Artikeln har varit föremål för Peer Review-granskning (double-blind peer review).
I förra numret av SkatteNytt analyserades hur en patentbox utformad enligt OECD:s Modified Nexus Approach förhåller sig till EU:s grundläggande friheter. I denna artikel undersöks förhållandet mellan en patentbox och EU:s statsstödsregler, för att bättre förstå vilka eventuella begränsningar som EU-rätten innebär för införandet av ett sådant system. Analysen som genomförs i denna artikel pekar på vissa konflikter mellan EU:s statsstödsregler och ett patentboxsystem.
1 Inledning
Syftet med denna artikel är att undersöka förhållandet mellan en patentbox utformad enligt OECD:s Modified Nexus Approach och statsstödsreglerna, för att bättre förstå vilka eventuella begränsningar som EU-rätten innebär för införandet av en patentboxsystem.1 Eftersom det kan finnas många sätt att utforma en patentbox på är det omöjligt att i ett artikelformat undersöka frågan på ett uttömmande sätt. Jag har därför prioriterat de mest centrala egenskaperna i en patentbox utformad i enlighet med OECD:s Modified Nexus Approach.
I det förra numret av SkatteNytt analyserades förhållandet mellan en patentbox och EU:s grundläggande friheter.
2 Analys
2.1 Metod
Artikel 107.1 i EUF-fördraget definierar vad som utgör statligt stöd.2 Flera rekvisit ska vara uppfyllda för att olagligt statsstöd ska föreligga, varav det viktigaste och svåraste på skatteområdet är det s.k. selektivitetskriteriet.3 Jag kommer nedan endast analysera selektivitetskriteriet, och antar att de övriga kriterierna är uppfyllda ifall en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach visar sig vara selektiv.4
Till skillnad från bestämmelserna om fri rörlighet tar inte statsstödsreglerna endast hänsyn till gränsöverskridande respektive inhemska situationer. De går snarare ut på att identifiera huruvida en viss kategori av företag ges en fördel som inte tillfaller andra jämförbara företag. Oftast är den selektiva fördelen ett resultat av en olikbehandling som framgår av ett regelverk (”de jure-selektivitet”). Men det är viktigt att påpeka att en regel som inte är de jure-selektiv ändå kan vara selektiv om regelns effekter5 gynnar vissa företag utan att någon olikbehandling framgår av lagtexten (”de facto-selektivitet”, eller ”faktisk diskriminering”).6 Den sortens selektivitet är ytterst svår att bedöma, och bedömningen är i hög grad subjektiv.
Det bör också påpekas att rättsläget vad gäller statsstöd är i ständig utveckling, och måste anses vara mindre moget jämfört med de fria rörligheterna. EU-kommissionens beslut vad gäller skatterättsliga förhandsbesked innebär en signifikant ändring och ökning av statsstödsrättens inverkan på skatteområdet. Eftersom kommissionens beslut har överklagats beaktas de inte i denna artikel. Domar från EU-tribunalen som i skrivande stund inte ännu prövats av EU-domstolen har inte heller beaktats.
Utifrån den beskrivning av Modified Nexus Approach som finns i OECD:s rapport synes det finnas två huvudfrågor att besvara från ett statsstödsperspektiv. Den första bedömningen handlar om huruvida patentboxsystemet i sig är selektivt, givet att en patentbox innebär en lägre beskattning av vissa inkomster jämfört med den normala beskattningen (avsnitt 2.1). Det är alltså den differentierade beskattningen mellan den normala och den lägre skattesatsen som undersöks i detta avsnitt. Vidare bör det bedömas om själva utformningen av en patentbox kan vara selektiv, ifall det inom en patentbox görs skillnad mellan jämförbara företag (avsnitt 2.2).
Se artikel 107.1 i EUF-fördraget: ”Om inte annat föreskrivs i fördragen, är stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna”.
För en beskrivning av statsstödsreglernas tillämpning på skatteområdet se Jérôme Monsenego, Rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) 2019:4, Rätt på EU:s sätt – en ESO-rapport om EU-rättens inverkan på svensk skattelagstiftning, s. 55 ff.
Eftersom en patentbox innebär en fördelaktigare beskattning jämfört med vad som normalt gäller, uppfylls stödkriteriet. Eftersom bolagsskatten är en statlig skatt ges stöd med statliga resurser. Om ett selektivt stöd kan anses ha getts kan antas (på samma sätt som EU-kommissionen brukar göra, se exempelvis beslutet i Starbucks: C(2015) 7143 final, punkt 227) att stödet snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen samt att stödet påverkar handeln mellan medlemsstaterna.
Se målen C‑20/15 P och C‑21/15 P, Kommissionen mot World Duty Free Group, punkt 79: ”Det enda som är relevant härvidlag är nämligen att åtgärden, oberoende av dess form eller den lagstiftningsteknik som använts, får till verkan att de mottagande företagen hamnar i en mer gynnsam situation jämfört med andra företag, trots att samtliga dessa företag i faktiskt och rättsligt hänseende befinner sig i en jämförbar situation med hänsyn till målsättningen med det aktuella skattesystemet”.
Se målen C-20/15 P och C-21/15 P, Kommissionen mot World Duty Free Group, punkt 74.
2.2 Kan ett patentboxsystem i sig vara selektivt?
Metoden för att analysera huruvida en skatteregel är selektiv har fastställts av EU-domstolen, och genomförs i tre steg. Först undersöks vilket ”normalt” skattesystem som är tillämpligt i den berörda medlemsstaten.7 Detta brukar beskrivas som referensramen eller referenssystemet. I det andra steget görs en bedömning om huruvida skatteåtgärden avviker från referensramen (de jure-selektivitet) genom att den inte likabehandlar näringsidkare som i faktiskt och rättsligt hänseende befinner sig i jämförbara situationer med hänsyn till målsättningen med skattesystemet i medlemsstaten. Alternativt kan en skatteåtgärd också visa sig vara de facto-selektiv, om dess effekter gynnar vissa företag. I sådana fall (dvs. om det föreligger de jure- eller de facto-selektivitet) anses skatten vara a priori-selektiv. Det tredje och sista steget går ut på att undersöka huruvida den a priori-selektiva skatteåtgärden är berättigad med hänsyn till referenssystemets art eller allmänna systematik, samt om skatteåtgärden är i linje med proportionalitetsprincipen.8
Artikeln följer den ovan beskrivna metoden och detta avsnitt är disponerat i tre delar: fastställandet av referensramen (2.1.1), analysen av en eventuell avvikelse från en normal beskattning (2.1.2), och rättfärdigandeprövningen (2.1.3).
