Vilka uppgifter som ska finnas på en faktura finns reglerat i mervärdesskattelagen. Skatteverket har kommit med ett ställningstagande som förtydligar de krav som finns på särskilda uppgifter.
I vissa fall krävs det särskilda uppgifter på en faktura, exempelvis vid försäljning av nya transportmedel, självfakturering, omvänd betalningsskyldighet eller vinstmarginalbeskattning. Skatteverket anser att det inte alltid är nödvändigt att en faktura innehåller den exakta ordalydelsen från mervärdesskattelagen, så länge betydelsen är den samma.
Vid omsättning som är undantagen från skatteplikt räcker det med orden ”undantag från skatteplikt” på fakturan, en hänvisning till den relevanta bestämmelsen i mervärdesskattelagen är inte nödvändig.
Vid omvänd betalningsskyldighet är det ok om det står ”omvänd skattskyldighet” på fakturan. Vid unionsinterna leveranser rekommenderar ändå Skatteverket att använda ”omvänd betalningsskyldighet” på fakturan, eftersom det andra landets beskattningsmyndighet kan göra en annan bedömning.
På en faktura för en ny personbil eller motorcykel rekommenderar Skatteverket att det finns uppgift om när fordonet togs i bruk för första gången och hur många kilometer fordonet har körts.
Vid självfakturering ska uppgiften ”självfakturering” finnas på fakturan.
Vid försäljning med vinstmarginalbeskattning, ska fakturan innehålla den relevanta formuleringen som framgår av mervärdesskattelagen, dvs. ”vinstmarginalbeskattning för resebyråer”, ”vinstmarginalbeskattning för begagnade varor”, ”vinstmarginalbeskattning för konstverk” eller ”vinstmarginalbeskattning för samlarföremål och antikviteter”.