Artikeln har varit föremål för peer review-granskning (double-blind peer review).
Idrott och fysisk träning är ett prioriterat område inom EU som anses vara starkt kopplat till hälsa, sociala frågor, sysselsättning och hållbarhet. Detta speglas även i mervärdesskatterätten, där idrottsrelaterade transaktioner under vissa förutsättningar är undantagna från skatteplikt. Medlemsstaterna har även en möjlighet att tillämpa en reducerad skattesats på tjänster som inte omfattas av undantaget. Vad som utgör idrott i en mervärdesskattekontext är däremot inte tydligt definierat. Detta innebär att det inte alltid är självklart om de EU-rättsliga målsättningarna kopplade till idrott får fullt genomslag på nationell nivå. Inom ramen för denna artikel undersöks vad som avses med idrott i en mervärdesskatterättslig kontext och vilka målsättningar som kan motivera att idrottstjänster undantas från den generella mervärdesbeskattningen.
1 Inledning1
Sedan det sjätte mervärdesskattedirektivets2 införande har idrottstjänster särbehandlats i mervärdesskattesammanhang. Särbehandlingen består i att vissa idrottsrelaterade tillhandahållanden inte beskattas alternativt kan omfattas av en reducerad skattesats. Att undanta eller reducera beskattningen anses i allmänhet vara ett sätt att uppnå vissa mål, då den totala kostnaden för tillhandahållandena sjunker och konsumenters tröskel för konsumtion därigenom minskar. När det specifikt gäller undantaget och den reducerade skattesatsen för idrottstjänster bör detta i så fall medföra att utövandet av idrott och fysisk aktivitet hos befolkningen är något som lagstiftaren vill främja.
Förevarande artikel är den första delen av tre i en artikelserie i vilken ämnet idrott och fysisk träning i mervärdesskatterätten behandlas. Det övergripande syftet med artikelserien är att undersöka hur transaktioner som rör idrott och fysisk träning beskattas inom ramen för mervärdesskattesystemet. Med transaktioner som rör idrott och fysisk träning åsyftas här transaktioner som har samband med att köparen utövar just idrott eller fysisk träning. Av den anledningen faller transaktioner som innebär att köparen är passiv, såsom vid tillhandahållande av en möjlighet att vara åskådare till idrottsutövning utanför artikelseriens syfte.
I denna artikel analyseras det mervärdesskatterättsliga begreppet idrott och fysisk träning med utgångspunkt i mervärdesskattedirektivet3 och EU-domstolens praxis. Analysen består av två delar, där den första delen rör syftet bakom att främja idrott på EU-nivå medan den andra rör omfattningen av begreppet idrott och fysisk träning. Den första delen är således både en förutsättning för och en bakgrund till den andra delen. Med anledning av detta uppställs två frågeställningar som ska besvaras i artikeln.
Den första frågan är om det med en systematisk tolkning av EU:s strategidokument och initiativ går att finna ett konkret allmännyttigt syfte att undanta tjänster med nära anknytning till idrott eller fysisk träning. Ett sådant syfte skulle i så fall underlätta tolkningen av vilka transaktioner som omfattas av undantaget från skatteplikt respektive den reducerade skattesatsen. Besvarandet av den första frågan leder sedan vidare till den andra, mer övergripande frågan som gäller vad som avses med begreppet idrott och fysisk träning i en mervärdesskattekontext. Här är EU-domstolens praxis avgörande, eftersom det är domstolens konkreta uttalanden om tolkningen av begreppet som ger kontext till analysen. De slutsatser som dras kan sedan kontrasteras mot syftet med undantaget för att skapa en helhetsbild av hur begreppet idrott och fysisk träning bör tolkas.
Som framgår av dessa två frågeställningar ligger fokus i denna artikel på det mervärdesskatterättsliga idrottsbegreppet. I del II i artikelserien kommer övriga frågor kopplade till den EU-rättsliga reglering att behandlas, vilket innefattar frågorna om vilka tjänster med nära anknytning till idrott som också kan omfattas av undantaget, vem som måste vara mottagare av idrottstjänsten, vilka subjekt som ska tillhandahålla tjänsterna samt hur medlemsstater kan införa bestämmelser om en reducerad skattesats för skattepliktiga idrottstjänster. I del III berörs sedan den svenska implementeringen av både undantaget från skatteplikt och den reducerade skattesatsen. Respektive del har sina egna forskningsfrågor som knyter an till det övergripande syftet.
När det gäller materialval för besvarandet av frågeställningarna i denna artikelserie har min målsättning varit att vara fullständig avseende EU-domstolens praxis. De rättsfall som återges är utvalda baserat på en genomgång av samtliga mål som i domskälen innehåller artikel 13 A.1(m) i sjätte direktivet eller artiklarna 98 eller 132.1(m) i mervärdesskattedirektivet.4 Rättsfallen är sedan tematiserade baserat på vilken forskningsfråga de främst anses beröra. Detta innebär att redogörelsen för EU-domstolens praxis på idrottsområdet som helhet sträcker sig över både del I och del II i artikelserien. Svensk- och engelskspråkig doktrin har beaktats i stor utsträckning som möjligt. Det ska dock noteras att idrottsundantaget inte är lika omskrivet som exempelvis undantagen för finansiella tjänster, sjukvård och försäkringar. Framställningar som mer holistiskt analyserar idrottstjänster finns mig veterligen inte,5 vilket motiverar förevarande artikelseries helhetsgrepp.
Artikeln inleds med en kort bakgrund avseende undantag från skatteplikt i allmänhet och undantaget för idrott och fysisk träning i synnerhet. Efter detta följer ett avsnitt om varför idrott och fysisk träning från ett EU-perspektiv anses vara allmännyttigt och därigenom något som bör uppmuntras genom mindre beskattning. Merparten av återstoden av artikeln ägnas sedan åt att tolka det mervärdesskatterättsliga begreppet idrott och fysisk träning med utgångspunkt i en systematisering av EU-domstolens praxis. Artikeln avslutas med några sammanfattande slutsatser.
Denna artikelserie har finansierats genom post doc-stipendier från stiftelsen TOR/SkatteNytt och stiftelsen Centrum för skatterätt.
Rådets sjätte direktiv 77/388/EEG av den 17 maj 1977 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning rörande omsättningsskatter – Gemensamt system för mervärdeskatt: enhetlig beräkningsgrund.
Rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt.
När EU-domstolens praxis refereras har jag valt att hänvisa till nu gällande direktivbestämmelser av enkelhets- och läsbarhetsskäl. Om tidigare bestämmelser hade en annan ordalydelse har det markerats i texten.
Den mest omfattande studien är Stensgaard, H. och Ramsdahl Jensen, D. Begrebet ”sport” i momsretlig belysning i Dimitrievski, N. Johansson, K. Kleist, D. och Olsson, S. (red.), Festskrift till Robert Påhlsson, 2022, s. 408, men författarna fokuserar främst på kravet på ett fysiskt element i idrottsutövningen tillsammans med ett väldigt översiktligt nedslag i svensk och dansk rättstillämpning.
2 Allmänt om undantag från mervärdesskatteplikt
Mervärdesskatt är en generell indirekt skatt på konsumtion. Skattens generella karaktär innebär att en åtskillnad i beskattningshänseende inte ska göras mellan köp av varor och tjänster, eftersom båda utgör en form av konsumtion. Detta framgår delvis av skäl (5) i preambeln till mervärdesskattedirektivet, där det anges att ”[e]tt mervärdesskattesystem blir enklast och mest neutralt när skatten tas ut på ett så allmänt sätt som möjligt och när dess tillämpningsområde omfattar alla led av produktion och distribution samt tillhandahållande av tjänster.” Inom mervärdesskattesystemet beskattas inte alla varor och tjänster då vissa transaktioner undantas från skatteplikt. Att specifika transaktioner är undantagna utgör dock ett avsteg från mervärdesskattens generella karaktär, vilket också uppmärksammades i förslaget till det sjätte mervärdesskattedirektivet. Där framkom att antalet undantag måste vara så få som möjligt i syfte att skatten ska bibehålla sin rättsliga karaktär.6
I preambeln till mervärdesskattedirektivet nämns inte frågan om mängden undantag. Istället anges bara att ”[e]n gemensam förteckning över undantagen från skatteplikt bör upprättas så att gemenskapernas egna medel kan uppbäras på ett enhetligt sätt i alla medlemsstater.” En sådan förteckning finns i artiklarna 132–136 i direktivet. Flera faktorer medför emellertid att frågan om undantagens omfattning är komplex, vilket i förlängningen påverkar en enhetlig tillämpning i medlemsstaterna. För det första är undantagen specifika, både vad gäller vilka transaktioner och utförare som omfattas, samtidigt som ordalydelsen ofta är av allmän karaktär. Detta kan föranleda vitt skilda tolkningar beroende på vilken språkversion av direktivet som läses.7 För det andra ska en restriktiv tolkning av undantagen ske. Vad detta innebär diskuteras senare i detta avsnitt.