Se mål C-88/03, Portugisiska republiken mot Europeiska kommissionen, punkt 56; målen C-78/08 till C-80/08, Paint Graphos, punkt 49.
Se mål C-173/73, Italienska republiken mot Europeiska gemenskapernas kommission, punkt 33; se även målen C-78/08 till C-80/08, Paint Graphos, punkt 64.
2.2.1 Fastställande av referensramen
Syftet med fastställandet av referensramen är att definiera vad som utgör en ”normal” beskattning. Det krävs en avvikelse från en ”normal” beskattning för att olagligt statsstöd ska kunna föreligga. Eftersom fastställandet av referensramen är av central betydelse påverkas förenligheten av en patentbox med statsstödsrätten av vilken referensram som har valts. EU-domstolen gör det tydligt hur viktigt det är att fastställa referensramen på ett korrekt sätt: ”ett fel vid fastställandet av referenssystemet [medför] med nödvändighet att hela bedömningen av selektivitetskriteriet blir felaktig”.9
Här finns två huvudalternativ: antingen utgörs referensramen av bolagsskattesystemet, eller av själva patentbox-systemet. Valet är avgörande: om det är bolagsskattesystemet som utgör referensramen ökar sannolikheten att en patentbox strider mot statsstödsreglerna, eftersom regelverket innebär en lägre beskattning än vad som normalt gäller. Om det är patentbox-systemet som utgör referensramen är det endast om regelverket har utformats på ett icke konsekvent sätt som det kan uppstå en konflikt med statsstödsrätten.10 Utöver denna gränsdragning bör man beakta EU-domstolens uttalanden kring skattesatser, särskilt i målen om progressiva skattesatser.
Huruvida referensramen fastställs på ett brett eller smalt sätt är av central betydelse: ju smalare synsätt som tillämpas, desto mindre är sannolikheten att det uppstår de jure-selektivitet, och tvärtom. EU-domstolen brukar fastställa referensramen på ett brett, snarare än smalt, sätt.11 Detta innebär inte att det alltid är hela skattesystemet som utgör referensramen, men om referensramen ska vara smalare än hela systemet är det ändå så att den bör utgöras av en typ av regel som ska kunna tillämpas på alla företag, till skillnad från ett undantag eller en del av ett regelverk som endast tillämpas på vissa skattskyldiga. Ett undantag till en huvudregel kan inte utgöra referensramen, något som EU-domstolen tydligt betonar i målet Dirk Andres.12 Det finns andra exempel som bekräftar detta sätt att resonera på. Ett exempel är 2016 års mål i fallet World Duty Free Group, där domstolen fick pröva om det stred mot statsstödsreglerna att ge bättre möjlighet till avskrivning av det mervärde som uppstår när spanska företag förvärvar andelar i utländska företag än när förvärv sker av andelar i spanska företag. Ett smalt synsätt hade inneburit att endast förvärvet av andelar i utländska företag prövats, med slutsatsen att regeln var förenlig med statsstödsreglerna. Så skedde inte, utan EU-domstolen jämförde båda typer av förvärv och fann regeln oförenlig med statsstödsreglerna. 2021 års mål gällande samma spanska regler bekräftar detta synsätt och innehåller viktiga förtydliganden: ”När skatteåtgärden i fråga inte kan skiljas från den berörda medlemsstatens allmänna skattesystem är det följaktligen […] detta system som ska beaktas. När det däremot framgår att en sådan åtgärd är klart avskiljbar från det allmänna systemet, kan det inte uteslutas att den referensram som ska beaktas är mer begränsad än det allmänna systemet, eller till och med kan bestå av åtgärden i sig, när den framstår som en regel med en självständig rättslig logik och det är omöjligt att identifiera ett sammanhängande regelverk utanför denna åtgärd”.13
Som annat exempel kan EU-domstolens praxis avseende de irländska flygskatterna nämnas. Domstolen ansåg inte att varje skattenivå skulle prövas var för sig (2 respektive 10 euro i flygskatt per biljett beroende på flygavståndet), utan det korrekta var att jämföra båda skatterna.14 Ett likande resonemang fördes av Högsta förvaltningsdomstolen i ett mål gällande fastighetsskatt för elproduktionsenheter.15 Ytterligare ett exempel är ett mål där de finska underskottsreglerna prövades i samband med ägarbyte. Huvudregeln var att rätten att rulla fram underskott försvann vid ägarbyte, men i vissa fall fanns det möjlighet att ha kvar rätten till underskottsavdrag. EU-domstolen resonerade så att referensramen utgjordes av förbudet ”mot förlustavdrag vid ägarväxling”.16 Även om referensramen inte utgjordes av hela skattesystemet var referensramen tillräckligt bred för att inkludera huvudregeln (förbud mot underskottsavdrag vid ägarbyte, något som kunde tillämpas på alla företag) och inte själva undantaget (möjlighet till underskottsavdrag i vissa fall).
