I HFD 2023 ref. 53 prövades ett förhandsbesked om villkoret för skattefrihet i 11 a kap. inkomstskattelagen (1999:1229) är uppfyllt när en personaloption ska förvärvas i det fall den nystartade verksamheten förvärvar en verksamhet av visst slag från någon som började bedriva verksamhet av ett annat slag för mer än tio år sedan.

Av lämnade förutsättningar framgår att ABA bildades 2011. Bolagets verksamhet bestod av att köpa och sälja ädelmetaller. Verksamheten bedrevs i tio månader under 2011 och 2012. ABA avregistrerades för F-skatt under 2014 och var sedan vilande till och med utgången av 2019. Under 2020 startade ABA en ny verksamhet avseende utveckling av ett digitalt verktyg för bokning av camping- och ställplatser. För att skapa en möjlighet att ställa ut personaloptioner som omfattas av skattefrihet enligt 11 a kap. IL avsåg ABA:s ägare att förvärva ett nybildat bolag (NYAB). I nästa steg överlåter ABA bokningsverksamheten till NYAB för ett pris motsvarande bokförda värden. Efter omstruktureringen skulle sökanden vara anställd i NYAB. Sökanden kommer därefter under 2023 erbjudas personaloptioner i NYAB. Sökanden önskar bland annat få svar på frågan om kravet i 11 a kap. 9 § andra stycket IL är uppfyllt om omstruktureringen genomförs på det sätt som beskrivits i ansökan.

Skatterättsnämnden ansåg att eftersom NYAB skulle förvärva hela sin verksamhet från ABA och ABA:s verksamhet påbörjades redan 2011 var kravet för skattefrihet inte uppfyllt.

Sökanden överklagade Skatterättsnämndens besked och yrkade att en personaloption som förvärvas inom tio år från utgången av det år då en förvärvad verksamhet ursprungligen påbörjades är uppfyllt, i det fall en nystartad verksamhet av visst slag förvärvas från ett företag som började bedriva verksamhet av ett annat slag för mer än tio år sedan.

Högsta förvaltningsdomstolen anförde att det enligt 9 § första stycket räcker att ett företag har bedrivit någon form av verksamhet i mer än tio år för att åldersvillkoret inte ska anses uppfyllt. Att ett företags verksamhet under årens lopp ändrar karaktär medför alltså inte att tidpunkten för när tioårsperioden börjar löpa flyttas fram. Inte heller avbrott i verksamheten eller att en verksamhet av annat slag påbörjas bör enligt domstolens mening leda till att starttidpunkten senareläggs. Syftet med bestämmelsen i 9 § andra stycket talar för att tidpunkten inte heller ska kunna flyttas fram genom att en verksamhet överförs från ett företag till ett annat. Slutsatsen av detta är att en förutsättning för att åldersvillkoret ska anses uppfyllt för det företag som förvärvar verksamhet från något annat företag är att villkoret skulle ha ansetts uppfyllt för det överlåtande företaget om verksamheten hade varit kvar där. Av det anförda följer att den verksamhet som NYAB förvärvar från ABA ska anses ha ursprungligen påbörjats 2011 då ABA först började bedriva verksamhet och detta trots att den verksamheten var av ett annat slag än den som NYAB förvärvar. Personaloptionerna kommer därmed inte att ha förvärvats inom tio år från utgången av det år då den förvärvade verksamheten ursprungligen påbörjades.

Genom domen har HFD klarlagt att i de fall man förvärvar en verksamhet eller del av en verksamhet är tidpunkten när det förvärvade företagets verksamhet ursprungligen startade avgörande för bedömningen av om åldersvillkoret i 11 a kap. 9 § andra stycket IL är uppfyllt. Varken att ett företags verksamhet ändrar karaktär, avbrott i verksamheten eller att en verksamhet av annat slag påbörjas bör enligt domstolens mening leda till att tidpunkten för när tioårsperioden börjar löpa flyttas fram.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert, Skatteverkets rättsavdelning