Områden: Mervärdesskatt (Mervärdesskattens tillämpningsområde)

Datum: 2024-12-05

Dnr: 8-3192283

1 Sammanfattning

En förutsättning för att det ska vara fråga om ett handels- eller kommanditbolag är att delägarna avtalat om att bedriva en gemensam verksamhet i bolaget. Det får därför anses vara en presumtion att den ekonomiska verksamhet som enligt bolags- och delägaravtalen ska bedrivas i ett handels- eller kommanditbolag också faktiskt bedrivs gemensamt. En gemensamt bedriven ekonomisk verksamhet kan bestå i att sälja varor eller tjänster till utomstående kunder. Den kan också bestå i att såsom servicebolag tillhandahålla tjänster till delägarnas verksamheter, t.ex. lokaler, administrativa tjänster, bemanning av reception m.m.

Även om det av bolags- och delägaravtalen framgår att en viss ekonomisk verksamhet ska bedrivas gemensamt i handels- eller kommanditbolaget är det hur verksamheten faktiskt bedrivs och vem det är som i praktiken sköter och ansvarar för driften av verksamheten som är avgörande vid bedömningen av om verksamheten bedrivs gemensamt eller självständigt av en eller flera delägare var för sig.

När den ekonomiska verksamheten bedrivs gemensamt i ett handels- eller kommanditbolag är delägarens tillhandahållande av tjänster mot ersättning till bolaget föremål för mervärdesskatt om delägaren självständigt tillhandahåller tjänsterna i egenskap av beskattningsbar person.

Om delägaren åtar sig att tillhandahålla andra tjänster till bolaget än sådana som kan anses ingå i nödvändig förvaltning får delägaren anses tillhandahålla tjänsterna självständigt. Hit hör tjänster som går utöver det som rör bolagets allmänna organisation och drift.

En delägare agerar inte självständigt gentemot handels- eller kommanditbolaget när denna i egenskap av bolagsman utför nödvändiga åtgärder som ett led i förvaltningen av bolaget endast mot en andel av bolagets resultat. Det ska vara frågan om åtgärder som ingår i bolagets ekonomiska verksamhet i enlighet med bolagsändamålet och som följer av bolags- och delägaravtalen. Sådana tjänster utförs inte mellan självständiga parter. I stället utförs tjänsterna av delägarna inom ramen för handels- eller kommanditbolaget och får därför anses utförda av bolaget för egen räkning.

Om delägaren däremot får en garanterad ersättning för utförda tjänster som avser nödvändiga förvaltningsåtgärder är det frågan om ett tillhandahållande av tjänster mot ersättning.

Detta ställningstagande ersätter ställningstagandet Transaktioner mellan delägare och HB/KB, 2021-02-11, dnr 8-758752. Ställningstagandet innebär ingen ändring i sak utan är endast ett förtydligande av när det finns en garanterad ersättning till delägaren i ett handelsbolag. Detta med anledning av senare praxis.

2 Frågeställning

Ställningstagandet tar upp följande frågor:

  • Vilka förutsättningar ska vara uppfyllda för att en ekonomisk verksamhet ska anses gemensamt bedriven av delägarna i handelsbolag?

  • När är tjänster som en delägare i ett handelsbolag utför åt bolaget att betrakta som ett tillhandahållande mot ersättning som är föremål för mervärdesskatt?

Ställningstagandet behandlar inte om en transaktion som är föremål för mervärdesskatt är skattepliktig och vilken skattesats som då är tillämplig. Ställningstagandet behandlar heller inte transaktioner som avser uttag som likställs med leverans av varor och tillhandahållande av tjänster mot ersättning.

Med handelsbolag avses i detta ställningstagande även kommanditbolag.

3 Gällande rätt m.m.

3.1 Bestämmelser

Leverans av varor mot ersättning och tillhandahållande av tjänster mot ersättning som görs inom landet av en beskattningsbar person som agerar i denna egenskap är föremål för mervärdesskatt (3 kap. 1 § mervärdesskattelagen [2023:200], ML, jämför artiklarna 2.1 a och 2.1 b i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet).