Om man överför det synsättet till en patentbox bör referensramen utgöras av hela bolagsskattesystemet. Enligt min mening kan inte referensramen endast utgöras av reglerna för beskattningen av vinsterna knutna till vissa immateriella tillgångar, vilket en patentbox innebär. Detta skulle per automatik exkludera beskattningen av företagen som inte äger sådana tillgångar. Det finns inte stöd till ett sådant synsätt i EU-domstolens praxis; tvärtom innebär 2021 års mål i fallet World Duty Free Group ett krav på att inte fastställa referensramen på ett för snävt, och därmed exkluderande sätt. Enligt detta mål (som avkunnades i stor avdelning) kan en viss åtgärd utgöra referensramen om den är ”klart avskiljbar” från det allmänna systemet, samt när den ”framstår som en regel med en självständig rättslig logik och det är omöjligt att identifiera ett sammanhängande regelverk utanför denna åtgärd”. Detta kan inte sägas gällande ett patentbox-system: en patentbox kan eventuellt ses som en regel med en ”självständig rättslig logik”, men det är onekligen möjligt att ”identifiera ett sammanhängande regelverk utanför denna åtgärd”, nämligen bolagsskattesystemet som sådant. Bolagsskattesystemet har en självständig rättslig logik och utgör ett sammanhängande regelverk utanför ett patentbox-system, eftersom det sistnämnda kommer så att säga som ett tillval i skattesystemet och utgör ett undantag till den normala beskattningen.
EU-kommissionen tillämpar ett relativt liknande synsätt: vad gäller skatteåtgärder är det i princip själva skatten som utgör referensramen om den grundar sig på ”en konsekvent uppsättning regler som – på grundval av objektiva kriterier – gäller generellt för alla företag som omfattas av systemets tillämpningsområde, såsom detta definieras av dess syfte”.17 Enligt EU-kommissionen baseras referenssystemet på ”sådana faktorer som beskattningsunderlaget, de beskattningsbara personerna, den beskattningsgrundande händelsen och skattesatserna”. Kommissionen ger som exempel bland annat bolagsskattesystemet och mervärdesskattesystemet.18 Även om domstolen, som generaladvokaten Pitruzzella påpekat,” hittills inte har antagit denna definition”,19 karakteriseras både EU-domstolens och EU-kommissionens definitioner av referensramen av ett behov av att fastställa referensramen på ett sätt som är konsekvent med skattesystemet i övrigt.
Sammanfattningsvis utgörs referensramen av bolagsskattesystemet. Referensramen kan inte enligt nuvarande praxis utgöras av en patentbox. Dock behöver denna analys kompletteras med beaktandet av EU-domstolens praxis kring skattesatser, särskilt uttalandena i målen om progressiva skattesatser. EU-domstolen har mycket tydligt slagit fast att medlemsstaterna, på nuvarande stadium av unionens harmonisering på skatteområdet, fritt får införa de skattesystem och skattesatser som de finner lämpligast, vilket innebär att tillämpningen av en progressiv beskattning omfattas av varje medlemsstats utrymme för skönsmässig bedömning. Detta har fastställts i stor avdelning och gäller såväl de grundläggande friheterna20 som statsstödsreglerna.21 Detta innebär att fastställandet av varje icke harmoniserad skatts ”grundläggande särdrag” omfattas av medlemsstaternas suveränitet och får utformas fritt, dock med iakttagande av unionsrätten. Domstolen påpekar att ”detta gäller bland annat valet av skattesats, som kan vara proportionell eller progressiv, men även fastställandet av skatteunderlaget och den beskattningsgrundande händelsen”.22
Frågan är om införandet av en avvikande skattesats för vissa typer av inkomster inom ramen för patentboxen ingår i bolagsskattesystemets ”grundläggande särdrag”. Min tolkning av målen gällande progressiva skattesatser är att en patentbox utgör en del av referensramen, och inte är en avvikelse från normalbeskattningen. Stöd för detta påstående finns i två typer av argument. Å ena sidan tillåts medlemsstaterna välja de grundläggande egenskaperna i ett skattesystem, så länge som detta görs på ett icke diskriminerande sätt. Om en patentbox är tillgänglig för alla företag görs ingen direkt diskriminering. Å andra sidan innebar reglerna i de aktuella målen en differentierad beskattning eftersom olika typer av verksamhet – och därmed också olika sektorer – var föremål för olika skattesatser. Därför är det min tolkning av dessa domar att en patentbox sannolikt skulle anses utgöra en del av referensramen. Men detta är bara en tolkning, och man skulle också kunna göra gällande det motsatta argumentet, nämligen att de nämnda målen gällde valet mellan progressiv och proportionell skattesats, inte möjligheten att införa två parallella och därmed olika progressiva eller proportionella skattesatser. Därför kan man inte i skrivande stund besvara frågan om införandet av en patentbox utgör en del av referensramen med all säkerhet. Frågan har i alla fall inte prövats av EU-domstolen, varför jag härifrån kommer att fortsätta analysen baserat på antagandet att referensramen utgörs av bolagsskattesystemet utan att patentboxen är en del av bolagsskattesystemets ”grundläggande särdrag” som medlemsstaterna fritt får bestämma över, vilket innebär att en särskild statsstödsprövning behövs. Nästa steg i analysen består således av att besvara frågan om en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach är a priori-selektiv.
Se mål C-51/19 P, World Duty Free Group och Konungariket Spanien mot Europeiska kommissionen, punkt 61.
Denna fråga analyseras i avsnittet 3.2.
För ett tydligt exempel se mål C-203/16 P, Dirk Andres mot Europeiska kommissionen, främst punkt 103: ”Genom att från den relevanta referensramen i förevarande fall undanta den allmänna regeln om förlustutjämning, är det uppenbart att tribunalen definierade referensramen alltför snävt”. Se även mål C-374/17, Finanzamt B mot A-Brauerei, punkt 37.
Se mål C-203/16 P, Dirk Andres mot Europeiska kommissionen, punkter 102 och 103.
Se de förenade målen C‑51/19 P och C‑64/19 P, World Duty Free Group och Konungariket Spanien mot Europeiska kommissionen, punkt 63.
Se målen C-164/15 P och C-165/15 P, Europeiska kommissionen mot Aer Lingus Ltd och Ryanair Designated Activity Company, främst punkter 94–96.
Se HFD 2019 not. 12.
Se mål C‑6/12, P Oy, punkt 32.
Se Kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd som avses i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (2016/C 262/01), publicerad den 17 juli 2016, punkt 133.
Se Kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd som avses i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (2016/C 262/01), publicerad den 17 juli 2016, punkt 134.
Se Förslag till avgörande av generaladvokat Giovanni Pitruzzella, föredraget den 21 januari 2021, förenade målen C‑51/19 P och C‑64/19 P, World Duty Free Group och Konungariket Spanien mot Europeiska kommissionen, punkt 37.
