Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)
Dnr: 8-3197766
HFD 2024 not. 53 (Högsta förvaltningsdomstolens dom den 28 oktober 2024, mål nr 1411-24)
Sammanfattning
Högsta förvaltningsdomstolen har klargjort att en stiftelse kan anses främja ett allmännyttigt ändamål genom att lämna bidrag till ett aktiebolag även om bolagsordningen anger att bolagets tillgångar ska tillfalla ägarna vid likvidation.
Avgörandet medför att Skatteverket ser över ställningstagandet ”Främjande av allmännyttigt ändamål genom bidrag till aktiebolag”.
Referat
En stiftelse som har ett eller flera allmännyttiga ändamål undantas från skattskyldighet för vissa inkomster, dvs. är inskränkt skattskyldig, om den uppfyller de s.k. verksamhets- och fullföljdskraven, 7 kap. 3-6 §§ inkomstskattelagen (1999:1229). Med allmännyttigt ändamål avses bl.a. ett ändamål som främjar kultur.
Stiftelsen B har till ändamål att lämna bidrag till K O Aktiebolags löpande utgifter.
Bolagets verksamhet är att driva teater samt därmed förenlig verksamhet. Verksamheten ska syfta till att främja musikdramatisk konst och danskonst. Aktierna medför inte rätt till utdelning, utan bolagets vinst ska, i den mån den inte reserveras, användas för att främja bolagets ändamål. Någon vinstutdelning från bolaget ska därför inte ske. Vid bolagets likvidation ska bolagets behållna tillgångar fördelas bland aktieägarna.
Stiftelsen ansökte om förhandsbesked för att få veta om bestämmelsen i bolagets bolagsordning om att behållna tillgångar ska fördelas bland aktieägarna vid bolagets likvidation innebär att stiftelsens bidrag till operan inte kan anses främja ett allmännyttigt ändamål.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att en stiftelse kan främja ett eller flera allmännyttiga ändamål antingen genom egen verksamhet eller genom att lämna bidrag till allmännyttig verksamhet som bedrivs av en annan organisation. Det finns inte något krav på att mottagaren av bidraget själv ska vara inskränkt skattskyldig och det finns inte heller några begränsningar i övrigt vad gäller i vilken form mottagaren ska bedriva sin verksamhet (HFD 2024 ref. 39, punkt 15).
Bidragen kan antingen vara öronmärkta och avse en viss konkret verksamhet, t.ex. ett projekt som mottagaren driver (HFD 2024 ref. 39), eller utbetalas som ett stöd till hela den verksamhet som mottagaren bedriver (HFD 2019 ref. 59). I sistnämnda avgörande framgick det av bolagets bolagsordning att verksamheten inte syftade till att bereda vinst åt aktieägaren utan all vinst skulle, i den mån den inte hade reserverats, användas för bolagets verksamhet. I rättsfallet redovisades dock inte något om vad bolagsordningen föreskrev för det fall bolaget likvideras.
Vid bedömningen av om ett bidrag ska anses avse ett allmännyttigt ändamål kan enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening som utgångspunkt inte någon avgörande vikt fästas vid förekomsten av en vanligt förekommande bestämmelse om att behållna tillgångar ska fördelas bland aktieägarna vid bolagets likvidation.
Bestämmelsen i bolagsordningen som innebär att behållna tillgångar i bolaget tillfaller dess aktieägare vid likvidation medför i och för sig att det inte kan uteslutas att mottagna bidrag skulle kunna användas för annat ändamål. Någon uppgift som ens antyder att K O Aktiebolag skulle stå inför en likvidation har dock inte lämnats.
Högsta förvaltningsdomstolen gör bedömningen att verksamheten i bolaget främjar det allmännyttiga ändamålet kultur. Genom att lämna bidrag till bolaget får även stiftelsen anses främja det ändamålet.
Skatteverkets kommentar
Skatteverket ger i ställningstagandet ”Främjande av allmännyttigt ändamål genom bidrag till aktiebolag” (dnr 8-1781547) uttryck för uppfattningen att vid bidrag till aktiebolag krävs bl.a. att bolagets tillgångar inte ska tillfalla ägarna vid en likvidation för att sådana bidrag ska kunna anses främja allmännyttiga ändamål. Högsta förvaltningsdomstolen har nu klargjort att något sådant generellt villkor inte kan ställas. Ställningstagandet ska därmed inte tillämpas i denna del och kommer att ses över.