Förteckningen över undantagen från skatteplikt delas i mervärdesskattedirektivet in i tre olika grupper; undantag för vissa verksamheter av hänsyn till allmänintresset, undantag för andra verksamheter och undantag i samband med unionsinterna transaktioner.8 Samtliga befintliga undantag kan sägas vara ett resultat av en avvägning mellan det ovan nämnda målet att ha så få undantag som möjligt och ett beaktande av vilka undantag som redan tillämpades i flertalet medlemsstater. Ytterligare motivering saknas i förslaget till det sjätte mervärdesskattedirektivet. Av förslaget framgår endast att undantagen av hänsyn till allmänintresset är baserade på en mängd olika grunder, utan att en specificering av dessa grunder görs.9
Eftersom det finns begränsad information om skälen bakom mervärdesskattedirektivets undantag är innebörden och räckvidden av specifika undantag främst beroende av EU-domstolens praxis. I denna praxis har domstolen i första hand bestämmelsens ordalydelse och mervärdesskattedirektivets systematik att basera sina avgöranden på. EU-domstolen uttalar sig ibland även om syftet med olika undantag, men mot bakgrund av att syftet är så sparsamt kommenterat i officiella dokument har sådana uttalanden kritiserats för att vara både kontroversiella och godtyckliga.10
Även om syftet bakom specifika undantag kan vara svårfångat medför mervärdesskattens generella karaktär att undantagen bara ska träffa de transaktioner som ordalydelsen avser. Detta brukar uttryckas som att en restriktiv tolkning av undantagen ska göras.11 Restriktiv tolkning inom EU-rätten ska inte förväxlas med det som allmänt menas med begreppet i svensk lagtolkning. Det kan annars ge intryck av att bestämmelsens tillämpningsområde på något sätt ska inskränkas,12 vilket inte är fallet här. Som generaladvokaten uttrycker det i sitt förslag till avgörande i The Zoological Society of London ska ”undantag inte skall tolkas snävt, men inte heller skall de tolkas på så sätt att de får en vidare betydelse än vad som följer av ordalydelsen. Både undantag och begränsningar av dessa undantag skall tolkas så att undantaget är tillämpligt på vad det var avsett att vara tillämpligt på, men inte mer.”13
Det är också viktigt att notera att ibland används termen ”strikt” istället för ”restriktiv” i svenska språkversioner av domar och förslag till avgörande, men den sistnämnda termen är den som är mest vanligt förekommande. Att undantagen ska tolkas strikt är dock en bättre beteckning än att de ska tolkas restriktivt, just eftersom begreppet restriktiv tolkning kan medföra särskilda konotationer i en svensk kontext. Termen ”tolkas strikt” stämmer också bättre överens med övriga språkversioners terminologi, exempelvis det engelska ”interpreted strictly”, det franska ”interprétation stricte” och det danska ”fortolkes strengt”.14
Det som nu har sagts innebär emellertid att det i praktiken kommer bli svårt att tillämpa undantag vars ordalydelse medför ett vagt tillämpningsområde och där det dessutom är svårt att utröna vad det bakomliggande syftet är. I förlängningen innebär detta en risk för att olika medlemsstater ger undantaget varierande räckvidd, tvärt emot målsättningen att ha en enhetlig tillämpning. Som kommer att framgå av denna framställning är undantaget för vissa tjänster med nära anknytning till idrott eller fysisk träning ett exempel på just ett sådant undantag; ett undantag med vagt tillämpningsområde och delvis oklart syfte.
Se Proposal for a sixth Council Directive on the harmonization of Member States concerning turnover taxes, COM(73) 950 Final, s. 15 f. Se också EU-parlamentets arbetsdokument avseende det sjätte direktivet, European Parliament, Documents of session 1973–1974 – Document 360/73 of 14 February 1974.
Se Amand, C. Are VAT Exemptions Compatible with Primary EU Law? i International VAT Monitor November/December 2010, s. 409.
Den sistnämnda kategorin innebär inte ett slutligt undantag från mervärdesskatt, utan är en del av ett regelkomplex som syftar till att överföra beskattningsrätten till destinationsstaten.
Se Proposal for a sixth Council Directive on the harmonization of Member States concerning turnover taxes, COM(73) 950 Final, s. 15.
Se exempelvis Amand (n. 7), s. 409.
Detta framkommer i ett stor antal mål från EU-domstolen, se exempelvis mål C‑287/00, Kommissionen mot Tyskland, EU:C:2002:388, p. 43, mål C‑8/01, Taksatorringen, EU:C:2003:621, p. 36 och mål C‑445/05, Haderer, EU:C:2007:344, p. 18.
En sådan uppfattning kan skönjas i svensk lagtolkning, se exempelvis Strömholm, S. 1992, Rätt, rättskällor och rättstillämpning – en lärobok i allmän rättslära, Norstedts Juridik, Lund, 4 uppl. s. 412.
Se generaladvokatens förslag till avgörande, mål C-267/00, The Zoological Society of London, EU:C:2001:698, p. 19.
Se exempelvis de olika språkversionerna av mål C‑8/01, Taksatorringen, EU:C:2003:621, p. 36.
3 Allmänt om undantaget för tjänster med nära anknytning till idrott eller fysisk träning
Det undantag från skatteplikt som rör idrott och fysisk träning finns i mervärdesskattedirektivets avdelning IX under kapitel 2, vilket har titeln Undantag för vissa verksamheter av hänsyn till allmänintresset. Redan här framgår det implicit att undantaget främst rör icke-kommersiell verksamhet. Detta blir tydligare vid en läsning av artikel 132.1(m) som anger att medlemsstaterna ska undanta ”[v]issa tillhandahållanden av tjänster med nära anknytning till idrottslig eller fysisk träning vilka görs av organisationer utan vinstsyfte till personer som ägnar sig åt idrott eller fysisk träning.”
Till synes är det bara den svenska språkversionen som i första delen av artikel 132.1(m) använder termen idrottslig träning och idrott i den andra delen. I de engelska, franska, danska, tyska och nederländska språkversionerna är det samma term (sport) som används både när det gäller beskrivningen av transaktionen och beskrivningen av mottagarna av transaktionen. Av den anledningen kommer idrottslig träning och idrott att användas synonymt i denna framställning, eftersom det i övrigt saknas anledning att tro att det skulle röra sig om två olika begrepp med olika betydelse.
Formuleringen ”vissa tillhandahållanden med nära anknytning till idrottslig eller fysisk träning” är i sig väldigt vag. Som tidigare framgått innehåller inte förslaget till det sjätte mervärdesskattedirektivet motiveringar avseende varför undantaget infördes eller vilket syfte undantaget fyller. Utan ett bakomliggande syfte som ordalydelsen kan tolkas i ljuset av är det därför svårt att utröna vad undantaget faktiskt tar sikte på. Detta faktum uppmärksammades av EU-kommissionen i den första rapporten avseende tillämpningen av det sjätte direktivet. Kommissionen menade att det är paradoxalt att införa tvingande bestämmelser avseende undantag från skatteplikt samtidigt som utformningen lämnar ett stort tolkningsutrymme åt medlemsstaterna. Vidare menade Kommissionen att användandet av ”vissa tillhandahållanden” talar för att undantaget ska ha ett snävt tillämpningsområde, men att det råder förvirring om vad undantaget faktiskt omfattar.15 Samma observation gjordes även av EU-kommissionen i den andra rapporten16 och av Mervärdesskattekommittén.17
Undantaget för idrott och fysisk träning i artikel 132.1(m) kompletteras av artikel 133 och 134. Enligt artikel 133 får medlemsstaterna villkora tillämpningen av flera undantag som stadgas i artikel 132.1 i de fall tillhandahållaren inte är ett offentligrättsligt organ. De villkor som får uppställas innefattar att organisationerna inte systematiskt får sträva efter att uppnå vinst och att eventuella vinster ska återinvesteras, att ledning och förvaltning ska ske på frivillig basis samt att prissättningen för de tjänster som organisationerna tillhandahåller ska vara reglerade så att inte konkurrenssnedvridningar uppstår. Slutligen anges att undantagen inte får medföra en snedvridning av konkurrensen mellan organisationerna och kommersiella företag.