Med beskattningsbar person avses den som, oavsett på vilken plats, självständigt bedriver en ekonomisk verksamhet, oberoende av dess syfte eller resultat (4 kap. 2 § första stycket ML, jämför artikel 9.1 första stycket i mervärdesskattedirektivet).

Det är fråga om ett handelsbolag när två eller flera har avtalat att gemensamt utöva näringsverksamhet i ett bolag och bolaget har förts in i handelsregistret (1 kap. 1 § lag [1980:1102] om handelsbolag och enkla bolag, HBL).

Ett kommanditbolag är ett handelsbolag i vilket en eller flera bolagsmän har förbehållit sig att inte svara för bolagets förbindelser med mera än bolagsmannen har satt in eller åtagit sig att sätta in i bolaget. En sådan bolagsman kallas kommanditdelägare. Annan bolagsman i kommanditbolaget kallas komplementär (1 kap. 2 § HBL).

3.2 Praxis

3.2.1 EU-domstolen

Självständigt bedriven ekonomisk verksamhet

En person som hyr ut fast egendom till ett enskilt bolag i vilket personen är delägare har ansetts bedriva uthyrningen självständigt när personen handlar i eget namn, för egen räkning och på eget ansvar. En sådan uthyrning ingår nämligen inte i förvaltningen eller företrädandet av bolaget (C-23/98, Heerma, punkterna 18 och 22).

De arbeten som utförs inom ramen för ett konsortium och som utförs av var och en av dess medlemmar för konsortiets räkning skiljer sig i mervärdesskattehänseende inte från de arbeten som ett företag utför för sin egen räkning. I den mån leveranser av varor eller tillhandahållande av tjänster inte sker mot vederlag för tredje mans räkning kan de alltså i princip inte utgöra skattepliktiga transaktioner (C-77/01, EDM, punkt 86).

Arbete som medlemmar i ett konsortium gör i enlighet med bestämmelserna i ett konsortialavtal och som svarar mot den del som tilldelats var och en av dessa enligt avtalet, utgör inte någon leverans av varor eller tillhandahållande av tjänster som sker mot ersättning i direktivets mening. När en medlem av konsortiet utför mer än det arbete som följer av konsortialavtalet utgör detta extra arbete däremot ett tillhandahållande under förutsättning att detta extra arbete föranleder betalning från de övriga medlemmarna i konsortiet (C-77/01, EDM, punkterna 88 och 89).

I syfte att fastställa om en ekonomisk verksamhet bedrivs självständigt, ska det kontrolleras om den berörda personen bedriver sin verksamhet i eget namn, för egen räkning och på eget ansvar samt själv står den ekonomiska risken för verksamheten (C-340/15, Nigl m.fl., punkt 28).

Det förhållandet att enkla bolag vart för sig nyttjar de tillgångar som tillhör eller arrenderas av dem, att vart och ett av dem nästan uteslutande använder sin egen produktionsutrustning och har sina egna anställda, att de uppträder som sådana på ett självständigt sätt gentemot sina leverantörer, offentliga myndigheter och, i viss mån, sina kunder tyder på att vart och ett av dessa bolag bedriver en verksamhet i eget namn, för egen räkning och på eget ansvar (C-340/15, Nigl m.fl., punkterna 30 och 34).

Ekonomisk verksamhet ansågs inte hänförlig till ett enkelt bolag eftersom delägarna inte agerat tillsammans i förhållande till tredje man. Att det formellt föreligger ett avtal till grund för det enkla bolaget utesluter inte att en delägare självständigt bedriver den ekonomiska verksamheten (C-312/19, XT, punkterna 43 och 48).