Se mål C‑75/18, Vodafone Magyarország; se även mål C‑323/18, Tesco-Global Áruházak.
Se mål C‑562/19 P, Europeiska kommissionen mot Republiken Polen; se även mål C‑596/19 P, Europeiska kommissionen mot Ungern.
Se mål C‑562/19 P, Europeiska kommissionen mot Republiken Polen, punkt 28.
2.2.2 Avvikelse från referensramen
I detta steg undersöks huruvida skatteåtgärden innebär en avvikelse från referensramen (dvs. en avvikelse från en ”normal” beskattning)23 som gynnar vissa företag som i faktiskt och rättsligt hänseende befinner sig i en jämförbar situation, med hänsyn till den målsättning som ska uppfyllas genom den berörda skatten.24 I så fall föreligger a priori de jure-selektivitet. Om det inte föreligger en avvikelse från referensramen aktualiseras frågan om de facto-selektivitet, ifall en patentbox effekter kan innebära att regelverket är de facto-selektivt.
Det är uppenbart att en patentbox avviker från den normala beskattningen av inkomster knutna till vissa immateriella tillgångar, eftersom syftet med patentboxen är att sänka beskattningen för vissa inkomster:25 Företagen vars inkomster kan beskattas i en patentbox gynnas jämfört med andra företag, tack vare avvikelsen från den normala skattesatsen. Typiskt sätt kommer FoU-intensiva företag att gynnas framför företag som är mindre FoU-intensiva. Vissa branscher (t.ex. läkemedelsbranschen) kommer sannolikt att gynnas framför andra (t.ex. fastighetsbranschen). Avvikelsen från den normala beskattningen blir ännu mer uppenbar om ett land tillämpar en ”up-lift” av qualifying expenditures på 30 % på det sätt som beskrivs i OECD:s rapport.26 Att Modified Nexus Approach vilar på en koppling mellan sänkt skatt och substans (eller åtminstone att kostnader har uppburits) ändrar inte det faktum att endast vissa inkomster, och därav endast vissa företag, beskattas lägre.
Följdfrågan blir om avvikelsen avser företag som i faktiskt och rättsligt hänseende befinner sig i en jämförbar situation, med hänsyn till den målsättning som ska uppfyllas genom den berörda skatten. Vad som är jämförbart i faktiskt och rättsligt hänseende har tolkats av EU-domstolen och EU-kommissionen på ett brett sätt.27 I faktiskt hänseende har EU-domstolen gjort klart att företag som inte är konkurrenter kan befinna sig i en jämförbar situation.28 Domstolen har också ansett, i likhet med Tribunalen, att ”företag som förvärvar aktier i utländska bolag [...] befinner sig i en situation som i rättsligt och faktiskt hänseende är jämförbar med situationen för företag som förvärvar aktier i bolag med hemvist i landet”.29 EU-domstolen har i och för sig tillämpat ett snävare synsätt vad gäller jämförbarheten i flera mål gällande miljöskatter (se främst målen ANGED30 och Asociación Española de la Industria Eléctrica31), men givet domstolens resonemang i 2021 års mål World Duty Free Group verkar detta snävare synsätt gälla miljöskatter, inte bolagsskatten.
Även i rättsligt hänseende har EU-domstolen tolkat jämförbarhetsrekvisitet på ett brett sätt. Ett illustrerande undantag är målet Paint Graphos, där EU-domstolen fick ta ställning till huruvida ”kooperativa föreningar” och ”kommersiella bolag” befann sig i en jämförbar situation. Eftersom bedömningen gjordes mot bakgrund av bolagsskattens målsättningar ansåg EU-domstolen att ”kooperativa föreningar” och ”kommersiella bolag” inte var i en jämförbar situation, eftersom de t.ex. inte hade samma vinstsyfte.32
EU-domstolen har gjort klart att det är referensramens målsättning som ska beaktas för att jämföra företagen som beskattas olika.33 Jag drog ovan slutsatsen att referensramen utgörs av bolagsskattesystemet. Målsättningen med ett bolagsbeskattningssystem är att beskatta bolagsvinster, vilka primärt definieras med hjälp av omfångs- och periodiseringsregler. Baserat på den målsättningen kan, i min mening, inte företagen som omfattas, respektive inte omfattas av en patentbox anses vara i olika situationer, varken i rättsligt eller i faktiskt hänseende. Målet med att beskatta bolagsvinster bör avse alla företag och gälla på samma sätt för alla dessa företag, oavsett om de kvalificerar för en patentbox eller inte. Att olika företag omfattas eller inte omfattas av en patentbox är inte heller en logisk konsekvens av ett bolagsskattesystem. Med andra ord är det inte olikheterna i företagen som omfattas, respektive inte omfattas som avgör om de ska kunna nyttja ett sådant system; det är snarare målet av att gynna visa FoU-verksamheter som förklarar varför olika företag omfattas eller inte omfattas av en patentbox. Det vore inte inkonsekvent med ett bolagsskattesystem att utvidga förmånerna i en patentbox till alla företag, eller till inkomster knutna till andra tillgångar. Därför är det min uppfattning att EU-domstolens praxis talar för att dessa olika företagskategorier (dvs. företagen som omfattas, respektive inte omfattas, av en patentbox) befinner sig i en jämförbar situation. De rättsfall där domstolen har funnit att olika företagskategorier inte var i en jämförbar situation handlade om frågor där det fanns en logik med att beskatta olika, t.ex. att kooperativa företag inte ska beskattas som kommersiella företag då de saknar vinstsyfte,34 att stora handelsanläggningar har en större miljöpåverkan som bör leda till en högre miljöbeskattning,35 eller att dubbelbeskattning ska undvikas inom koncerner.36
Slutsatsen är att en patentbox avviker från den normala beskattningen för inkomster knutna till vissa immateriella tillgångar, och att den avvikelsen avser företag som i faktiskt och rättsligt hänseende befinner sig i en jämförbar situation med företagen som inte omfattas av patentbox, med hänsyn till den målsättning som ska uppfyllas genom bolagsskatten. Detta medför att en patentbox är en de jure a priori-selektiv skatteregel. Att det föreligger de jure a priori-selektivitet innebär att det inte finns behov av att undersöka om det kan föreligga de facto a priori-selektivitet, eftersom de jure-kriteriet är uppfyllt.