De villkor som får uppställas enligt artikel 133 påverkar inte specifikt undantaget i artikel 132.1(m) i så stor utsträckning, eftersom det undantaget endast kan tillämpas på tillhandahållanden av organisationer utan vinstsyfte. Villkorens utformning indikerar emellertid att det finns en avsikt att organisationer utan vinstsyfte inte ska konkurrera med kommersiella aktörer så att marknaden snedvrids. Detta tema framgår även av artikel 134.
Artikel 134 anger att undantaget i artikel 132.1(m) inte omfattar transaktioner som inte är absolut nödvändiga för att de undantagna transaktionerna ska kunna utföras eller transaktioner vars syfte är att vinna ytterligare intäkter och som utförs i direkt konkurrens med företag som är skyldiga att betala mervärdesskatt. Eftersom det är oklart vilka transaktioner som åsyftas i artikel 132.1(m) medför inte artikel 134 ett förtydligande av tillämpningsområdet – vad är exempelvis absolut nödvändigt för att utföra vissa transaktioner med nära anknytning till idrott eller fysisk träning? Däremot indikerar bestämmelsen, såsom EU-kommissionen framförde, att undantaget inte omfattar allt som tillhandahålls i samband med att idrott utövas.
Se First report from the Commission to the Council on the application of the Common System of value-added tax, COM(83) 426 Final, s. 47.
Se Second report from the Commission on the application of the Common System of value-added tax, COM(88) 799 Final, s. 32 f.
Se VAT Committee Guidelines resulting from the 6th meeting of 9–10 January 1980, XV/9/80.
4 Varför är idrott och fysisk träning allmännyttigt?
De undantag som listas i artikel 132 skulle sammanfattande kunna beskrivas som aktiviteter som rör medborgarnas mentala och fysiska välbefinnande och kan sägas spegla mål som vanligen anses vara eftersträvansvärda i samhället. Det handlar bland annat om vård och utbildning samt om utövande av kulturella, religiösa, politiska, filosofiska och idrottsliga aktiviteter. Det är också aktiviteter som oftast bedrivs av det allmänna eller i ideell form och inte av kommersiella aktörer.
Varför är då idrott och fysisk träning något som ska uppmuntras med hänsyn till allmännyttan? Innan denna fråga besvaras behöver en annan, mer principiell fråga behandlas, nämligen varför det i denna kontext är intressant att förstå varför idrott och fysisk träning är något som enligt lagstiftaren ska uppmuntras. Svaret på den sistnämnda fråga har att göra med förståelsen för syftet med undantaget från skatteplikt, eftersom ett mer preciserat syfte medför, som ovan nämnts, en mer enhetlig och förutsägbar rättstillämpning.
Även om syftet med undantaget inte preciserades vid stiftandet av sjätte direktivet är EU-rätten likväl dynamisk till sin natur. Bestämmelser kan därmed tolkas i syfte att uppnå EU-rättsliga målsättningar, särskilt de som kommer till uttryck i fördragen.18 Att förstå vilka allmänna, EU-rättsliga skäl som finns i syfte att stödja och uppmuntra idrott och fysisk träning kan därför bidra med en förståelse för hur undantaget ska tolkas.
I artikel 6 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF) anges att EU har befogenhet att stödja, samordna eller komplettera medlemsstaternas åtgärder på ett antal områden, däribland idrott. Med andra ord är främjandet av europeiska idrottsfrågor ett prioriterat område inom unionen. Enligt EU:s arbetsplan för idrott avseende 2021–202419 kan idrott och fysisk träning bidra till att EU:s övergripande politiska prioriteringar avseende bland annat hälsa, sociala frågor, sysselsättning och hållbarhet kan uppnås. Frågan om idrottens positiva påverkan på hållbar utveckling framhålls särskilt i arbetsplanen, med hänvisning till FN:s agenda på samma tema.20
Mot bakgrund av de prioritetsområden som kommer till uttryck i Bilaga I i EU:s arbetsplan går det att dela in skälen till att stödja idrott i två huvudkategorier. Den första kategorin rör den sociala dimensionen, nämligen att idrott kan bidra till större inkludering och jämlikhet i samhället, både mellan olika socioekonomiska grupper och mellan män och kvinnor. Den andra kategorin rör den hälsomässiga dimensionen i form av att idrottslig verksamhet kopplas till ett aktivt och hälsosamt liv. Dessa skäl kan även utläsas i andra EU-rättsliga strategidokument. I Kommissionens vitbok om idrott från 2007 diskuteras idrottens roll i samhället, där betoningen ligger på bättre folkhälsa, främjande av utbildning, aktivt medborgarskap, social integration och hållbar utveckling, motverkande av rasism samt förmedling av värderingar.21 Enligt EU-kommissionens beslut avseende 2019 års arbetsprogram för utbildning- idrotts- och kulturområdena22 anses idrott skapa en känsla av delaktighet i samhället som uppmuntrar till ett aktivt medborgarskap. Detta kopplas sedan till positiva ekonomiska effekter för samhället genom ökad innovation och regional utveckling.
Även ökad fysisk aktivitet och förbättrad hälsa har sammankopplats med ekonomiska effekter. I Europa 2020, EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning för 10-talet, lyfts vikten av att främja en frisk och aktiv befolkning i syfte att bland annat möjliggöra en högre produktivitet.23 Kopplingen mellan idrott och ekonomi framkommer även i EU-kommissionens slutsatser gällande genomförandet av EU:s arbetsplan för idrott avseende 2017–2020.24
Svaret på frågan om varför främjandet av idrott och fysisk träning är en EU-rättslig målsättning med koppling till allmännyttan blir därmed mot bakgrund av det ovan framförda att idrott anses ha en positiv påverkan både medborgarnas sociala och hälsomässiga situation. En sådan påverkan har även påvisats i forskningen.25 Sociala och hälsomässiga förbättringar anses vidare vara positiva ur ett ekonomiskt perspektiv genom att de kan bidra till en ökad tillväxt inom EU. Översatt till en mervärdesskattekontext skulle man därmed kunna säga att det finns skäl att undanta tjänster kopplade till idrott och fysisk träning från skatteplikt, eftersom det sannolikt medför ett lägre pris och därigenom större möjligheter och incitament för medborgarna att utöva idrott. Detta verkar åtminstone vara det argument som lyfts av EU-domstolen avseende undantagens funktion.26
Här skulle man emellertid kunna invända att ett undantag från mervärdesbeskattning inte automatiskt leder till lägre priser på varor och tjänster. Frågan är mer komplex och innefattar aspekter avseende dels varornas och tjänsternas priselasticitet, dels ”dold” mervärdesskatt i form av ej avdragen skatt som övervältras på köparen genom att skatten blir en komponent av totalpriset.27 I och med att undantaget för idrott och fysisk träning förutsätter att tillhandahållarna är organisationer utan vinstsyfte bör dock risken för att en lägre beskattning leder till samma pris, men med större vinstmarginal, vara liten.
Mot bakgrund av det som framkommit i detta avsnitt finns det anledning att tolka undantaget i artikel 132.1(m) på så sätt att undantaget bör omfatta tillhandahållanden som främjar social inkludering samt fysisk aktivitet och hälsa. Självfallet innebär inte detta att alla transaktioner som har positiva effekter på dessa områden ska vara skattefria, utan det måste fortfarande röra sig om just tjänster med nära anknytning till idrott och fysisk träning. Vad dessa begrepp innebär kommer att analyseras i nästkommande avsnitt.
Se exempelvis Fennely, N. Legal interpretation at the European Court of Justice i Fordham International Law Journal, Volume 20, Issue 3, 1996, s. 664 ff. och Lenaerts, K och Gutierrez-Fons, J. A. To Say What the Law of the EU Is: Methods of Interpretation and the European Court of Justice i Columbia Journal of European Law, Volume 20(2), 2014, s. 31 ff.
Resolution från rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om en EU-arbetsplan för idrott (1 januari 2021–30 juni 2024) 2020/C 419/01.
Se Resolution adopted by the General Assembly on 25 September 2015, 70/1. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development, p. 37.
Se Vitbok om idrott, KOM(2007) 391 slutlig, s. 3 ff.
