Domen i mål C-318/22GE Infrastructure Hungary Holding Kft. mot Nemzeti Adó-és Vámhivatal Fellebbviteli Igazgatósága avsåg genomförandet av fusionsdirektivet (2009/133/EG) i Ungern. Fusionsdirektivet reglerar en rad olika gränsöverskridande omstruktureringar, och i detta mål var det fråga om partiella fissioner. Ungern hade i likhet med många andra medlemsstater valt att genomföra direktivet så att den nationella lagstiftningen omfattade både gränsöverskridande transaktioner och rent nationella transaktioner.

I målet vid den ungerska domstolen rörde det sig om en rent nationell transaktion. I ungersk skatterätt fanns ytterligare villkor för en partiell fission än de som anges i fusionsdirektivet (se härom p. 35). Frågan var om dessa villkor var förenliga med fusionsdirektivet.

Den första frågan var emellertid om EU-domstolen var behörig att pröva målet eftersom det avsåg en rent intern ombildning i Ungern. EU-domstolen konstaterade att så var fallet eftersom Ungern hade genomfört fusionsdirektivet så att det var tillämpligt på samma sätt för rent interna ombildningar som för gränsöverskridande sådana (p. 33–34). Vad gällde det extra villkoret vid partiell fission som uppställdes i Ungern ansåg EU-domstolen att det var i strid mot direktivet. Att samma ungerska villkor gällde i både nationella och gränsöverskridande situationer påverkade inte den bedömningen (p. 42).

Mattias Dahlberg, professor i finansrätt, Uppsala universitet