Tillhandahållanden mot ersättning

Ett unionsrättsligt begrepp ska tolkas i enlighet med unionsrätten och dess innebörd är således inte beroende av innehållet i nationell rätt. För att ett tillhandahållande av en tjänst ska föreligga måste det finnas ett direkt samband mellan den tjänst som tillhandahålls och den ersättning som erhålls. Det är fråga om ett sådant direkt samband om det finns ett rättsförhållande som innebär ett ömsesidigt utbyte av prestationer mellan parterna. Ersättningen måste kunna uttryckas i pengar och representera ett subjektivt värde (154/80 Aardappelenbewaarplaats punkterna 9-13 och C-16/93 Tolsma punkt 14).

Att det rör sig om ett direkt samband påverkas inte av att det berörda avtalet innehåller bestämmelser som tillåter en justering av ersättningsbeloppet under vissa omständigheter förutsatt att ersättningsnivån är bestämd på förhand och enligt tydligt fastställda kriterier (C-182/17, Nagyszénás Településszolgáltatási Nonprofit Kft, punkt 38).

3.2.2 Högsta förvaltningsdomstolen

Tillhandahållande mot ersättning ansågs inte föreligga för fastighetsförvaltningstjänster som ett aktiebolag utförde i egenskap av delägare i ett kommanditbolag. Enligt bolagsavtalet skulle delägaren ensam svara för förvaltningen av kommanditbolagens fastigheter samt sköta kommanditbolagens administration. För detta arbete hade delägaren rätt till ett skäligt förvaltningsarvode enligt 2 kap. 6 § HBL. Högsta förvaltningsdomstolen uttalade att innebörden av 2 kap. 6-8 §§ HBL kan sägas vara att bolagets bruttoöverskott, före ränta och arvode, ska delas upp mellan bolagsmännen så att rimlig hänsyn tas till vad dessa inom ramen för bolagsavtalet har bidragit med i form av kapital och arbete. Det är alltså fråga om beräknings- och fördelningsregler (RÅ 2005 ref. 19).

I ett fastställt förhandsbesked ansågs tjänster som tillhandahölls ett kommanditbolag av delägande advokatbolag inte vara tillhandahållanden mot ersättning. Skatterättsnämnden uttalade att advokatbolagens åtaganden fick anses ingå i att företräda och delta i förvaltningen av kommanditbolaget och utgjorde inte någon sådan självständig verksamhet av det slag som förelåg i C-23/98 Heerma. Delägande advokatbolag ansågs endast få en andel av resultatet i den gemensamt bedrivna advokatverksamheten. Enligt delägaravtalet skulle delägarna eller deras ägare inte få bedriva verksamhet utanför kommanditbolaget. Varje delägande advokatbolag skulle uppnå ett visst minsta antal debiteringsbara timmar per år och ersättningen till respektive advokatbolag skulle fastställas vid varje räkenskapsårs ingång att gälla i tolv månader. Eventuellt överskott i verksamheten skulle vid slutet av respektive räkenskapsår fördelas lika mellan delägarna (Regeringsrätten 2001-11-16, mål nr 4453-2000, jämför RÅ 2001 ref. 60).