Kommissionens beslut C(2020) 1194 av den 4 mars 2020 om antagande av 2019 års arbetsprogram för genomförandet av pilotprojekt och förberedande åtgärder på områdena utbildning, idrott och kultur.
Se Europa 2020, En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla, KOM(2010) 2020 slutlig, s. 19.
Kommissionens rapport till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om genomförandet av EU-arbetsplanen för idrott (2017–2020), KOM(2020) 293 slutlig.
Se exempelvis Sothern, M. Loftin, M. Suskind, R. Udall, J. och Blecker, U. The health benefits of physical activity in children and adolescents: implications for chronic disease prevention i European Journal of Pediatrics, nr 158 (1999), s. 271 ff. Oja, P. Titze, S. Kokko, S. Kujala, U. Heinonen, A. Kelly, P. Koski, P. och Foster, C. Health benefits of different sport disciplines for adults: systematic review of observational and intervention studies with meta-analysis i British Journal of Sports Medicine, nr 49 (2015), s. 434 ff. Malm, C. Jakobsson, J. Isaksson, A. Physical Activity and Sports—Real Health Benefits: A Review with Insight into the Public Health of Sweden i Sports, nr 7 (2019), s. 127 ff.
Se exempelvis mål C-76/99, Kommissionen mot Frankrike, EU:C:2000:289, p. 23, mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95, p. 18 och mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:814 p. 23. För liknande tolkningar av undantagens function, se Amand, C. VAT for Public Entities and Charities – Should the Sixth Directive Be Renegotiated? i International VAT Monitor November/December 2006, s. 434 f. Schulyok, F. The ECJ’s Interpretation of VAT Exemptions i International VAT Monitor July/August 2010, s. 269 samt Hemels, S. Effectiveness of EU VAT Treatment of Charities i International VAT Monitor September/October 2011, s. 306.
För en längre principiell diskussion avseende mervärdesskatt som styrmedel för konsumtionsval, se exempelvis SOU 2005:57 Enhetlig eller differentierad mervärdesskatt.
5 Vad innebär idrott och fysisk träning i en mervärdesskattekontext?
5.1 Allmänt
Vad som avses med begreppet idrott och fysisk träning i mervärdesskattedirektivet är inte en lättbesvarad fråga. Att enbart göra en textuell tolkning, alltså att se till den allmänna betydelsen av de ord som används i en bestämmelse,28 är ofta problematiskt i en EU-rättslig kontext. För det första är EU-rättsliga bestämmelser avfattade på olika språk och alla språkversionerna är lika giltiga. En tolkning av innebörden behöver därför göras mot bakgrund av en jämförelse av samtliga versioner.29 För det andra använder EU-rätten en egen, särskild terminologi, vilket innebär att begrepp inte nödvändigtvis har samma innebörd unionsrättsligt som de har nationellt.30
Även utan att beakta dessa tolkningskomplikationer är det på grund av språkets mångfacetterade karaktär ofta svårt att finna en allmän betydelse av ett ord. Ords innebörd beror på användningen och användningen är kontextbunden. Att försöka fastställa en allmän innebörd av begreppet idrott är bra exempel på detta. Som utgångspunkt för den följande diskussionen kan den definition av idrott som används i EU-kommissionen vitbok om idrott användas. Definitionen kommer ursprungligen från Europarådet och anger att idrott utgörs av ”varje organiserat eller icke-organiserat utövande av fysisk aktivitet som syftar till förbättring av den fysiska och psykiska konditionen, utveckling av sociala relationer eller uppnående av tävlingsresultat på alla nivåer”.31
Vid en läsning av definitionen utgör fysisk aktivitet en väsentlig del av vad som avses med idrott. Detta förtydligande leder emellertid till en följdfråga – vad innebär fysisk aktivitet? Är aktiviteter som hästdressyr, golf eller curling att anse som idrott, fastän det fysiska inslaget är relativt begränsat? Aktiviteterna klassificeras allmänt som sporter (till och med Olympiska sporter), men är sport och idrott synonymt?32 Är aktiviteter som kräver precision, som dart, biljard och skytte, att anse som fysiska i det här avseendet?33
En annan fråga är hur viktigt förekomsten av regler och tävlingar är. I allmänt språkbruk kanske inte joggning, gruppträning eller fjällvandring anses utgöra idrott, men enligt den citerade definitionen ovan skulle aktiviteterna kunna omfattas eftersom syftesuppräkningen är alternativ. Samma resonemang skulle även kunna appliceras på bodybuilding och andra typer av skönhetstävlingar, där det dessutom finns ett konkret syfte att uppnå tävlingsresultat.
Som denna korta problematisering illustrerar är det långt ifrån självklart vad idrott innebär; begreppets innehåll varierar kraftigt beroende på vilka kriterier som anses vara avgörande. Det finns också en överlappande terminologi i form av idrott, sport, träning och motion och i olika kontext kan dessa begrepp innebära samma sak, vara delvis överlappande eller vara klart avgränsade från varandra.
Att använda den i vitboken citerade definitionen av idrott kan inte sägas underlätta förståelsen av begreppet, eftersom den är så bred att den nästan kan omfatta vad som helst.34 Är det då denna definition som ska tillämpas vid den mervärdesskatterättsliga tolkningen av idrott och fysisk aktivitet i artikel 132(m)? Systematiska skäl skulle kunna tala för det, eftersom EU-rättsliga bestämmelser ska tolkas mot bakgrund av unionsrätten som helhet.35 Det förefaller dock tveksamt att ett policydokument från EU-kommissionen ska utgöra grunden för tolkningen av ett direktiv, eftersom en systematisk tolkning främst tar sikte på en jämförelse med annan EU-rättslig lagstiftning.36
Eftersom det till synes är oklart vad som avses med idrott och fysisk träning i mervärdesskattehänseende, åtminstone sett till ordalydelsen i och syftena med artikel 132(m), ska EU-domstolens praxis på området analyseras i det följande. Domstolens praxis består visserligen av många in casu-avgöranden, men genom att studera omständigheter och principiella uttalanden är det möjligt att skapa en bild av hur begreppet ska tolkas.
Se Lenaerts, K och Gutierrez-Fons, J. A. To Say What the Law of the EU Is: Methods of Interpretation and the European Court of Justice i Columbia Journal of European Law, Volume 20(2), 2014, s. 8.
Se mål C-77/83, CILFIT, EU:C:1984:91, p. 18.
Se mål C-77/83, CILFIT, EU:C:1984:91, p. 19.
Se Vitbok om idrott, KOM(2007) 391 slutlig, s. 2.
På engelska görs ingen uppdelning mellan sport och idrott, jfr Swinkels, J. Sports under EU VAT i International VAT Monitor July/August 2010, s. 277. Inte heller på franska finns en sådan uppdelning.
Här kan en parallell göras till att förbund som ägnar sig åt dessa aktiviteter är medlemmar av Riksidrottsförbundet, vilket talar för att aktiviteterna allmänspråkligt kan anses utgöra idrott.
Jfr Swinkels (n. 32), s. 277 f.
Se mål C-77/83, CILFIT, EU:C:1984:91, p. 20.
Se Lenaerts och Gutierrez-Fonz (n.28), s. 16 ff.
