Artikeln rör effekten av skatteavtal vid beskattningen av förbjudna lån. Mest utrymme ges åt frågan om förbjudna lån ska anses utgöra inkomst enligt skatteavtal eller inte. Fråga har aktualiserats med anledning av att Kammarrätten i Stockholm funnit att förbjudna lån inte utgör sådan inkomst, med följd att ett skatteavtal inte ansågs begränsa det svenska skatteuttaget. Domen har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och nedan anförs att domstolen bör ta upp frågan till prövning, eftersom flera argument som inte återfinns i underinstansernas domskäl talar för att förbjudna lån utgör inkomst enligt de kriterier HFD etablerat i sin tidigare praxis om schablonintäkter. Bland annat framförs argumentet att skatten på förbjudna lån enligt intern rätt tillåts ersätta skatten på utdelning, alltså en inkomst som uttryckligen omfattas av skatteavtalet. I övrigt anförs även att om skatteavtalet inte begränsar det svenska skatteuttaget så riskerar det att medföra dubbelbeskattning för den skattskyldige och att beskattningen anses utgöra ett kringgående av skatteavtal (så kallad treaty-dodging).

1 INLEDNING1

Förbudet mot så kallade närståendelån återfinns i 21 kap. 1–4 §§ aktiebolagslagen (ABL).2 Det omfattar lån till bolagets ägare, styrelseledamöter och VD, samt vissa till dem närstående personer.3 Enligt ABL ska lån som lämnas i strid med förbudet (förbjudna lån) återgå,4 och dessutom kan den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet lämnar förbjudna lån dömas till böter eller fängelse.5 Formellt utgör förbudet en borgenärsskyddsregel, men det är i stor utsträckning även motiverat av skatteskäl.6

Trots att låntagaren omedelbart ska betala tillbaka lånebeloppet ska denne ändå ta upp samma belopp till beskattning i inkomstslaget tjänst enligt 11 kap. 45 § IL.7 Rättsföljden motiveras av en önskan att förhindra skattskyldiga från att med hjälp av lån undgå eller skjuta upp beskattningen i ägarledet.8 Aktieägare ska inte kunna tillgodogöra sig medel som arbetats upp i bolaget utan att först ta upp dem till beskattning som utdelning eller lön.

Beskattningen ger i internationella situationer upphov till den svåra frågan om skatteavtal överhuvudtaget är tillämpliga på förbjudna lån. Svaret på frågan torde ha stor betydelse för skattskyldiga med skatteavtalsrättslig hemvist i andra stater. Om skatteavtal är tillämpliga kan de visa sig begränsa Sveriges rätt att beskatta lånen, medan det svenska internrättsliga skatteuttaget står orubbat om skatteavtalen inte är tillämpliga.

Problemet med att besvara frågan har med en av skatteavtalens grundläggande funktioner att göra, vilken är att fördela rätten att beskatta inkomster (och förmögenheter) mellan de avtalsslutande staterna. HFD har i ett mål om schablonintäkter funnit att skatteavtalen ”tar sikte på inkomster som på något sätt berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga [...]”,9 vilket får anses tala för att avtalen inte träffar lån, eftersom sådana vare sig berikar den skattskyldige eller tillför denne skatteförmåga.10 Gränsen mellan inkomst och lån är emellertid inte glasklar när det kommer till förbjudna lån, något som kammarrättspraxis ger en antydan om. Kammarrätten i Göteborg har funnit att skatteavtalet mellan Sverige och Kina var tillämpligt på ett förbjudet lån,11 medan Kammarrätten i Stockholm i ett annat mål funnit att skatteavtalet mellan de nordiska länderna inte var det.12 HFD har ännu inte behandlat frågan, men ett prejudikat kan möjligen vara på gång emedan domen från Kammarrätten i Stockholm har överklagats till domstolen.13

Nedan framförs några argument som talar för att skatteavtal är tillämpliga på förbjudna lån och som således går på tvärs med den överklagade kammarrättsdomen. Argumenten rör i stora delar omständigheter som inte uppmärksammats i kammarrättsmålen, däribland att skatten på förbjudna lån enligt intern rätt tillåts ersätta skatten på inkomster som otvetydigt omfattas av skatteavtal, såsom utdelning. Av praxis framgår nämligen att en skattskyldig som beskattats för – och återbetalat – ett förbjudet lån inte träffas av någon ytterligare beskattning för det fall denne från bolaget därefter tar emot en utdelning motsvarande det tidigare lånebeloppet.14 Vidare framförs argumenten att skatteavtalen bör begränsa det svenska skatteuttaget eftersom beskattningen av förbjudna lån annars riskerar att ge upphov till dubbelbeskattning och att utgöra så kallad treaty-dodging, med innebörden att beskattningen inkräktar på vad skatteavtalet avser att reglera, utan att för den skull strida mot avtalets ordalydelse.15

Innan dessa argument framförs kommer först en redogörelse för två prejudikat från HFD om skatteavtals tillämplighet på olika schablonintäkter, med en efterföljande redogörelse för de två kammarrättsavgörandena om förbjudna lån och skatteavtal. Prejudikaten om schablonintäkter ligger i betydande utsträckning till grund för kammarrättsavgörandena.