I senare praxis har Högsta förvaltningsdomstolen däremot ansett att det inte var fråga om betalning endast i form av en andel i resultatet när ett delägarbolag i ett kommanditbolag fick ett arvode baserat på nedlagd tid. Delägarbolaget var fullt ansvarigt för den rådgivning som det utförde. Delägarbolaget fakturerade kommanditbolaget för utförd rådgivning utifrån de intäkter som kommanditbolaget fått från kunden för delägarens rådgivning. Varje månad skulle det finnas kvar medel som täckte kommanditbolagets gemensamma kostnader. Dessa kostnader fördelades på delägarna oavsett arbetad tid eller fakturerad och betald intäkt. När kostnaderna hade betalats skulle resterande resultat i kommanditbolaget fördelas lika mellan delägarna. Eftersom kommanditbolaget skulle betala delägarbolaget ett arvode baserat på nedlagd tid var det inte fråga om betalning endast i form av en andel i resultatet. Det förelåg ett rättsförhållande mellan delägarbolaget och kommanditbolaget som innebar ett ömsesidigt utbyte av prestationer, där det arvode som delägarbolaget fick från kommanditbolaget utgjorde det faktiska motvärdet för de tjänster som tillhandahölls. Delägarbolaget tillhandahöll därför kommanditbolaget tjänster mot ersättning. Det var delägarbolaget som avgjorde vilka uppdrag det vill åta sig. Uppdragen utfördes av personer som var anställda i delägarbolaget och med egen utrustning. Delägarbolaget stod självt för kostnaderna för verksamheten och ansvarade för utförd rådgivning gentemot kommanditbolaget. Mot denna bakgrund ansåg Högsta förvaltningsdomstolen att delägarbolaget självständigt bedrev en ekonomisk verksamhet när det utförde rådgivningstjänsterna. Delägarbolaget agerade således i egenskap av beskattningsbar person i förhållande till kommanditbolaget (HFD 2024 ref. 25).

Ett kommanditbolags förvärv av olika administrativa tjänster från en utländsk delägare ansågs vara tillhandahållanden mot ersättning och föranleda förvärvsbeskattning. Den utländske delägaren hade i sin tur förvärvat tjänsterna för att fullgöra sina skyldigheter enligt delägaravtalet genom att dels tillskjuta vissa egna arbetsinsatser, dels upphandla vissa externa tjänster för kommanditbolagets räkning. För att det ska anses vara fråga om en förvaltningsåtgärd i ett handelsbolag är en grundläggande förutsättning att bolagsmannen i denna sin egenskap antingen i bolagets namn tillhandahåller tjänster i enlighet med bolagsändamålet eller själv är verksam i bolaget för dess verksamhet. En sådan situation föreligger inte när en utomstående person, oavsett om det sker på uppdrag av en bolagsman eller inte, mot ersättning utför tjänster åt handelsbolaget eller kommanditbolaget. Ersättningen för en sådan transaktion har inte något samband med fördelningen av bolagets resultat mellan bolagsmännen (RÅ 2007 ref. 6).

Tillhandahållande av IT-tjänster mellan en delägare i ett handelsbolag och bolaget ansågs vara tillhandahållanden mot ersättning. I domen konstaterades att delägare enligt praxis ansetts delta i förvaltningen av ett handelsbolag även i de fall tillhandahållandena bara indirekt behövts för bolagets utåtriktade verksamhet, t.ex. i fråga om handelsbolagets allmänna organisation och drift. I det aktuella fallet fick det väsentliga i vad som betecknades som delägarens förvaltning antas vara att mot marknadsmässigt arvode tillhandahålla IT-tjänster som delägaren hade upphandlat och förvärvat från utomstående leverantörer. Det fanns inte skäl att behandla delägarens tillhandahållanden på annat sätt än om vad som hade varit fallet om tjänsterna tillhandahållits av utomstående (RÅ 2008 not. 19).

En komplementär i ett kommanditbolag ansågs ha omsatt tjänster till bolaget. Av bolagsavtalet framgick att komplementären skulle tillhandahålla kommanditbolaget förvaltningstjänster, att kommanditbolaget för detta tillhandahållande skulle betala ett förvaltningsarvode samt att arvodet skulle utgå oavsett resultatet i kommanditbolaget. Det komplementären hade anfört, att förvaltningsarvodet var ett uttag i förtid av delägarens resultatandel för att täcka kostnaderna för den löpande förvaltningen av kommanditbolaget, föranledde ingen annan bedömning (HFD 2016 ref. 58).

4 Bedömning

En av förutsättningarna för att ett handelsbolag ska föreligga är att två eller flera bolagsmän har avtalat om att gemensamt utöva verksamhet i ett bolag. Den första frågan som ska bedömas är därför om en ekonomisk verksamhet bedrivs gemensamt av delägarna i handelsbolaget eller om verksamheten i stället bedrivs självständigt av en eller flera av delägarna.