5.2 Begreppet idrott och fysisk träning i EU-domstolens praxis
Det första målet i vilket begreppet idrott och fysisk träning åtminstone delvis berördes är Stockholm Lindöpark,37 där tolkningsfrågorna bland annat gällde avgränsningen mellan uthyrning av fast egendom och tillhandahållande av idrottstjänster. Den nationella tvisten handlade om företaget Lindöpark som drev en anläggning för företagsgolf. Fram till en lagändring 1997 var sådana tillhandahållanden skattefria i Sverige, vilket medförde att Lindöpark saknade avdragsrätt för tiden innan lagändringen. Lindöpark menade Sverige hade haft en felaktigt implementerad lagstiftning under perioden mellan 1995 (Sveriges inträde i EU) och 1997 och yrkade skadestånd av svenska staten för den ej avdragna mervärdesskatten.38
EU-domstolen tillfrågades om mervärdesskattedirektivet utgör ett hinder för nationella regler innebärande att skattefriheten för tillhandahållande av lokaler och verksamhetstillbehör för idrottsutövning även omfattar tillhandahållanden av organisationer med vinstsyfte. Eftersom artikel 132.1(m) anger att de tillhandahållanden som artikeln omfattar ska göras av organisationer utan vinstsyfte för att undantas från beskattning besvarades denna fråga initialt jakande.39
Den svenska staten hade sedan invänt att eftersom artikel 135.1(l) undantar uthyrning av fast egendom och Lindöpark hade tillhandahållit tillträde till en golfanläggning – som utgjorde just fast egendom – var det korrekt att undanta transaktionerna från mervärdesskatt. EU-domstolen menade att det inte är uteslutet att tillhandahållande av lokaler för idrottsutövning under särskilda omständigheter kan utgöra uthyrning av fast egendom, men den lagstiftning som var aktuell i målet undantog idrottstjänster generellt från skatteplikt. Av den anledningen lämnade domstolen invändningen därhän.40
EU-domstolen kommenterade även förhållandet mellan uthyrning av fast egendom och tillhandahållande av andra tjänster. Enligt domstolen innebär drift av en golfbana inte bara att mark passivt ställs till förfogande, utan även att ett antal andra aktiviteter genomförs vilka i det här fallet möjliggör att köparen kan spela golf. En samlad bedömning av samtliga omständigheter måste därför göras och endast under mycket speciella omständigheter kan själva uthyrningen den fasta egendom anses vara tjänstens dominerande aspekt. Avslutningsvis anmärkte även domstolen att tillhandahållande av en golfbana normalt är begränsat till sitt syfte och till nyttjandets tid, vilket vidare talar emot att det handlar om uthyrning av fast egendom.41
Även om EU-domstolen inte specifikt berörde innebörden av begreppet idrott och fysisk träning i Stockholm Lindöpark kan målet indikera att uthyrning av en golfanläggning kan utgöra en tjänst med nära anknytning till idrott. Detta bekräftades sedan i målet Bridport and West Dorset Golf Club,42 vilket behandlas i del II i denna artikelserie. I Stockholm Lindöpark gjordes en tydlig avgränsning mot undantaget för uthyrning av fast egendom, eftersom sådan uthyrning kännetecknas av förhållandevis passiv verksamhet utan att ytterligare aktiviteter som skapar mervärde tillhandahålls. Detta ligger också i linje med EU-domstolens övriga praxis på området.43
EU-domstolen uttalade sig också om idrottsundantagets avgränsning gentemot andra tjänster i målet Město Žamberk.44 I målet tillhandahölls inträde till en bassänganläggning, där det bland annat fanns tillgång till simbassäng med banor och trampoliner, plaskbassäng för barn, vattenrutschbanor, bubbelpool, utomhusbadplats och beachvolleybollplan. Det fanns även sportutrustning för uthyrning. Ingen idrottsförening bedrev verksamhet i anslutning till anläggningen. Den nationella skattemyndigheten gjorde bedömningen att tillträdet till anläggningen omfattades av undantaget för idrott och fysisk träning, varvid avdrag för ingående skatt nekades.45
EU-domstolen blev sedermera tillfrågad om undantaget i artikel 132.1(m) omfattar oorganiserad och osystematisk idrottsverksamhet, som inte har deltagande i idrottstävlingar som syfte. Inledningsvis noterade domstolen att syftet med artikeln är att gynna vissa verksamheter av allmänintresse, men undantaget omfattar inte alla sådana verksamheter, utan endast de som ”räknas upp och mycket ingående beskrivs i denna bestämmelse” [sic!]. EU-domstolen anförde vidare att undantaget omfattar idrottslig och fysisk träning i allmänhet. Tillämpligheten av undantaget kan därför inte göras beroende av att idrottsverksamheten ska utövas på en bestämd nivå, på ett bestämt sätt eller i syfte att delta i idrottstävlingar. Undantaget syftar enligt domstolen nämligen till att främja idrott och fysisk träning i stora befolkningsgrupper. Den utövande verksamheten får dock inte utgöra rekreation och nöje.46
Var gränsen mellan idrott och rekreation å ena sidan och nöje å andra sidan går fördjupade EU-domstolen sig i vid besvarandet av den andra ställda tolkningsfrågan. Domstolen konstaterade initialt att ett tillträde till en bassänganläggning såsom den i målet kan omfattas av undantaget. Den första frågan som i sådana fall måste besvaras är om tillträdet utgör ett eller flera tillhandahållanden samt, om det rör sig om ett enda tillhandahållande, huruvida utövandet av idrott är den huvudsakliga delen av tjänsten.47
För kontextens skull ska en kort utläggning om det som allmänt kallas för komplexa eller sammansatta transaktioner göras.48 Huruvida sådana transaktioner ska utgöra en eller flera beskattningsbara transaktioner och hur de sedan ska klassificeras regleras inte i mervärdesskattedirektivet. Frågan har istället varit föremål för EU-domstolens bedömning i ett flertal mål.49 Bedömningen ska enligt domstolen utgå från den generelle konsumentens perspektiv och ta hänsyn till tre olika aspekter; för det första om den komplexa transaktionen innehåller ett eller flera huvudsakliga element som medför att övriga element blir underordnade, för det andra om elementen är så nära sammankopplade att de utgör en odelbar ekonomisk enhet och slutligen för det tredje, om elementen kan delas upp utan att resultatet blir konstlat.50
När det specifikt gäller de omständigheter som var föremål för bedömning i Město Žamberk uttalade EU-domstolen att det faktum att inträdet ger tillgång till alla inrättningar är ett viktigt indicium för förekomsten av ett enda tillhandahållande. För att besvara frågan om den huvudsakliga delen av tillhandahållandet är av idrottslig karaktär behövde sedan hänsyn tas till anrättningarnas kännetecken och förhållande till anläggningen som helhet. I synnerhet skulle det beaktas om simbanorna är lämpade för idrottslig simträning eller för lek. Omständigheter som talar för det förstnämnda är om bassängen är uppdelad i banor, är utrustade med startpallar och har en lämplig storlek.51
Av målet framkommer således att idrott och fysisk träning i den mervärdesskatterättsliga kontexten avser idrottsliga och fysiska aktiviteter i vid bemärkelse, alltså inte bara organiserat idrottsutövande på hög nivå. De omständigheter som lyfts som exempel på när idrottsliga inslag är en huvudsaklig del av en tjänst är emellertid sådana som liknar aktiviteter som sker inom ramen för organiserad idrott. Normen för bedömningen verkar alltså i det här fallet vara hur simning utövas inom organiserad idrottslig verksamhet, alltså att det finns vissa regler för hur simningen ska gå till och att det ska vara möjligt att träna på att utföra en på förhand bestämd form av aktivitet. Det som inte krävs är som sagt att det sker organiserat eller professionellt, utan att utövandet av aktiviteten i sig möjliggörs.
En bortre gräns för idrott och fysisk träning är enligt EU-domstolen aktiviteter som främst utgör ren rekreation eller lek. Många idrotter och fysiska aktiviteter innehåller likväl både inslag av rekreation och lek, men det domstolen till synes avser är sådant där det idrottsliga eller fysiska inslaget är försumbart. Det blir uppenbart vid en jämförelse mellan å ena sidan att simma i regelrätta banor och å andra sidan att bada bubbelpool eller åka vattenrutschkana. Dylika aktiviteter utgör dock relativt tydliga typfall av idrott respektive rekreation och lek. Med andra ord uttalade inte EU-domstolen sig om idrottsdefinitionen på ett sätt som underlättar bedömningen av gränsfall.
I Kommissionen mot Nederländerna52 återkom frågan om aktiviteter som är av rent rekreationell karaktär. I den nederländska lagstiftningen undantogs ideella vattensportsorganisationers uthyrning av kajplats och båtförvaring till sina medlemmar från skatteplikt. Undantaget specificerade inte att uthyrningen behövde göras i nära anslutning till idrott. Efter att EU-kommissionen hade väckt fördragsbrottstalan uttalade EU-domstolen att en sådan implementering strider mot artikel 132.1(m), eftersom även uthyrning avseende plats för båtar som till sin natur inte lämpar sig att använda i idrottsliga sammanhang omfattades.53 Detta innebär, likt bedömningen i Město Žamberk, att varje transaktion måste bedömas mot bakgrund av hur stort mått av idrott respektive rekreation och lek som ingår i tjänsten i syfte att avgöra om undantaget är tillämpligt.