Ett varmt tack riktas till Torsten Söderbergs stiftelse som svarar för finansieringen av min forskning om fåmansföretagsbeskattning i internationella situationer. För deras värdefulla synpunkter riktas även ett varmt tack till prof. Richard Arvidsson, prof. Peter Melz, prof. Persson Österman och Stig von Bahr, f.d. regeringsråd och domare i EU-domstolen. Författaren bär ensam ansvar för eventuella kvarvarande brister.

Med förbjudna lån kan även avses lån som strider mot det så kallade förvärvslåneförbudet i 21 kap. 5–7 §§ ABL. Terminologin är hämtad från Löfgren, Fagerberg, Lagerstedt, Persson Österman & Svensson, Personligt ansvar vid likvidationsplikt, värdeöverföringar, företrädaransvar samt skattefrågor vid obestånd, 7 u., 2020, kap. 6. [cit. Löfgren m.fl.].

Vilka som är närstående definieras uttryckligen i lagtexten, se 21 kap. 1 § ABL. Definitionen överensstämmer inte fullständigt med den som används i IL (2 kap. 20–22 §§ IL).

Se 21 kap. 11 § ABL.

Se 30 kap. 1 § ABL.

Se prop. 1973:93 s. 90 ff. Se även t.ex. Nerep, Samuelsson & Adestam, Aktiebolagslagen – en kommentar: kapitel 17–24, 2019, s. 268 f. [cit. Nerep, Samuelsson & Adestam] och Löfgren m.fl., avsnitt 8.2.1.

Se 11 kap. 45 § IL. Beskattningen kan underlåtas om det finns synnerliga skäl, se 1 st i angivet lagrum. Ang. synnerliga skäl, se t.ex. RÅ 2004 ref. 116.

Se prop. 1975/76:79 s. 92 och Tjernberg, Fåmansaktiebolag – en skatterättslig studie av alternativen särreglering och allmän reglering för beskattning av fåmansaktiebolag och dess ägare m.fl., 1999, s. 141.

Se HFD 2012 ref. 60. Domen behandlas mer utförligt i avsnitt 2 nedan.

Jfr Kammarrätten i Stockholms dom den 18 november 2019 i mål nr 729-19. Domen behandlas mer utförligt i avsnitt 3 nedan.

Kammarrätten i Göteborgs dom den 14 september 2016 i mål nr 5155-15.

Kammarrätten i Stockholms dom den 18 november 2019 i mål nr 729-19.

Ibid.

Se RÅ 2010 not. 13 och prop. 1999/00:15 s. 97.

Jfr Vogel och Rust, Introduction, i Reimer och Rust (red.), Klaus Vogel on Double Taxation Conventions, 4 u., 2015, s. 67 [cit. Vogel och Rust 2015]. Definitionen utvecklas något i avsnitt 4.4 nedan.

2 HFD:S PRAXIS RÖRANDE VAD SOM UTGÖR INKOMST ENLIGT SKATTEAVTAL

I kammarrättsavgörandena om förbjudna lån återfinns argument för och emot att förbjudna lån är reella inkomster som ökar låntagarnas skatteförmåga. I samband med att dessa argument framförs hänvisas explicit till HFD 2012 ref. 60 och HFD 2013 ref. 34. Båda målen handlade om huruvida Sverige kunde beskatta olika typer av schablonintäkter, eller om beskattningen begränsades till följd av att de skattskyldiga hade skatteavtalsrättslig hemvist i andra nordiska länder. I det förra målet fann domstolen att en schablonintäkt inte utgjorde inkomst enligt skatteavtalet, medan den i det senare fann att två schablonintäkter utgjorde sådana inkomster. Tillsammans torde domarna därmed både ge en bakgrund till kammarrättsavgörandena om förbjudna lån och ledtrådar till om förbjudna lån utgör inkomst enligt skatteavtalen eller inte.

