Digitalisering och automatisering står högt på agendan hos både företag och myndigheter, detsamma gäller användandet av AI. Skatteverket startade arbetet med att digitalisera handledningarna för drygt 10 år sedan och resultatet blev Rättslig vägledning, en digital källa till kunskap, riktad till Skatteverkets handläggare men öppen och tillgänglig för alla och envar. Skatteverkets rättsliga vägledning är 10 år av transparens, förutsebarhet och enhetlighet. Du kan – t.ex. direkt i mobilen − få information såväl om gällande rätt som om Skatteverkets ståndpunkt i rättsliga frågor. Rättslig vägledning fyllde 10 år i juni och vi har bara börjat vår resa!

1 Från böcker till webbplats

Redan 2009 beslutade Skatteverket att myndighetens rättsliga styrning skulle flytta från tryckta handböcker och författningssamlingar till en egen webbplats, och den 5 juni 2014 kom den första utgåvan av Rättslig vägledning. Många var oroliga att de skulle sakna böckerna att bläddra i men insåg snabbt de stora fördelarna med att informationen blev sökbar och sammankopplad med länkar. Den största och viktigaste förändringen var förstås att informationen nu kunde hållas uppdaterad löpande, och inte bara uppdateras när en ny bok trycktes.

Rättssäkerhet kännetecknas bland annat av att myndighetsutövningen ska vara enhetlig och förutsebar. Målgruppen för Rättslig vägledning är medarbetare på Skatteverket som behöver tillgång till Skatteverkets ståndpunkt i rättsliga frågor. Skatteverket vill dock också vara transparenta med sin interna rättsliga styrning och var myndigheten står i rättsliga frågor. Det bestämdes därför redan från start att Rättslig vägledning skulle vara tillgänglig externt, så att alla som behöver kan ta del av samma information på ett enkelt sätt. Majoriteten av besökarna i Rättslig vägledning är också externa. År 2023 hade webbplatsen totalt 4.350.000 besök, varav 3.474.000 var externa besök.

2 Hur är Rättslig vägledning uppbyggd?

Den rättsliga styrningen på webbplatsen Rättslig vägledning är uppdelad på två flikar: Regler & ställningstaganden där man t.ex. hittar Skatteverkets ställningstaganden, allmänna råd och föreskrifter och fliken Vägledning där gällande rätt för olika kalenderår beskrivs. Tidigare år hittar man under Arkiv.

Informationen är strukturerad i olika områden som t.ex. fastighetstaxering, folkbokföring, inkomstskatt och mervärdesskatt. Områdena dataskydd & sekretess, förvaltningsrätt & förfarande samt skattebetalning & borgenärsarbete innehåller gemensamma regler för olika skatter eller verksamhetsområden.

Sökfunktionen i Rättslig vägledning har flera praktiska funktioner. När man skriver i sökrutan kommer det automatiskt upp förslag på sökord, och i sökresultatet kan man välja att filtrera sin sökning. Man kan filtrera på år, område (t.ex. mervärdesskatt, förvaltningsrätt & förfarande) och kategori (t.ex. vägledning, ställningstaganden eller lagar & förordningar).

3 Alltid aktuell

3.1 Löpande och årsvisa uppdateringar

En av grundprinciperna för Rättslig vägledning är att informationen alltid ska vara aktuell och relevant för Skatteverkets medarbetare. Informationen uppdateras löpande när det kommer ny lagstiftning, ny praxis eller när Skatteverket tar ställning i oklara rättsfrågor. Rättslig vägledning uppdateras också när något behöver förtydligas utan att den rättsliga bedömningen har ändrats. Inför varje årsutgåva går Skatteverket även igenom alla 3.700 sidor och uppdaterar dem med det kommande årets regler.