Utöver gränsdragningen mellan idrott och rekreation och lek är en annan följdfråga av Město Žamberk vilket mått av fysisk karaktär en aktivitet måste ha för att vara undantagen från skatteplikt. Just denna fråga var föremål för bedömning i målet The English Bridge Union Limited.54 The English Bridge Union Limited (EBU) var en organisation utan vinstsyfte som arrangerade turneringar i spelet duplikatbridge.55 De deltagaravgifter som EBU togs ut belades med mervärdesskatt. EBU ansåg emellertid att avgifterna borde vara undantagna från skatteplikt i enlighet med artikel 132.1(m) och ansökte om återbetalning av mervärdesskatten. Denna ansökan avslogs sedermera, vilket EBU överklagade. Den brittiska domstolen valde att vilandeförklara målet och hänskjuta två frågor till EU-domstolen. Den första frågan var vilka väsentliga egenskaper en verksamhet måste uppvisa för att anses utgöra idrott i mervärdesskattehänseende. Den andra frågan var om duplikatbridge kan anses vara en idrott.56
EU-domstolen valde att besvara båda frågorna gemensamt och inledde med att konstatera att duplikatbridge ställer krav på intellektuella ansträngningar och färdigheter, men att det fysiska elementet är försumbart. Eftersom en definiton av begreppet idrott saknas i mervärdesskattedirektivet menade domstolen att begreppets innebörd skulle fastställas i enlighet med dess betydelse i vanligt språkbruk. Idrott i allmän bemärkelse avser enligt domstolen vanligtvis en fysisk aktivitet; en aktivitet som utmärks av ett icke försumbart fysiskt element. Sett till systematiken i mervärdesskattedirektivet, särskilt funktionen med undantagen från skatteplikt, borde också begreppet enligt domstolen tolkas så att innebörden motsvarar denna betydelse av idrott, men inte träffa all verksamhet som på något sätt kan förknippas med idrott.57
EU-domstolen konstaterade vidare att undantaget i artikel 132.1(m) syftar till att främja idrottsutövande i stora befolkningsgrupper, vilket kan medföra positiva effekter för det fysiska och mentala välbefinnandet för utövarna. Omständigheten att en verksamhet främjar ett sådant välbefinnande, vilket duplikatbridge kan göra, är dock inte tillräckligt för att verksamheten ska anses utgöra idrott i mervärdesskattehänseende. Motsatt slutsats skulle kräva en extensiv tolkning av bestämmelsen. Mot bakgrund av detta fann domstolen att aktiviteter som utmärks av ett försumbart fysiskt element, såsom duplikatbridge, inte kan anses omfattas av begreppet idrott.58
Mål C-150/99, Stockholm Lindöpark, EU:C:2001:34. Se även van Steenwinckel, J. och van Vaeck, J. Incorrect Implementation of Sixth VAT Directive Provisions into National Law: Liability of Member States i International VAT Monitor January/February 2002, s. 5 ff. för en mer allmän kommentar om samtliga frågor i målet.
Se mål C-150/99, Stockholm Lindöpark, EU:C:2001:34, p. 11–13.
Se mål C-150/99, Stockholm Lindöpark, EU:C:2001:34, p. 17–19.
Se mål C-150/99, Stockholm Lindöpark, EU:C:2001:34, p. 20–23.
Se mål C-150/99, Stockholm Lindöpark, EU:C:2001:34, p. 24–27. Bedömningen av fastighetersägarens uthyrning till Stockholm Lindöpark AB uppkom sedan i kammarrättens dom i mål nr 3632-1999. Denna uthyrning ansågs dock inte utgöra en idrottstjänst, eftersom det var hyrestagaren som tillhandahöll idrottstjänsten till de som skulle utöva idrotten.
Mål C-495/12, Bridport and West Dorset Golf Club, EU:C:2013:861.
Se exempelvis mål C-326/99, ”Goed Wonen”, EU:C:2001:506, p. 52, mål C-358/97, Kommissionen mot Irland, EU:C:2000:425, p. 54–58, mål C-275/01, Sinclair Collis, EU:C:2003:341, p. 27–30 och mål C-284/03, Temco Europé, EU:C:2004:730, p. 20.
Mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95.
Se mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95, p. 9–11.
Se mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95, p. 16–24.
Se mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95, p. 26–31.
För en mer djupgående analys av sammansatta transaktioner, se Lindgren Zucchini, G. Composite Supplies in the Common System of VAT, 2020.
Se exempelvis mål CPP, C-349/96, EU:C:1999:93, mål Levob Verzekeringen, C-41/04, EU:C:2005:649, mål Aktiebolaget NN, C-111/05, EU:C:2007:195, mål Purple Parking, C-117/11, EU:C:2012:29, mål Deutche Bank, C-44/11 och EU:C:2012:484 mål Mapfre asistencia, C-584/13, EU:C:2015:488.
Se Ramsdahl Jensen, D. Merværdiafgiftspligten, 2004, s. 84 ff. Liebman, H. och Rousselle, O. VAT Treatment of Composite Supplies i International VAT Monitor March/April 2006, s. 111 ff. Sonnerby, M. Neutral uttagsbeskattning på mervärdesskatteområdet, 2010, s. 161, Henkow, O. Defining the tax object in composite supplies in European VAT i World Journal of VAT/GST Law 2013, issue 3, s. 183 och Kollmann, J. Taxable Supplies and Their Consideration in European VAT, 2019, s. 48.
Se mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95, p. 32–34.
Mål C-22/15, Kommissionen mot Nederländerna, EU:C:2016:118. Målet finns endast på franska och nederländska.
Se mål C-22/15, Kommissionen mot Nederländerna, EU:C:2016:118, p. 13–30.
Mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:814.
En variant av bridge där varje lag successivt spelar samma hand som sina motspelare vid andra bord.
Se mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:814, p. 6–13.
Se mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:814, p. 14–22.
Se mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:814, p. 23–29.
5.3 Hur bör idrottsbegreppet tolkas?
I de mål där EU-domstolen specifikt berör frågan om vad som utgör idrott och fysisk träning som här har refererats sägs inte särskilt mycket om vad som kännetecknar begreppet i den mervärdesskatterättsliga kontexten. Tvärtom uttalar sig domstolen främst om vad idrott och fysisk träning inte är, nämligen att det inte får vara fråga om rekreation, nöje eller lek, att aktiviteten inte ska utmärkas av ett försumbart fysiskt element samt att det inte kan krävas att aktiviteten utövas på viss nivå eller innefattar tävlingar. Att rekreation och nöje faller utanför idrottsdefinitionen kan generellt förklaras med att idrott, som generaladvokaten uttrycker det i sitt förslag till avgörande i The English Bridge Union Limited, vanligen innefattar en viss ansträngning för att övervinna en utmaning och att övervinnandet bygger på att en viss förmåga tränas.59
Det konkreta uttalandet som EU-domstolen faktiskt gör är att vad som avses med idrott ska fastställas i enlighet med den allmänspråkliga innebörden av begreppet mot bakgrund av syftet med artikel 132.1(m). Här kan man emellertid lyfta ett problem med domstolens sätt att se på frågan. I sin praxis verkar domstolen utgå från att det finns en allmänspråklig innebörd av begreppet idrott, vilket bland annat syns i The English Bridge Union Limited där domstolen menade att idrott allmänt sett utmärks av fysisk aktivitet.60 I uttalandet hänvisade också EU-domstolen till generaladvokatens förslag till avgörande. I generaladvokatens förslag framgår dock motsatsen, nämligen att vissa definitioner av idrott lägger fokus på fysisk aktivitet, medan andra inte gör det.61 Generaladvokaten belyste således den begreppsmässiga problematik som lyftes ovan i avsnitt 5.1. Att EU-domstolen valde att hänvisa till generaladvokaten som stöd för sin egen ståndpunkt i en fråga där generaladvokaten uttryckligen har motsatt uppfattning framstår därför som lite märkligt.62
Oaktat frågan om rimligheten i domstolens hänvisning innebär det faktum att EU-domstolen försöker fastställa en innebörd av idrott som speglar en allmän förståelse av begreppet, samtidigt som det sannolikt inte finns en enskild sådan förståelse, att den tolkningsmetod som domstolen presenterar inte blir särskilt användbar. Att domstolen inte uttrycker sig mer precist om vad idrott innebär i en mervärdesskattekontext kan förklaras med att uppfattningen av vad som är idrott förändras över tid. Detta medför att det inte lämpar sig att skapa en fast definiton, åtminstone om målsättningen är att innebörden av begreppet ska kopplas till hur det används i allmänhet.
