverk utformats som stärker rätten att rapportera missförhållanden i arbetslivet. Skadestånd och vitessanktioner väntar för de verksamhetsutövare som inte efterlever de nya reglerna.

Nya bestämmelser om skydd för rapporterande och andra personer

Skyddet kommer att i fortsättningen gälla för en vidare personkrets: utöver arbetstagare inom såväl privat och offentlig sektor omfattas nu även egenföretagare, aktieägare, personer som ingår i ett företags förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan, praktikanter och volontärer. Skyddet kommer vidare att gälla även före och efter en anställning och för personer som bistår vid rapportering om missförhållanden.

En rätt att bryta mot eventuell tystnadsplikt införs

En rapporterande person får inte göras ansvarig för att ha åsidosatt tystnadsplikt, under förutsättning att personen vid rapporteringen hade skälig anledning att anta att rapporteringen av informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet.

Nya bestämmelser om interna och externa rapporteringskanaler och förfaranden för rapportering och uppföljning

Företag och myndigheter med minst 50 anställda måste inrätta särskilda system för hur ett visselblåsande ska gå till. Kraven på att införa dylika funktioner eller rapporteringskanaler kommer att införas stegvis och syftar till att underlätta för den som sitter inne med information att visselblåsa. Rapportering kommer även vara möjlig via externa kanaler (genom myndighet) samt, under vissa förutsättningar, genom offentliggörande.

Skärpt tillsyn för att säkerställa reglernas efterlevnad

Tillsynsmyndigheterna kommer att få rikta förelägganden mot alla de verksamhetsutövare som omfattas av skyldigheten att ha interna rapporteringskanaler och förfaranden.

Den nya lagen träder i kraft den 17 december.

 

Här kan du läsa den nya lagen i dess helhet.