Om verksamheten bedrivs gemensamt uppkommer frågan när tjänster som en delägare i handelsbolaget utför åt bolaget är att betrakta som ett tillhandahållande mot ersättning.

4.1 Gemensamt bedriven verksamhet

En förutsättning för att det ska vara fråga om ett handelsbolag är att delägarna avtalat om att bedriva en gemensam verksamhet i bolaget. Det får därför anses vara en presumtion att den ekonomiska verksamhet som enligt bolags- och delägaravtalen ska bedrivas i ett handelsbolag också faktiskt bedrivs gemensamt. En gemensamt bedriven ekonomisk verksamhet kan bestå i att sälja varor eller tjänster till utomstående kunder. Den kan också bestå i att såsom servicebolag tillhandahålla tjänster till delägarnas verksamheter, t.ex. lokaler, administrativa tjänster, bemanning av reception m.m.

En gemensamt bedriven ekonomisk verksamhet kännetecknas av att leverans av varor och tillhandahållande av tjänster görs i handelsbolagets namn, för handelsbolagets räkning och på handelsbolagets ansvar. Avgörande är vem som är den faktiska avtalsparten gentemot kunden. Handelsbolaget ska även stå den direkta ekonomiska risken. Det förhållandet att delägarna indirekt har ett ansvar för handelsbolagets skulder innebär inte att de ska anses stå den ekonomiska risken.

Även om det av bolags- och delägaravtalen framgår att en viss ekonomisk verksamhet ska bedrivas gemensamt i handelsbolaget är det hur verksamheten faktiskt bedrivs och vem det är som i praktiken sköter och ansvarar för driften av verksamheten som är avgörande. Det kan därför i enskilda fall uppkomma frågor om den ekonomiska verksamhet som enligt bolags- och delägaravtalen ska bedrivas gemensamt i handelsbolaget mot utomstående kunder, i stället faktiskt bedrivs självständigt av en eller flera av delägarna var för sig. Så kan t.ex. vara fallet om det är oklart i vad mån det är handelsbolaget eller en eller flera av delägarna som är den faktiska avtalsparten gentemot kunderna.

Nedan följer exempel på omständigheter som kan tyda på att den ekonomiska verksamheten inte bedrivs gemensamt i handelsbolaget, d.v.s. det är en eller flera av delägarna som självständigt bedriver verksamheten. Uppräkningen är inte uttömmande utan det kan finnas fler omständigheter som leder till samma slutsats.

  • Det är i huvudsak delägaren/delägarna som i eget namn förfogar över de resurser som behövs för att bedriva verksamheten, till exempel lokaler, utrustning, varumärke och personal.

  • Det är i huvudsak delägaren/delägarna som ansvarar för de kostnader som uppkommer i verksamheten. En delägare får anses ansvara för kostnader om denne är direkt betalningsansvarig gentemot leverantörerna. Det gäller även om kostnaderna kan påverka delägarens andel av resultatet i handelsbolaget.

  • Det är i huvudsak delägaren/delägarna som gör inköp för verksamheten och i eget namn ingår avtal med leverantörer.

  • Det är delägaren/delägarna som agerar i eget namn gentemot offentliga myndigheter, t.ex. för att få tillstånd att bedriva viss verksamhet.

  • Delägaren/delägarna tillhandahåller samma typ av tjänster i en egen självständigt bedriven ekonomisk verksamhet som handelsbolaget ska tillhandahålla.

I de enskilda fall där det finns anledning att ifrågasätta om det är handelsbolaget eller delägaren som faktiskt bedriver verksamheten ska en bedömning göras utifrån samtliga objektiva omständigheter.