Att en skatteåtgärd är a priori-selektiv medför inte att den nödvändigtvis uppfyller selektivitetskriteriet, eftersom en a priori-selektiv åtgärd kan vara berättigad med hänsyn till referenssystemets art eller allmänna systematik. Detta sista steg undersöks i avsnittet nedan.
Se mål C-88/03, Portugisiska republiken mot Europeiska kommissionen, punkt 56.
Se målen C‑20/15 P och C‑21/15 P, Kommissionen mot World Duty Free Group, punkt 60.
Skattesatsen som gäller för en patentbox antas vara lägre än den normala satsen som tas ut på bolagsvinster.
Se punkt 40 i OECD-rapporten.
Se exempelvis Kommissionens beslut av den 20 september 2011 om åtgärd C 35/10 (f.d. 302/10) som Danmark avser att genomföra i form av beskattning av onlinespel enligt den danska lagen om spelskatter (2012/L 68/3), publicerad den 7 mars 2012, punkter 85–94.
Se mål C-524/14 P, Europeiska kommissionen mot Hansestadt Lübeck, ECLI:EU:C:2016:971, punkt 58; se även Conor Quigley, European State Aid Law and Policy (3:e uppl., Hart Publishing 2015), s. 7.
Se mål C-51/19 P, World Duty Free Group och Konungariket Spanien mot Europeiska kommissionen, punkt 128.
Se mål C-233/16, Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED) mot Generalitat de Catalunya.
Se de förenade målen C‑105/18–C‑113/18, Asociación Española de la Industria Eléctrica (UNESA) m.fl. mot Administración General del Estado. För en kommentar se Jérôme Monsenego, EU-domstolens domar – Statliga stöd, SkatteNytt 2020, s. 402–406.
Se målen C-78/08 till C-80/08, Paint Graphos, punkt 61.
Se mål C-50/19 P, Sigma Alimentos Exterior, SL mot Europeiska kommissionen, punkter 72 och 89; mål C-203/16 P, Dirk Andres mot Europeiska kommissionen, punkt 89.
Se målen C-78/08 till C-80/08, Paint Graphos.
Se mål C-233/16, Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED) mot Generalitat de Catalunya, punkt 55.
Se mål C-374/17, Finanzamt B mot A-Brauerei.
2.2.3 Rättfärdigandeprövning
Det framgår av EU-domstolens praxis att en åtgärd som är a priori-selektiv kan motiveras av systemets art eller allmänna systematik om den härrör direkt från de inre grundläggande eller vägledande principerna för referenssystemet, eller om åtgärden är ett resultat av inneboende mekanismer som krävs för att systemet ska fungera och vara effektivt.37 Däremot är det inte möjligt att åberopa externa politiska mål som inte finns inbyggda i systemet.38 De rättsfall från EU-domstolen eller de beslut från EU-kommissionen där en a priori-selektiv skatteåtgärd har kunnat motiveras av systemets art eller allmänna systematik visar tydligt att den a priori-selektiva skatteåtgärden måste behövas för att upprätthålla logiken med ett skattesystem.39
Eftersom endast inre berättigandegrunder kan godtas, dvs. inte berättigandegrunder som är externa till skattesystemet, är det inte möjligt att rättfärdiga en patentbox selektiva karaktär baserat på bolagsskattesystemets art eller allmänna systematik. Syftet med Modified Nexus Approach är inte att ta fram en regel som är tänkt att åtgärda ett bolagsskattesystems brister,40 det är snarare att låta stater införa förmånliga skatteregler som inte är skadliga för skattekonkurrensen. Skälen till att man inför en patentbox är externa till bolagsskattesystemet, eftersom det inte finns några inneboende krav i ett bolagsskattesystem för att införa en patentbox. Att exempelvis vilja främja Sveriges konkurrenskraft, att vilja stärka FoU i Sverige för att bygga ett kunskapsbaserat samhälle eller att skapa goda förutsättningar till fler arbetstillfällen kan inte godtas som inre berättigandegrunder. Det kan i och för sig vara så att man delvis vill införa en patentbox för att ”rädda” bolagsskatteintäkterna – om man antar att bolagsskatteintäkterna riskerar att gå förlorade på grund av andra länders attraktiva skatteregler. Ett sådant skäl kan dock knappast anses härröra från systemets art eller allmänna systematik. Det handlar i så fall snarare om skattepolicy eller nationalekonomi, något som inte är internt, utan externt till skattesystemet. Det skulle i så fall också behöva bevisas att en skattesänkning genom en patentbox ökar skatteintäkterna, vilket inte är säkert.
Sammanfattningsvis anser jag – förutsatt att en patentbox inte utgör en del av ett bolagsskattesystems ”grundläggande särdrag” som medlemsstaterna fritt får bestämma över – att en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach borde vara selektiv, utan att kunna motiveras av bolagsskattesystemets art eller allmänna systematik. De mest avgörande kriterierna som leder till denna slutsats är att referensramen inte anses bestå av själva patentboxen utan snarare av bolagsskattesystemet, samt att en patentbox selektiva karaktär inte kan motiveras av bolagsskattesystemets art eller allmänna systematik. Detta resultat kan jämföras med de fall där undantag från skattskyldighet för bolagsskatten ansågs strida mot statsstödsreglerna, exempelvis vad gäller hamnar.41
Denna slutsats har nåtts under förutsättningen att det prövas huruvida en patentbox i sig kan vara selektiv. Om en patentbox inte i sig anses vara selektiv, bör det prövas om dess utformning kan innebära en selektiv beskattning. Den prövningen görs i avsnitt 3.2 nedan.
Se målen C‑20/15 P och C‑21/15 P, Kommissionen mot World Duty Free Group, punkt 56.