Ser man däremot exempelvis till Internationella olympiska kommittén (IOK), Internationella studentindrottsförbundet (FISU) och Internationella skolidrottsförbundet (ISF) definitioner av idrott innefattas även verksamheter utan fysiska element, såsom schack. Om EU-domstolen till synes menar att dessa definitioner inte skulle spegla en av flera möjliga allmänna förståelser av begreppet idrott kan det uppfattas som att domstolen har förbisett problemet med att fastställa ett begrepps allmänspråkliga innebörd. Detta får i sin tur till följd att domstolens argumentation inte kan anses ge stöd för slutsatsen att idrott i allmänhet utmärks av fysiska element.
Även om EU-domstolens sätt att argumentera kan ifrågasättas bör emellertid det mervärdesskatterättsliga begreppet idrott förstås som att det innefattar ett krav på ett ej försumbart fysiskt element, alldeles oavsett vad en allmänspråklig innebörd av idrott kan sägas vara. Något annan slutsats går inte att dra baserat på befintlig praxis. Eftersom EU-domstolen ändå tar en tydlig utgångspunkt i just en (av potentiellt flera) allmänspråklig förståelse av idrott finns det ändå skäl att vid tolkningen av begreppet utgå från vad olika internationella organisationer anser vara idrott, med undantag för aktiviteter utan fysiska element. Detta bör dock ses som en utgångspunkt och inte som uttömmande och bindande exempel. En liknande ordning förordas även av generaladvokaten i The English Bridge Union Limited.63
Detta skulle innebära att närmandet av det mervärdesskatterättsliga begreppet inleds med en utgångspunkt i den allmänspråkliga innebörden, vilken sedan kontrasteras mot de konkreta uttalanaden som EU-domstolen har gjort. Sammantaget betyder det att de aktiviteter som omfattas av det mervärdesskatterättsliga begreppet idrott kännetecknas av fysisk aktivitet tillsammans med att en viss ansträngning krävs för att övervinna en utmaning och att övervinnandet innebär att en viss förmåga tränas. Kravet på fysisk aktivitet är explicit fastslaget av EU-domstolen, medan ansträngning och träning är till synes gemensamma nämnare i ovan nämnda idrottsdefinitioner. Det sistnämnda framgår dessutom implicit av EU-domstolens praxis, då det endast är fysisk aktivitet som inte är i form av lek eller nöje som kan utgöra idrott. Denna tolkning av idrottsbegreppet skulle också stämma överens med det övergripande EU-rättsliga syftet att främja idrott som diskuterades ovan i avsnitt 4, särskild vad gäller en ökad fysisk aktivitet samt förbättrad hälsa hos befolkningen.
Vad kan då detta sägas innebära mer konkret? Tydliga typfall av aktiviteter som bör omfattas av idrottsundantaget utgörs av simning,64 hockey65 och fotboll. Aktiviteter som bridge,66 schack och mahjong faller istället utanför undantagets tillämpningsområde. Mellan dessa ytterligheter finns det aktiviteter som inte är lika lätta att klassificera. Om utgångspunkten i form av vad internationella organisationer anser vara idrott sedan ställs mot det som har framkommit ovan avseende det mervärdesskatterättsliga idrottsbegreppet kan ett antal exempel uppställas i syfte att ytterligare tydliggöra diskussionen.
Ett första exempel är precisionssporter som golf, curling, biljard, dart och skytte. Det som skulle kunna sägas utmärka dessa är att de inte är fysiskt uttröttande i den bemärkelsen att de innebär en stor energiförbrukning per sekund likt exempelvis löpning eller skidåkning. Det finns dock inget som talar för att kravet på ett ej försumbart fysiskt element innebär att utövaren måste bli trött. Snarare verkar kravet syfta till att särskilja prestationer som består av en fysisk ansträngning från prestationer som består av en mental ansträngning. När det gäller aktiviteter som golf, curling, biljard, dart och skytte krävs en fysisk ansträngning för att uppnå största möjliga precision, vilket är avgörande för aktiviteten i fråga. Utfallet av aktiviteten är därmed varken baserat på slump eller på främst en mental ansträngning, varför precisionssporter i allmänhet bör omfattas av idrottsbegreppet.67 EU-domstolen verkar också anse att golf utgör idrott i mervärdesskattesammanhang i målen Kennemer Golf & Country Club68 och Bridport and West Dorset Golf Club Limited,69 vilka behandlas mer utförligt i del II i denna artikelserie.70
Ett andra exempel är materialsporter som olika former av Formel 1, motorcross och segling. Dessa kännetecknas av att aktiviteten består av utövarnas hantering av fordonen samt att fordonens beskaffenhet kan vara avgörande för resultatet. Både segling och motorsporter omfattas av exempelvis IOK:s idrottsdefinition71 och innefattar ett ej försumbart fysiskt element. Hanteringen av fordonen kräver nämligen fysisk skicklighet, koncentration och precision samtidigt som utövarna ofta måste upprätthålla den fysiska ansträngningsnivån under längre perioder.72 Redan här finns det därför anledning att anse att dessa aktiviteter omfattas av idrottsbegreppet. Att materialet, alltså bilen, motorcykeln eller segelbåten, är en viktig komponent för aktivtetens resultat bör inte förändra den bedömningen. Idrottsmaterialets funktion varierar kraftigt inom olika idrotter och många idrotter är beroende av materialets kvalitetet. Den omständigheten att materialet utgör en stor del av det som utmärker aktiviteten bör, mot bakgrund av det som kännetecknar idrott som har diskuterats ovan, alltså inte diskvalificera exempelvis segling eller motorsport från att utgöra idrotter. Detta gäller under förutsättning att utövarens fysiska prestation inte är av underordnad betydelse. EU-domstolen verkar också vara av uppfattningen att segling kan utgöra idrott i Kommissionen mot Nederländerna, även om domstolen inte gör en explicit bedömning i fallet.73
Ett tredje exempel är e-sport, alltså tävlingar där deltagarna spelar olika dator- eller konsolspel mot varandra. E-sport är ett relativt nytt fenomen som slog igenom som en tävlingsform under 2010-talet. I och med detta, tillsammans med det faktum att spela dator- och tv-spel till sin form skiljer sig från mer traditionella idrotter, har e-sporten haft svårt att vinna allmän acceptans i frågan om aktiviteten är att anse som en idrott. IOK har ansett att e-sport skulle kunna utgöra en idrott, men att det bland annat krävs en bättre struktur och tydligare regler innan e-sporten blir erkänd i Olympiska sammanhang.74
Även om det endast finns ett svagt stöd i en allmän uppfattning att e-sport utgör idrott är en sådan uppfattning främst en utgångspunkt för den mervärdesskatterättsliga bedömningen. Aktivitetens kännetecken bör också beaktas. I detta avseende måste det poängetas att olika spel som spelas på e-sportsevenemang skiljer sig åt. De tre största genrerna, sett till prissummorna, är förstapersonsskjutare (FPS), multiplayer online battle arena (MOBA) och realtidsstrategi.75 Det som är gemensamt för dessa är dock att de kräver motoriska färdigheter och snabba reflexer, vilket skulle kunna liknas vid utövandet av andra, erkända, idrotter.
Detta faktum har även lyfts i doktrinen, där van Overbeek och Molenaar är av uppfattningen att e-sport i många fall kan utgöra idrott i mervärdesskattesammanhang.76 De hänvisar även till en femårig studie som visade att e-sportsutövare kan uppnå 400 mus- och tangentbordsrörelser per minut, vilket är mer än fyra gånger så mycket som en genomsnittlig person, att pulsens och stresshormonernas nivåer steg vid utövningen till nivåer som motsvarar andra idrotter samt att kraven på reflexer och motorik medför att en e-sportskarriär ofta avslutas i 25-årsåldern.77 E-sport innefattar därför ofta, självklart beroende på vilket spel det rör sig om, ett ej försumbart fysiskt element, varför många e-sportsgenrer kan anses skilja sig från exempelvis duplikatbridge.
Att de fysiska färdigheterna behöver tränas för att uppnå bästa möjliga resultat är också en aspekt som talar för att även e-sporter bör inkluderas i idrottsbegreppet, under förutsättning att aktiviteten i fråga uppfyller kravet på fysisk aktivitet.78 Det ovan sagda innebär att det finns starka neutralitetsskäl att ur ett mervärdesskatteperspektiv likabehandla e-sport som innefattar ett tillräcklig fysiskt element med andra idrotter, även om e-sporten inte har etablerat sig som en idrott i mer allmänspråklig bemärkelse.79 Emellertid bör det sällan uppkomma frågor kopplade till e-sport när det gäller undantaget för skatteplikt, för oavsett om en bedömning utmynnar i att e-sport utgör idrott eller inte är merparten av den organiserade e-sporten av kommersiell natur.80 I sådana fall kommer inte samtliga kriterier i artikel 132.1(m) att vara uppfyllda. Tillhandahållandet skulle tillhandahållandet kunna omfattas av en reducerad skattesats. Detta ämne behandlas i avsnitt 5 i del II i denna artikelserie.
