Mål C-322/22E./Dyrektor Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu avser en begäran om förhandsavgörande gällande principen om lojalt samarbete i ljuset av effektivitetsprincipen. Målet initierades av Polens Högsta förvaltningsdomstol genom begäran om förhandsavgörande enligt artikel 267 FEUF. Begäran avsåg ett mål där den polska skattemyndigheten beslutat att begränsa och neka utbetalning av ränta på överskjutande skatt. Frågan var om det fanns grund för att begränsa och neka en återbetalning av för mycket erlagd skatt på den grunden att skatten tagits ut i strid mot unionsrätten.

Effektivitetsprincipen, jämförd med principen om lojalt samarbete, ska enligt EU-domstolen slutsats tolkas så, att denna princip utgör hinder för nationella bestämmelser som – när en ansökan om återbetalning av överskjutande skatt inges mer än 30 dagar efter offentliggörandet i Europeiska unionens officiella tidning av en dom från EU-domstolen, av vilken dom det framgår att den ålagda skatten strider mot unionsrätten – föreskriver att ränta på den skattskyldiges fordran på överskjutande skatt endast ska utgå fram till och med den trettionde dagen efter nämnda doms offentliggörande, eller som till och med föreskriver att ingen ränta alls ska utgå för det fall den överskjutande skatten uppkommit efter den trettionde dagen efter domens offentliggörande.

För ränta på överskjutande skatt på skattekontot i Sverige, oavsett om skatt tagits ut av misstag eller ej, finns bestämmelser om i 65 kap. skatteförfarandelagen, se t.ex. 16–17 §§ om intäktsränta. Någon sådan begränsning av betalning av ränta på överskjutande skatt som avses i nu aktuellt mål gällande Polen förekommer inte i Sverige.

Börje Leidhammar, advokat, Börje Leidhammar advokatbyrå, adjungerad professor, Högskolan i Gävle