När en ekonomisk verksamhet inte anses gemensamt bedriven i handelsbolaget är delägarna att betrakta som självständiga i förhållande till handelsbolaget om de tillhandahåller tjänster till bolaget, jämför avsnitt 4.2.1 (under ”Delägare tillhandahåller tjänster som inte ingår i nödvändig förvaltning”). Delägarna tillhandahåller därmed tjänster till handelsbolaget om tjänsterna tillhandahålls av delägarna i egenskap av beskattningsbara personer och tillhandahållandena sker mot ersättning. Detsamma gäller när den ekonomiska verksamheten i handelsbolaget bedrivs gemensamt av vissa delägare men inte alla. De delägare som inte deltar i den gemensamt bedrivna verksamheten är i sådant fall att betrakta som självständiga i förhållande till handelsbolaget när de tillhandahåller tjänster till bolaget.

4.2 Tillhandahållande av tjänster mot ersättning som är föremål för mervärdesskatt

När den ekonomiska verksamheten bedrivs gemensamt i ett handelsbolag är delägarens tillhandahållande av tjänster mot ersättning till handelsbolaget föremål för mervärdesskatt om delägaren självständigt tillhandahåller tjänsterna i egenskap av beskattningsbar person.

I syfte att fastställa om en verksamhet bedrivs självständigt ska det kontrolleras om den berörda personen bedriver verksamheten i eget namn, för egen räkning och på eget ansvar samt själv står den ekonomiska risken för verksamheten.

4.2.1 Delägare tillhandahåller tjänster som inte ingår i nödvändig förvaltning

En delägare i ett handelsbolag som åtar sig att tillhandahålla andra tjänster till handelsbolaget än sådana som kan anses ingå i nödvändig förvaltning får anses tillhandahålla tjänsterna självständigt. Hit hör tjänster som går utöver det som rör handelsbolagets allmänna organisation och drift. Enligt Skatteverkets uppfattning är ett exempel på sådana tjänster när delägaren hyr ut tillgångar till handelsbolaget. Ett annat exempel är när delägaren tillhandahåller sådana specifika tjänster till handelsbolaget som får anses utgöra ett särskilt uppdrag. Ett tredje exempel är när delägaren utför omfattande åtgärder på handelsbolagets fastighet som går utöver löpande skötsel av fastigheten. Det kan t.ex. vara renovering eller ombyggnad av fastigheten.

En delägare som i eget namn köper in och vidareförsäljer varor och tjänster till handelsbolaget levererar varorna och tillhandahåller tjänsterna mot ersättning. Enligt Skatteverkets uppfattning räknas inte heller sådan vidareförsäljning av inköpta varor och tjänster som nödvändiga förvaltningsåtgärder i mervärdesskattehänseende. En bedömning måste dock göras av om det är delägaren som köper in och vidareförsäljer till handelsbolaget eller om delägaren i egenskap av bolagsman har gjort inköp för handelsbolagets räkning och bolaget därmed är avtalspart i avtalet med tredjeman (varu- eller tjänsteleverantören). Om handelsbolaget är avtalspart i avtalet med tredjeman är det inte fråga om en leverans av varor eller ett tillhandahållande av tjänster mot ersättning mellan delägaren och handelsbolaget.

För en delägare som agerar i egenskap av beskattningsbar person får sådana tjänster som inte ingår i nödvändig förvaltning av handelsbolaget anses tillhandahållna inom ramen för delägarens egen ekonomiska verksamhet. Det gäller enligt Skatteverkets bedömning oavsett om delägaren ingått ett specifikt avtal med handelsbolaget om att tillhandahålla tjänster eller om en sådan skyldighet framgår av bolags- eller delägaravtal.

4.2.2 Delägare tillhandahåller tjänster som ingår i nödvändig förvaltning

En delägare agerar inte självständigt gentemot handelsbolaget när denna i egenskap av bolagsman utför nödvändiga åtgärder som ett led i förvaltningen av handelsbolaget. Det ska vara frågan om åtgärder som ingår i handelsbolagets ekonomiska verksamhet i enlighet med bolagsändamålet och som följer av bolags- och delägaravtalen. Sådana tjänster utförs inte mellan självständiga parter. I stället utförs tjänsterna av delägaren inom ramen för handelsbolaget och får därför anses utförda av handelsbolaget för handelsbolagets egen räkning.