Det första avgörandet, HFD 2012 ref. 60, handlade om beskattningen av en så kallad schablonintäkt på uppskovsbelopp hänförligt till en bostadsförsäljning.16 Schablonintäkten fungerar på så sätt att skattskyldiga som har erhållit uppskov varje år ska ta upp ett belopp motsvarande en viss procent av uppskovet till beskattning. Konstruktionen innebär i praktiken en räntebeläggning av uppskovet och ibland kallas schablonintäkten därför för ”uppskovsränta”.17 I målet hade två fysiska personer – båda bosatta i Finland och begränsat skattskyldiga i Sverige – erhållit uppskov, varvid de enligt intern rätt skulle ta upp schablonintäkten till beskattning.18 De gjorde emellertid gällande att skatteavtalet mellan de nordiska länderna19 förhindrade Sverige från att ta ut skatten på schablonintäkten, eftersom endast deras avtalsrättsliga hemviststat (Finland) hade rätt att beskatta såväl ränteinkomster (art. 11) som annan inkomst (art. 22, motsvarande art. 21 i OECD:s modellavtal). HFD fann dock att schablonintäkten inte utgjorde en inkomst enligt skatteavtalet, varför avtalet inte förhindrade Sverige från att beskatta den.

I domskälen konstaterar HFD att schablonintäkten ”infördes för att räntebelägga den skattekredit som är knuten till uppskovsbeloppen”.20 För att skatteavtalet ska begränsa Sveriges rätt att beskatta schablonintäkten krävs enligt domstolen att denna kan inordnas under någon av skatteavtalets fördelningsartiklar (art. 6–23), varvid den även uttalar att den enda fördelningsartikel som kan komma ifråga är art. 22 om annan inkomst. Artikeln tilldelar hemviststaten en exklusiv rätt att beskatta samtliga inkomster som inte behandlas i övriga fördelningsartiklar, varmed den avgörande frågan enligt domstolen blir om schablontäkten utgör ”en inkomst i bestämmelsens mening”. Skatteavtalet innehåller emellertid inte någon definition av uttrycket inkomst, varför domstolen med avstamp från avtalets tolkningsregel i art. 3.2 söker fastställa innebörden av uttrycket genom att tolka avtalets ”... terminologi i övrigt, dess uppbyggnad och systematik, den aktuella bestämmelsens funktion, tillkomst och historiska sammanhang samt andra sådana förhållanden ...” Tolkningsslutsatsen förefaller ha legat till grund för domslutet i ett av kammarrättsavgörandena om förbjudna lån och förtjänar därmed att citeras:

Vid denna tolkning bör ledning framför allt hämtas från de övriga fördelningsartiklarna i avtalet. En genomgång av dessa visar att de tar sikte på inkomster som på något sätt berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga, såsom ersättningar av olika slag, avkastning på egendom, vinster m.m. Schablonintäkten har inte denna karaktär utan är en teknisk konstruktion som skapats i syfte att räntebelägga en skattekredit. Schablonintäkten är således inte en i reell mening uppburen inkomst och kan därmed inte jämställas med sådana inkomster som räknas upp i övriga fördelningsartiklar. Det framgår inte heller på något annat sätt att de avtalsslutande staterna avsett att intäktsposter av det nu aktuella slaget ska omfattas av avtalet. Schablonintäkten kan därmed inte anses vara en inkomst i den mening som avses i artikel 22.21

Då skatteavtalet endast omfattar inkomster som ”berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga” begränsade det enligt HFD inte Sveriges rätt att beskatta schablonintäkten, eftersom den inte är en ”i reell mening uppburen inkomst”, utan en ”teknisk konstruktion” som syftar till att ”räntebelägga en skattekredit”. Applicerat på frågan om förbjudna lån talar avgörandet således för att förbjudna lån inte utgör inkomst enligt skatteavtalen med mindre än att lånen är att anse som reella inkomster som berikar skattskyldiga och tillför dem skatteförmåga.

Dahlberg har framfört viss kritik mot avgörandet i HFD 2012 ref. 60. Kritiken förtjänar att uppmärksammas, då den i det överklagade kammarrättsmålet åberopats till stöd för den skattskyldiges uppfattning att förbjudna lån utgör inkomst enligt skatteavtalet.22 I sin kritik ifrågasätter Dahlberg om det finns ett skatteavtalsrättsligt inkomstbegrepp och konstaterar för sin del att uppskovsräntan internrättsligt utgör en inkomst, eftersom den enligt lagstiftningen utgör en ”schablonintäkt”.23 Det här är av betydelse, för om domstolen inte hade kunnat tolka fram en skatteavtalsrättslig innebörd av uttrycket inkomst hade den i stället fått använda den internrättsliga innebörden. Skulle schablonintäkten då ansetts vara en inkomst enligt intern rätt hade den således kunnat inordnas under art. 22 i skatteavtalet. Dahlberg lyfter även fram att den statliga inkomstskatten omfattas av skatteavtalet (art. 2), och att uppskovsräntan så att säga är kopplad till den kapitalvinst – en reell inkomst – som de skattskyldiga haft.24