Exemplen illustrerar att idrottsbegreppet kan omfatta vitt skilda aktiviteter, så länge som aktiviteterna uppvisar vissa grundläggande kännetecken. Vad som ännu inte har diskuterats är sådant som generellt faller utanför vad som allmänspråkligt kan uppfattas som idrott, men som likväl omfattas av undantaget i artikel 132.1(m). Exempel på sådana aktiviteter är olika typer av gruppträning som aerobics och joggningspass eller styrketräning. Aktiviteterna skiljer sig från idrotter i allmänhet genom att de sällan innefattar specifika regler för utförande eller tävlingsmoment. Dylika träningsformer bör likväl omfattas på grund av att undantaget inte bara avser idrott utan även fysisk träning.81
En sådan slutsats stöds av främst fyra skäl. För det första syftar undantaget till att främja fysisk aktivitet. För det andra har EU-domstolen uttalat det inte spelar någon roll om aktiviteterna utövas på en bestämd nivå, på ett bestämt sätt eller i syfte att delta i tävlingar. För det tredje innefattar aktiviteterna ett ej försumbart fysiskt element. Slutligen, för det fjärde, innebär aktiviteterna att en viss ansträngning krävs för att övervinna en utmaning och att övervinnandet innebär att en viss förmåga tränas.
Se generaladvokatens förslag till avgörande, mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:464, p. 42.
Se mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:814, p. 19.
Se generaladvokatens förslag till avgörande, mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:464, p. 23 samt p. 37–40.
För en liknande uppfattning, se Stensgaard och Ramsdahl Jensen (n. 5), s. 408.
Se generaladvokatens förslag till avgörande, mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:464, p. 23 samt p. 39.
Se mål C‑18/12, Město Žamberk, EU:C:2013:95.
Se mål C‑253/07, Canterbury Hockey Club, EU:C:2008:571.
Se mål C-90/16, The English Bridge Union Limited, EU:C:2017:464.
För en delvis motsatt uppfattning, se Stensgaard och Ramsdahl Jensen (n. 5), s. 408 f. Författarna tolkar EU-domstolens praxis på ett snävare sätt och menar att det är fullt möjligt att aktiviteter som dart och biljard kan falla utanför det mervärdesskatterättsliga idrottsbegreppet. Med tanke på att golf till synes verkar utgöra idrott i mervärdesskattesammanhang ställer jag mig tveksam till en sådan tolkning.
Mål C-174/00, Kennemer Golf & Country Club, EU:C:2002:200.
Mål C-495/12, Bridport and West Dorset Golf Club Limited, EU:C:2013:861.
Jfr dock Swinkels (n. 32), s. 278 som ställer sig tveksam till huruvida golf faktisk är en idrott. Detta uttalande gjordes emellertid före avgörande i Bridport and West Dorset Golf Club Limited, där EU-domstolen är tydligare i sin slutsats.
Fordonssporter utgör däremot inte Olympiska sporter, vilket är ett snävare begrepp.
Detta kan särskiljas från exempelvis bilkörning i trafik, som om trafikreglerna följs inte kan anses medföra ett ej försumbart fysiskt element, eller mer allmän segling, som vanligen utförs i rent rekreationellt syfte.
Se mål C-22/15, Kommissionen mot Nederländerna, EU:C:2016:118, p. 26.
Se det uttalande som gjordes av IOK den 28 oktober 2017 efter Kommitténs toppmöte i Berlin. För nyhetsbevakning avseende toppmötet, se Reuters, Olympics: e-sports could be sports activity, says IOC, den 28 oktober 2017, https://www.reuters.com/article/us-olympics-summit-idUSKBN1CX0IR (hämtad den 23/10 2022). Ett problem med erkännandet är att många spel innehåller inslag av våld och dödade.
För information avseende prissummor, se www.esportsearnings.com.
Se van Overgeek, S. och Molenaar, D. The Emergence of Esports i Bulletin for International Taxation February 2019, s. 109 f.
Se Schütz M. Science shows that eSports professionals are real athletes i Deutsche Welle 2016.
En del spel inom e-sporten lägger mer fokus på den mentala förmågan hos utövaren, exempelvis olika omgångsbaserade spel eller kortspel. Dylika aktiviteter bör falla utanför idrottsbegreppet i likhet med EU-domstolens dom i The English Bridge Union Limited.
För en liknande uppfattning, se Stensgaard och Ramsdahl Jensen (n. 5), s. 411.
Frågan om vad som kännetecknar organisationer utan vinstsyfte behandlas i avsnitt 4 i del II i denna artikelserie.
Detta kan jämföras med frågan om det fysiska elementet ska framträda i aktivitetens utförande eller i träningen inför aktiviteten, vilken diskuteras i Stensgaard och Ramsdahl Jensen (n. 5), s. 409. Författarna menar att det är den aktivitet som är föremål för bedömning som ska innefatta ett ej försumbart fysiskt element. Författarnas synsätt skulle innebära att exempelvis träning på gym i syfte att bygga maximal muskelmassa kan omfattas av undantaget, medan en tävling i bodybuilding där de tävlande enbart visar upp sin fysik på motsvarande sätt inte omfattas.
6 Sammanfattande slutsatser
I denna artikel har det mervärdesskatterättsliga begreppet idrott och fysisk träning behandlats i syfte att besvara två frågor. Den första av dessa var om det inom EU-rätten går att finna ett konkret allmännyttigt syfte att undanta tjänster med nära anknytning till idrott och fysisk träning. Enligt strategi- och policydokument från olika institutioner inom EU anses idrott ha en positiv påverkan på medborgarnas sociala och hälsomässiga situation. Dessa faktorer förväntas sedan bidra till en ökad tillväxt inom unionen. Detta talar alltså för att det både finns allmännyttiga och ekonomiska skäl till att möjligheten att utöva idrott och fysisk träning ska underlättas. EU-domstolen har även explicit uttalat att syftet med undantaget från skatteplikt är att främja idrottsutövande i stora befolkningsgrupper. Mot bakgrund av detta syfte bör undantaget tolkas så att det omfattar tillhandahållanden som främjar social inkludering tillsammans med fysisk aktivitet och hälsa. Undantag från skatteplikt ska dock tolkas strikt, vilket innebär att alla transaktioner som har positiva effekter för social inkludering, fysisk aktivitet och hälsa inte kommer att vara skattefria. De undantagna transaktionerna måste även utgöra idrott och fysisk träning.
Artikelns andra frågeställning rörde vad som faktiskt avses med begreppet idrott och fysisk träning i en mervärdesskattekontext. Sett till EU-domstolens praxis kan ett antal kännetecken för begreppet identifieras. Utöver att aktiviteter som klassificeras som idrott och fysisk träning ska uppfylla ovan diskuterade syfte ska de även innefatta ett ej försumbart fysiskt element. Alla fysiska aktiviteter där syftet uppfylls omfattas likväl inte av undantaget, eftersom aktiviteterna inte får utmärkas av att huvudsakligen vara rekreation eller av nöjeskaraktär. Annorlunda uttryckt ska aktiviteterna innebära en att viss ansträngning görs för att övervinna en utmaning och att övervinnandet innebär att en viss förmåga tränas. Det spelar dock ingen roll om aktiviteterna utövas på en bestämd nivå, på ett bestämt sätt eller i syfte att delta i tävlingar.
De slutsatser som har dragits i denna artikel utgör en utgångspunkt för bedömningen om en viss transaktion ska omfattas av undantaget från skatteplikt avseende tjänster med nära anknytning till idrott och fysisk träning. Ett antal frågor kvarstår emellertid när det gäller undantagets samtliga rekvisit, i synnerhet vad som avses med vissa tjänster med nära anknytning till idrott, vem som måste vara mottagare av idrottstjänsten samt vilka subjekt som ska vara tillhandahållare av tjänsterna. I del II i denna artikelserie behandlas dessa övriga frågor tillsammans med en undersökning av vilka idrottsrelaterade tjänster som medlemsstaterna kan tillämpa en reducerad skattesats på.
Mikael Ek är lektor i rättsvetenskap vid Högskolan i Gävle.