Se EU-kommissionens sammanfattning av EU-domstolens praxis: Kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd som avses i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (2016/C 262/01), publicerad den 17 juli 2016, punkt 138. Se även mål C‑6/12, P Oy.
Se mål C-374/17, Finanzamt B mot A-Brauerei, punkt 45, där den selektiva åtgärden behövdes för att undvika en orimligt hög skattebörda vid företagsomstruktureringar. Se även Kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd som avses i artikel 107.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (2016/C 262/01), publicerad den 17 juli 2016, punkter 161–163, vad gäller s.k. ”undertakings for collective investments”; se också Commission Decision of 29 July 2016 on State Aid SA.42007 (2015/N) – Belgium Alternative income tax regime for the wholesale diamond sector (2016 OJ C 369/1), vad gäller godkännandet av ett system som innebar en schablonbeskattning av företag specialiserade i diamanter, på grund av problemen som värderingen av diamanter innebar för ett bolagsbeskattningssystem.
Till skillnad från vissa skatteflyktsklausuler som föreslogs i andra BEPS Actions Points och som ligger närmare ett bolagsskattesystems inre systematik.
Se t.ex. mål T-696/17, Havenbedrijf Antwerpen NV och Maatschappij van de Brugse Zeehaven NV mot Europeiska kommissionen, punkt 214: ”kommissionen [gjorde inte] någon oriktig bedömning när den i det angripna beslutet fann att det förhållandet att hamnarna var undantagna från skattskyldighet för bolagsskatt innebar att dessa fick en selektiv fördel”. Se också Commission Decision of 4.12.2020 on the aid scheme SA.38399 2019/C (ex 2018/E) which Italy implemented – Corporate Taxation of Ports in Italy. I detta beslut fann kommissionen att ”The corporate tax exemption in favour of Port System Authorities constitutes an existing aid scheme which is incompatible with the internal market” (s. 34 i beslutet). Beslutet har överklagats till Tribunalen: se mål T-166/21, Autorità di sistema portuale del Mare Ligure occidentale m.fl. mot kommissionen.
2.3 Kan utformningen av en patentbox vara selektiv?
Om en patentbox inte i sig kan anses vara selektiv, kan dess utformning emellertid innebära en selektiv beskattning om det inom patentbox-systemet görs skillnad mellan jämförbara företag. För att undersöka utformningen av en patentbox i ljuset av statsstödsreglerna behöver egenskaperna av en patentbox studeras. Det finns inte utrymme i denna artikel att analysera varje egenskap av en patentbox i detalj eller mot bakgrund av varje steg i metoden som EU-domstolen har utvecklat. Det vore dessutom svårt att genomföra en fullständig analys, då en sådan analys skulle förutsätta att detaljer på nationell nivå beaktas, exempelvis nationella definitioner av qualifying expenditures eller av overall income.42 Istället förs ett resonemang kring vissa centrala egenskaper som beskrivs i OECD:s rapport.
Till att börja med kan konstateras att Modified Nexus Approach inte innebär några generella trösklar vad gäller möjligheten för vissa inkomster att beskattas lägre än vad som normalt gäller. Det rekommenderas inte några trösklar knutna till exempelvis företagens omsättning eller antal anställda för att ett företag ska kunna tillämpa en patentbox. Däremot rekommenderas lite lättare krav vad gäller vilka tillgångar som kan vara qualifying IP assets för företag med omsättning och resultat under vissa nivåer.43 Sådana trösklar riskerar att vara oförenliga med statsstödsreglerna då en fördel ges till vissa mindre företag. Eftersom det finns en avvikelse från vad som normalt gäller inom patentboxen blir huvudfrågan om fördelen för mindre företag kan motiveras av regelverkets inre logik. Det finns inte i OECD-rapporten något argument som är internt inom ett bolagsskattesystem och som stödjer införandet av lättare krav för mindre företag.
Vad gäller mekanismen för en patentbox vilar Modified Nexus Approach på en koppling mellan substans och möjlighet till lägre beskattning. Substanskravet konkretiseras bland annat genom att koppla förmånen till att ett företag har uppburit vissa typer av kostnader. Andra typer av kostnader exkluderas från qualifying expenditures, och därmed minskar möjligheten till lägre beskattning. Detta gäller framförallt kostnader för förvärv av immateriella tillgångar och outsourcing till närstående part, vilka representeras av variablerna c, respektive d i formeln, och endast står i formelns nämnare. Detta medför att företagen som själva utvecklar immateriella tillgångar och/eller outsourcar till utomstående gynnas av Modified Nexus Approach jämfört med företagen som förvärvar immateriella tillgångar och/eller outsourcar till närstående. Att dessa två typer av kostnader exkluderas från qualifying expenditures medför inte någon de jure-selektivitet, eftersom detta är en del av själva regelverket som gäller för alla företag. Däremot aktualiseras frågan om de facto-selektivitet, då effekten är att vissa företag (de som själva utvecklar immateriella tillgångar och/eller outsourcar till utomstående) gynnas.
Det är inte självklart att undantaget från qualifying expenditures för förvärv av immateriella tillgångar (dvs. variabeln c i formeln) innebär en selektiv beskattning: om det å ena sida kan argumenteras att företagen som förvärvar immateriella tillgångar missgynnas, kan det å andra sidan anföras att företagen som inte förvärvar utan som själva utvecklar immateriella tillgångar inte har möjlighet att i ration inkludera FoU-kostnader för sådan FoU som inte leder till inkomster, dvs. misslyckade FoU-projekt.44 På så sätt skulle förvärvskostnader och FoU-kostnader för misslyckade FoU projekt kunna jämföras då båda skulle behandlas på relativt jämförbara sätt. I praktiken är det dock sannolikt att skillnader kvarstår mellan företagen som förvärvar och utvecklar immateriella tillgångar så fort ett FoU-projekt leder till några inkomster, då de framtida inkomsterna kommer att kunna beskattas i patentboxen, till skillnad från inkomsterna från de förvärvade tillgångarna. Det skulle också kunna argumenteras att immateriella tillgångar som förvärvas har utvecklats av säljaren, som kan ha haft möjlighet att dra nytta av en patentbox för de qualifying expenditures som denne har uppburit. Detta argument är dock irrelevant, då statsstödsprövningen görs per företag och land. Undantaget från qualifying expenditures för förvärv av immateriella tillgångar riskerar alltså att medföra en de facto selektiv beskattning.