Skatteverket bevakar bland annat lagstiftningsarbetet, domstolsavgöranden och pågående processer liksom frågor från Skatteverkets verksamhet och bedömer om, när och på vilket sätt Rättslig vägledning ska uppdateras. Bevakning och uppdateringar avser huvudsakligen för myndigheten bindande rättskällor. Rättslig vägledning innehåller även rättskällor som inte är rättsligt bindande men som Skatteverket anser ska vara vägledande i den rättsliga bedömningen, exempelvis internationella riktlinjer. Dessutom uppdateras Rättslig vägledning med Skatteverkets föreskrifter, egna ställningstaganden, rättsfallskommentarer, allmänna råd och meddelanden. Innehållet i Rättslig vägledning ger uttryck för Skatteverkets tolkning av gällande rätt som är styrande och vägledande för medarbetarnas bedömningar av aktuella och framtida rättsfrågor. Detta skapar förutsättningar för en enhetlig rättstillämpning.

3.2 Hur följer man uppdateringar i Rättslig vägledning?

När något uppdateras i Rättslig vägledning, så markeras det med en så kallad uppdateringsnotis: en gul bakgrund med datumet för när uppdateringen gjordes. Man kan prenumerera på uppdateringar inom olika områden eller hela Rättslig vägledning. Hur man gör det är beskrivet under Om-fliken på Rättslig vägledning.

4 Vad har hänt på 10 år?

När Skatteverket byggde Rättslig vägledning var målet att ta fram en struktur som skulle hålla minst 10 år – och det har den gjort. På det stora hela ser Rättslig vägledning ungefär likadan ut i dag som för 10 år sedan, även om den rättsliga materian förstås förändrats med t.ex. en ny tilläggsskatt, ny mervärdesskattelag och ett omställningsstöd som kommit och gått. Den övergripande strukturen är densamma och grundprinciperna om att informationen ska vara samlad, länkad och uppdaterad gäller fortfarande. Men även om de stora dragen förblivit desamma och webbplatsens utseende likaså, har det ändå hänt en hel del under de här åren.

Den största tekniska utvecklingen i Rättslig vägledning har varit den förbättrade sökfunktionen som infördes 2021 och som med hjälp av AI-teknik ger ett bättre sökresultat och förslag på relaterade söktermer. En annan teknisk förbättring är att årsfiltreringen under de olika referenskategorierna (t.ex. allmänna råd, föreskrifter och ställningstaganden) visar de referenser som är tillämpliga det året. Tidigare visades endast de referenser som publicerats det år man valt. Den senaste tekniska förbättringen är att innehållsförteckningen på vägledningssidorna följer med när man skrollar och visar med en fetmarkering vilken rubrik man är på.

Även innehållet och texterna har utvecklats. Redan från start har det funnits ett nära samarbete med klarspråksexperter och Skatteverket har ett stort fokus på mottagaranpassning för den tänkta målgruppen, dvs. Skatteverkets medarbetare. Vi har över tid blivit bättre på att anpassa och strukturera innehållet för webben och för de tänkta mottagarna, och kopplingarna mellan de olika områdena har blivit fler för en tydligare helhetsbild.

5 Slutord

Den snabba utvecklingen av generativ AI påverkar oss alla och förstås även Skatteverket och Rättslig vägledning. Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm är deltagare i regeringens AI-kommission och mycket aktiv avseende frågor om AI i den offentliga sektorn. Att utforska AI är ytterligare ett steg på den digitaliseringsresa som Skatteverket drivit med ett stort fokus på ännu bättre kundbemötande, kundnära tjänster och effektivisering. Vi har t.ex. vår digitala medarbetare Skatti som hade mer än 2,3 miljoner konversationer förra året och ett annat exempel är att vi redan i dag använder AI i vår riskvärderingsverksamhet. Rättslig vägledning är helt digital och har därmed goda förutsättningar för utveckling med hjälp av AI. Det står klart att samtidigt som vi firar att Rättslig vägledning fyller 10 år riktar vi blicken framåt − för vi har bara börjat vår resa!

Mea Näsman, Peter Segefalk, Lisa-Maria Strömgren, Sara Enbom, Lena Hiort af Ornäs Leijon, rättsavdelningen, Skatteverket.