Områden: Punktskatter och trafikskatter (Trängselskatt)

Datum: 2024-12-10

Dnr: 8-3194589

1 Sammanfattning

Vid bedömningen av om det finns synnerliga skäl att befria två bilar från skatteplikt för trängselskatt ska syftet med befrielsen vägas mot syftet med trängselskatten och risken för missbruk.

I förarbetena finns ett exempel på när två bilar kan undantas från skatteplikt för trängselskatt. Det är om bilarna ägs av föräldrar till ett rörelsehindrat barn som bor på skilda håll.

Ett barn står normalt under vårdnad av sina föräldrar till dess att barnet fyller 18 år. Även andra vuxna, exempelvis familjehemsföräldrar, kan ha ett uttalat omvårdnadsansvar för barnet och kan då likställas med föräldrar.

Det som är speciellt med situationen i exemplet är att barnet har föräldrar som bor på skilda håll och att det därför kan finnas behov av att befria två bilar från skatteplikt för trängselskatt.

Även om bilarna ägs av någon annan i hushållet, exempelvis en förälders sambo, kan undantaget gälla.

Detta ställningstagande ersätter ställningstagande ”Synnerliga skäl att undanta två bilar från trängselskatteplikt vid familjehemsplacering” från den 28 september 2018 (dnr 202 398694-18/111). Ställningstagandet är en omarbetning av tidigare ställningstagande och Skatteverket utvecklar nu även sin uppfattning om exemplet i förarbetena.

2 Frågeställning

Vad ska Skatteverket väga in i bedömningen av om det finns synnerliga skäl för att befria två bilar från skatteplikt för trängselskatt?

I förarbetena finns ett exempel på när två bilar kan undantas från skatteplikt för trängselskatt. Det är om bilarna ägs av föräldrar till ett rörelsehindrat barn som bor på skilda håll. Vilka paralleller drar Skatteverket av exemplet i förarbetena?

3 Gällande rätt m.m.

Skatteverket ska besluta om att undanta en viss bil från skatteplikt för trängselskatt efter ansökan från den som har beviljats parkeringstillstånd för rörelsehindrade i Sverige eller motsvarande tillstånd i ett annat land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Om det finns synnerliga skäl, ska ett sådant undantag gälla två bilar. Befrielse från skatteplikt får inte medges om bilen enligt anteckning i vägtrafikregistret eller motsvarande utländska register används i yrkesmässig trafik eller i taxitrafik (6 § lagen [2004:629] om trängselskatt).

Ett barn står under vårdnad av båda föräldrarna eller en av dem, om inte rätten har anförtrott vårdnaden åt en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare eller åt en tillfällig vårdnadshavare. Vårdnaden om ett barn består till dess att barnet fyller 18 år (6 kap. 2 § första stycket föräldrabalken [1949:381]).

Socialnämnden ska sörja för att den som behöver vårdas eller bo i ett annat hem än det egna tas emot i ett familjehem (6 kap. 1 § första stycket 1 socialtjänstlagen [2001:453]).

Med familjehem avses ett enskilt hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn för stadigvarande vård och fostran /…/ och vars verksamhet inte bedrivs yrkesmässigt (3 kap. 2 § socialtjänstförordningen [2001:937]).

Rörelsehindrade behöver oftast använda bil för att kunna förflytta sig så när trängselskatten infördes var lagstiftaren angelägen om att förutsättningarna för rörelsehindrade inte skulle försämras. Därför infördes en möjlighet för personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade att få en bil undantagen från skatteplikt för trängselskatt. Den rörelsehindrade behövde inte äga bilen utan fick välja valfri bil att befria. För att förhindra missbruk fick endast en bil per parkeringstillstånd befrias och bilar som enligt anteckning i vägtrafikregistret används i yrkesmässig trafik fick inte befrias (prop. 2003/04:145 s. 46).

Möjligheten att endast undanta en bil för varje parkeringstillstånd för rörelsehindrade kritiserades. Det anfördes framförallt att det kan finnas behov av undantag för två bilar när det är fråga om flera personer som hjälper den rörelsehindrade och dessa bor på olika håll, exempelvis när ett rörelsehindrat barn har föräldrar som inte bor i närheten av varandra. Möjligheten till undantag utvidgades därför till två bilar om det finns särskilt ömmande skäl, exempelvis om bilarna ägs av föräldrar till ett rörelsehindrat barn som bor på skilda håll (prop. 2006/07:109 s. 21 f och s. 31).

Syftet med att ta ut trängselskatt är bl.a. att minska trängseln och öka framkomligheten i vägtrafiken (prop. 2003/04:145 s. 30). Utbyggnaden av vägar är en angelägenhet för alla trafikanter. Utgångspunkten bör därför vara att alla bilar som passerar betalstationerna också ska betala trängselskatt. Ytterligare ett skäl till att alla bilar ska omfattas av trängselskatten är att samtliga bilar som kör in i och ut från det skattebelagda området ger upphov till trängsel (prop. 2006/07:109 s. 20).

4 Bedömning

Utgångspunkten är att en bil befrias från skatteplikt för trängselskatt. Den som ansöker om befrielse får välja vilken bil som ska befrias och vid behov är det möjligt att flytta befrielsen till en annan bil. Så som befrielsen är utformad är lagstiftaren medveten om att resor med en annan bil än den befriade, kan komma att beläggas med trängselskatt.

För att kunna befria två bilar från skatteplikt för trängselskatt krävs att det föreligger synnerliga skäl. Rekvisitet synnerliga skäl innebär en restriktiv tillämpning och att befrielse endast ska ges i undantagsfall. En bedömning ska göras i varje enskilt fall och Skatteverket anser att i bedömningen måste syftet med befrielsen vägas mot syftet med trängselskatten och risken för missbruk. Risken för missbruk av systemet med befrielse från skatteplikt för trängselskatt ökar om en person med parkeringstillstånd för rörelsehindrade får två bilar undantagna från skatteplikten.

I förarbetena finns ett exempel på när två bilar kan undantas från skatteplikt för trängselskatt. Det är om bilarna ägs av föräldrar till ett rörelsehindrat barn som bor på skilda håll.

Ett barn står normalt under vårdnad av sina föräldrar till dess att barnet fyller 18 år. Omvårdnadsansvaret är lagstadgat och om föräldrarna sedan skjutsar sitt barn efter 18-årsdagen grundar sig därför hjälpen med skjuts på frivillighet, alternativt ett avtalsförhållande (se ställningstagande ”Bedömning av synnerliga skäl för att befria två bilar från skatteplikt för trängselskatt för vuxna med parkeringstillstånd för rörelsehindrade” från den 10 december 2024 (dnr: 8-3194597).

Skatteverket anser att andra vuxna som har ett uttalat omvårdnadsansvar för en underårig än de biologiska föräldrarna, t.ex. familjehemsföräldrar, ska jämställas med vad som avses med föräldrar i förarbetsuttalandet.

Det som är speciellt med situationen i exemplet är att barnet har föräldrar som bor på skilda håll och att det därför kan finnas behov av att befria två bilar från skatteplikt för trängselskatt.

Vidare framgår av exemplet att föräldrarna ska äga varsin bil. Om det behövs en bil i vardera hem för att skjutsa barnet anser Skatteverket att bilarna kan ägas av någon annan i samma hushåll, exempelvis förälderns sambo.