Undantaget från qualifying expenditures för FoU-kostnader outsourcade till närstående (dvs. variabeln d i formeln) riskerar också att medföra en selektiv beskattning, då viss FoU genomförd på koncernnivå kommer att missgynnas. Modified Nexus Approach innebär ett incitament att centralisera FoU-affärsmodeller, antingen genom att företagen själva ska bedriva FoU, eller genom att företagen ska behålla strategiska FoU-funktioner och outsourca mer rutinmässiga FoU-funktioner till utomstående.45 Koncerner där FoU:n är helt decentraliserad kanske inte kommer att missgynnas i stor utsträckning, då varje koncernbolag som bedriver egen FoU kommer att kunna dra nytta av respektive patentbox. Koncerner som däremot bedriver FoU mer på kontraktsbasis, exempelvis genom att en principal ansvarar för de strategiska FoU-funktionerna samtidigt som närstående bedriver FoU som contract R&D, kommer att missgynnas. Detta beror på att principalen (dvs. IP-ägaren), som har rätt till IP-inkomsterna, inte kommer att kunna ta del av den lägre beskattningen för de kostnader som contract R&D:n ursprungligen har haft. Contract R&D:n skulle normalt inte ha rätt till några IP-inkomster då den i princip inte äger någon värdefull IP, och dess kostnader skulle typiskt sätt täckas av principalen genom ersättningsmodellen. Resultatet blir att den del av IP-inkomsterna som motsvarar andelen FoU bedriven av contract R&D:n inte kommer att kunna beskattas med en lägre skattesats, varken i landet där contract R&D:n eller principalen är belägen. Av den anledningen riskerar undantaget från qualifying expenditures för FoU-kostnader outsourcade till närstående att innebära en selektiv beskattning eftersom undantaget medför en sämre beskattning för koncerner där utförandet av FoU-funktionen delas mellan olika koncernmedlemmar jämfört med bolag som själva utvecklar eller outsourcar till utomstående.
Det uppstår också en skillnad mellan koncerner och självständiga bolag när FoU:n är bedriven utomlands: kostnader uppburna av en utländsk contract R&D tas inte upp i principalens ratio, till skillnad från kostnader uppburna av ett utländskt fast driftställe som utför samma FoU. En sådan olikbehandling blir svår att motivera med patentboxens inre logik, åtminstone vad gäller FoU-modeller där alla strategiska FoU-funktioner finns kvar i principalens land. I sådana fall kvarstår substansen i detta land, vilket också gör att inkomsterna tillfaller principalen i internprissättningssammanhang. Att exkludera rätten till lägre beskattning endast för att de rutinmässiga FoU-funktionerna har outsourcats till närstående, när möjligheten samtidigt kvarstår för outsourcing till utomstående, är inte en konsekvent utformning av den ordning som Modified Nexus Approach är tänkt att implementera, då det i båda fallen finns tillräcklig substans kvar i landet där de immateriella tillgångarna är belägna.
En annan typ av olikbehandling härrör från vilka immateriella tillgångar som kan omfattas av en patentbox. Endast inkomster knutna till vissa immateriella tillgångar får beskattas med en lägre skattesats, nämligen inkomster från patent och från immateriella tillgångar som är funktionellt likvärdiga patent.46 Trots att definitionen av patent och immateriella tillgångar som är funktionellt likvärdiga patent är ganska bred, kommer vissa immateriella tillgångar per automatik att inte omfattas av denna definition. Ett exempel gäller icke upphovsrättsskyddade mjukvaror och andra upphovsrättsskyddade tillgångar än mjukvaror, som enligt Modified Nexus Approach inte ska likställas med patent, och vars inkomster därmed inte kan beskattas med en lägre skattesats.47 Företagen som investerar i FoU, men som i slutändan inte registrerar ett patent kommer inte heller att omfattas av den fördelaktiga beskattningen. Därför riskerar en patentbox att anses vara de facto-selektiv, på grund av effekten som gynnar vissa företag som har utvecklat vissa immateriella tillgångar. Följdfrågan blir om en sådan selektivitet skulle kunna motiveras av patentboxens logik, vilket förefaller osannolikt då det rimligen inte finns något inre behov i ett patentbox-system av att gynna just inkomster från patent och från immateriella tillgångar som är funktionellt likvärdiga patent, men inte inkomster som härrör från andra tillgångar. Valet av de immateriella tillgångarna som kan omfattas av en patentbox är snarare externt till detta regelverk. Och om målet av en patentbox är att uppmuntra FoU är det inte konsekvent med detta mål att endast gynna inkomster från patent, men inte från andra immateriella tillgångar som också utvecklas genom FoU. Av den anledningen riskerar begränsningen av en patentbox till vissa immateriella tillgångar att anses de facto-selektiv.
Ett motargument skulle naturligtvis vara att alla företag kan välja att bedriva FoU i de områden som omfattas av Modified Nexus Approach. Ett sådant argument skulle dock inte vara framgångsrikt. Medan EU-tribunalen tillämpade ett sådant synsätt 2014 i Banco Santander-målet,48 förklarade EU-domstolen att detta var en felaktig tolkning av statsstödsreglerna; ”en nationell åtgärd kan vara selektiv även om den fördel den ger inte beror på företagets specifika egenskaper utan på den transaktion som företaget beslutar att genomföra eller inte”.49 Det faktum att en fördelaktig regel finns tillgänglig för alla företag utesluter alltså inte dess selektivitet.50 Det är ju regelns effekter som måste beaktas, och det är klart att effekten av en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach är att de företag som utvecklar immateriella tillgångar som omfattas av patentbox-systemet gynnas jämfört med de företag som utvecklar andra typer av immateriella tillgångar, utan att detta ska vara berättigat av skattesystemets inre logik. Även om det vore konsekvent med patentbox-systemets inre logik att gynna just patent och andra liknande tillgångar, är det i så fall själva patentboxen som inte är utformad på ett neutralt sätt, vilket utreddes i avsnitt 2.1 ovan.