En bedömning av om det är en sådan förvaltningsåtgärd som kan anses utförd av en delägare inom ramen för handelsbolaget eller om det är fråga om ett tillhandahållande som delägaren gör i en egen självständigt bedriven ekonomisk verksamhet ska göras utifrån EU-rätten. Vad som civilrättsligt ryms i de förvaltningsåtgärder som avses i HBL har därmed enligt Skatteverkets uppfattning ingen avgörande betydelse.

Enligt Skatteverket får i mervärdesskattehänseende nödvändiga förvaltningsåtgärder anses omfatta att delägaren i egenskap av bolagsman mot en andel av handelsbolagets resultat

  • i handelsbolagets namn tillhandahåller tjänster till bolagets kunder i enlighet med bolagsändamålet, t.ex. advokatbolag som i egenskap av delägare i ett handelsbolag tillhandahåller advokattjänster åt handelsbolagets kunder i handelsbolagets namn, eller

  • själv är verksam i handelsbolaget för dess ekonomiska verksamhet i enlighet med bolagsändamålet genom att utföra åtgärder som rör bolagets allmänna organisation och drift, t.ex. en delägare i ett fastighetsägande handelsbolag som ansvarar för den löpande skötseln av handelsbolagets fastigheter och bolagets administration.

Om delägaren däremot får en garanterad ersättning för utförda tjänster som avser nödvändiga förvaltningsåtgärder är det frågan om ett tillhandahållande av tjänster mot ersättning. För en delägare som agerar i egenskap av beskattningsbar person får sådana tjänster mot en garanterad ersättning anses tillhandahållna inom ramen för delägarens egen ekonomiska verksamhet.

4.2.3 När finns det ett tillhandahållande mot ersättning?

En förutsättning för att en delägare ska anses tillhandahålla tjänster till handelsbolaget är att tillhandahållandet sker mot ersättning. Det förutsätter att det finns ett direkt samband mellan tillhandahållandet av tjänster och en ersättning som faktiskt mottas av delägaren. Om det finns ett avtal om en bestämd ersättning, antingen beloppsmässigt eller utifrån en viss beräkningsgrund, får kravet på att tillhandahållandet sker mot ersättning anses uppfyllt även om det framgår av avtalet att ersättningen i ett senare skede kan komma att justeras, t.ex. beroende på handelsbolagets resultat. Även vid tillhandahållande av tjänster som avser nödvändiga förvaltningsåtgärder är det fråga om ett tillhandahållande mot ersättning om delägaren får en garanterad ersättning för att utföra tjänsten, t.ex. en överenskommelse om ett timpris som delägaren ska fakturera för sin nedlagda tid. Enligt Skatteverkets uppfattning får i sådant fall det belopp som delägaren faktiskt mottar anses ha ett direkt samband med tillhandahållandet av tjänsten.

Skatteverket anser att det inte finns något självständigt tillhandahållande mot en garanterad ersättning när nödvändiga förvaltningsåtgärder tillhandahålls mot en andel av handelsbolagets resultat. Det är inte fråga om någon garanterad ersättning om delägarens ersättning utgår ifrån en fördelning efter handelsbolagets resultat. Det gäller oavsett om en sådan fördelning baseras på delägarnas nedlagda tid för förvaltningsåtgärderna eller någon annan grund. I sådant fall finns ingen garanterad ersättning eftersom ersättningen är avhängig av om handelsbolaget går med vinst eller inte.

5 Ställningstagandet ersätter ett tidigare ställningstagande

Detta ställningstagande ersätter ställningstagandet Transaktioner mellan delägare och HB/KB, 2021-02-11, dnr 8-758752. Ställningstagandet innebär ingen ändring i sak utan är endast ett förtydligande av när de finns en garanterad ersättning till delägaren i ett handelsbolag. Detta med anledning av senare praxis.