Sammanfattningsvis finns det flera argument som talar för att utformningen av en patentbox enligt Modified Nexus Approach innebär en selektiv beskattning då det inom patentboxen görs skillnad mellan jämförbara företag.
Se punkt 39 och punkt 46 i OECD-rapporten.
Se punkt 37 i OECD-rapporten.
Se punkt 44 i OECD-rapporten.
Se punkt 50 i OECD-rapporten.
Se punkt 34 i OECD-rapporten.
Se punkt 36 i OECD-rapporten.
Se mål T‑399/11, Banco Santander, SA och Santusa Holding, SL mot Europeiska kommissionen.
Se mål C-50/19 P, Sigma Alimentos Exterior, SL mot Europeiska kommissionen, punkt 49.
För ett liknande resonemang vad gäller Nederländernas räntebox se Rita Szudoczky och Jan L. van de Streek, ’Revisiting the Dutch interest box under the EU state aid rules and the code of conduct: when a ’disparity’ is selective and harmful’, 38 Intertax 5 (2010) 260, särskilt s. 265.
3 Avslutande kommentarer
Min tolkning av EU-domstolens praxis gällande progressiva skattesatser är att en patentbox borde utgöra en del av referensramen, till skillnad från en avvikelse från normalbeskattningen, vilket talar för att en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach är förenlig med statsstödsreglerna. Det finns dock motargument, och frågan har inte besvarats av EU-domstolen. Om man bortser från dessa domar pekar min analys på den motsatta slutsatsen: vare sig referensramen utgörs av bolagsskattesystemet eller av patentbox-systemet är regelverket som föreslås i OECD:s rapport i konflikt med statsstödsreglerna.51 Av den anledningen borde en patentbox rimligen omfattas av genomförandeförbudet och anmälningsplikten som framgår av artikel 108.3 i EUF-fördraget, till dess att EU-kommissionen har prövat frågan. Vad sannolikheten är att EU-kommissionen godkänner en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach är svårt att säga. Det kan konstateras att EU-kommissionen tidigare har godkänt olika patentboxar, exempelvis ett spanskt patentbox-system 2008.52 Men EU-domstolens praxis har utvecklats sedan dess, i en riktning som ibland minskar medlemsstaternas utrymme vad gäller utformningen av deras skattepolicy,53 ibland ökar detta utrymme.54 EU-domstolens praxis gällande progressiva skattesatser ger också mer utrymme åt medlemsstaternas skattesuveränitet. EU-kommissionen anförde redan 2014 att kommissionen sedan 2008 ”has received indications that special tax regimes seem to mainly benefit highly mobile businesses and do not trigger significant additional research and development activity. The Commission is therefore gathering information to assess whether the regimes grant a selective advantage to a particular group of companies, in breach of EU state aid rules”.55 Kommissionens gamla beslut från 2008 kan därför inte tolkas som ett godkännande av en patentbox utformad enligt Modified Nexus Approach. Det kan också poängteras att det inte är omöjligt att EU-kommissionen eller EU-domstolen visar en högre toleransnivå och godkänner ett regelverk baserat på OECD:s Modified Nexus Approach exempelvis mot bakgrund av målet av att ”åstadkomma ett europeiskt forskningsområde”56 eller av att ”främja vetenskapliga och tekniska framsteg”57. Det skulle i så fall behöva visas att en patentbox faktiskt genererar mer FoU, något som inte kan antas med all säkerhet.58
Sist kan det tilläggas att resonemanget som fördes i denna artikeln och som ledde till slutsatsen att en patentbox sannolikt är selektiv tycks bekräftas av ett rättsfall där EU-tribunalen fann att en territoriell regim, som undantog vissa inkomster från beskattning, var i strid med statsstödsreglerna. Den mer generösa beskattningen av vissa inkomster ansågs inkonsekvent med skattesystemets målsättning, vilket liknar den mer generösa beskattningen av vissa inkomster som en patentbox innebär.59 Det återstår dock att se om detta rättsfall kommer att bekräftas av EU-domstolen.
Jérôme Monsenego är professor i skatterätt vid Stockholms universitet.
För en liknande slutsats se Cécile Brokelind, ’Intellectual Property, Taxation and State Aid law’, in State Aid Law and Business Taxation: MPI studies in Tax Law and Public Finance (red. Richelle, Schön och Traversa, Springer 2016). Se även Raymond H.C. Luja, EU Report, IFA Cahiers 2015 – Volume 100A: Tax incentives on Research and Development (R&D).
Se ärendet N 480/2007. Kommissionens bedömning gjordes baserat på 1998 års tillkännagivande. Sedan dess har detta tillkännagivande ersatts av ett nytt 2016.
Se t.ex. Phedon Nicolaides, ’Excessive Widening of the Concept of Selectivity’ (2017) 16 European State Aid Law Quarterly 62.
Se mål C-562/19 P, Europeiska kommissionen mot Republiken Polen; mål C-596/19 P, Europeiska kommissionen mot Ungern; mål C-233/16, Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED) mot Generalitat de Catalunya; förenade mål C‑105/18–C‑113/18, Asociación Española de la Industria Eléctrica (UNESA) m.fl. mot Administración General del Estado.
Se pressmeddelandet IP/14/309.
Se bl.a. artikel 179(1) i EUF-fördraget: ”Unionen ska ha som mål att stärka unionens vetenskapliga och tekniska grund genom att åstadkomma ett europeiskt forskningsområde”. Se även de följande artiklarna.
Se artikel 3(3) i EU-fördraget.
Se t.ex. Ajay Gupta, ’Boxing the Box: Patent boxes Take Center Stage at IFA Congress’, Tax Notes International, 7 september 2015, s. 838, där det nämns att en representant från OECD sagt att ”It is unlikely that countries are getting a dollar’s worth of increased R&D activity for every dollar of revenue forgone to R&D tax incentives”.
Se mål T-508/19, Mead Johnson Nutrition (Asia Pacific) Pte Ltd m.fl. mot Europeiska kommissionen.