Samtidigt finns argument som talar för att HFD:s dom inte är så tokig. De skattskyldiga i målet hade erhållit ett uppskov, alltså en skattekredit. I stället för konstruktionen med schablonintäkten (”uppskovsräntan”) hade lagstiftaren kunnat välja att se skattekrediten som en faktisk skuld, för vilken staten även kunnat debitera en faktisk ränta. Räntan hade i så fall utgjort en kostnad för den skattskyldige och hade därmed självfallet inte utgjort en inkomst enligt skatteavtalet. Det ligger således någonting i att uppskovsräntan är en teknisk konstruktion: Staten omvandlar en räntekostnad till en skattekostnad för den skattskyldige. Något som även får anses tala för att schablonintäkten inte ska anses utgöra en inkomst enligt skatteavtalet.

Som Dahlberg anför har uppskovsräntan naturligtvis en koppling till den skattskyldiges kapitalvinst, vilken utgör en inkomst enligt skatteavtalet, men samtidigt förefaller denna koppling vara begränsad. Räntesättningen av uppskovsbeloppet torde inte innebära något extra skatteuttag på den tidigare kapitalvinsten alldenstund uppskovsräntan endast kompenserar staten som långivare för att skatten får betalas längre fram i tiden. Förutsatt att den skattekostnad som är associerad med uppskovsräntan inte är alltför hög i förhållande till den lämnade skattekrediten torde HFD:s avgörande därmed vara tämligen förståeligt även ur en systematisk synvinkel.

Möjligen skulle man, som Dahlberg gör, kunna ifrågasätta om det var klokt av HFD att motivera avgörandet baserat på ett skatteavtalsrättsligt inkomstbegrepp. I avtalet är definitionen av ”annan inkomst” negativ, med innebörden att inkomsten endast definieras baserat på vad den inte är: den är inte någon av de inkomster som återfinns i övriga artiklar.25 En svaghet i domstolens resonemang är således att den uttolkar vad som utgör ”annan inkomst” från de inkomster som återfinns i de övriga fördelningsartiklarna. Därmed inte sagt att det inte finns några som helst gränser för vad som kan utgöra annan inkomst. I doktrinen förekommer exempelvis uppfattningen att artikeln om annan inkomst har ett snävt tillämpningsområde.26

Om HFD hade konstaterat att skatteavtalet inte ger tillräcklig ledning för om schablonintäkten utgör en inkomst som kan inordnas under art. 22, hade tolkningsregeln i art. 3.2 medfört att begreppet inkomst ska tolkas enligt nationell rätt, i detta fall svensk sådan. I sådant fall är det så som anförts att den valda terminologin i IL kan anses tala för att schablonintäkten utgör just en ”intäkt”, alltså en periodiserad inkomst eller inbetalning.27 Det är dock inte hela sanningen. I citatet från HFD 2012 ref. 60 ovan benämner domstolen uppskovsräntan som en ”intäktspost”, vilket även överensstämmer med den terminologi som används i IL. Fysiska personer beskattas enligt IL för förvärvs- och kapitalinkomster,28 där kapitalinkomster enligt lagtexten beräknas på ”överskottet i inkomstslaget kapital”,29 vilket i sin tur beräknas genom att ”intäktsposterna minskas med kostnadsposterna”.30 Bland dessa intäktsposter ingår uppskovsräntan. Enligt förarbeten används i IL termerna intäkts- och kostnadsposter i stället för ”intäkter” och ”kostnader” eftersom resultaten i de olika inkomstslagen omfattar ”andra poster än sådana som normalt benämns intäkter och kostnader”, såsom till exempel ”balansposter som in- och utgående lager, pågående arbeten, fordrings- och skuldposter.”31 Vissa remissinstanser hade synpunkter på den föreslagna terminologin i IL och anförde att Skattelagskommittén blandat samman uttryck som bland annat inkomst och intäkt.32 Med hänsyn till att termen intäktspost omfattar sådant som normalt inte anses utgöra intäkter och de synpunkter som remissinstanserna framfört angående terminologin i IL torde det faktum att uppskovsräntan benämns ”schablonintäkt” i IL inte i sig vara tillräckligt för att lagstiftaren ska anses ha klassificerat uppskovsräntan som en intäkt. Mot bakgrund av att uppskovsräntan motsvarar en kostnad – en ränta – och inte en inkomst för den skattskyldige förefaller HFD därför med gott samvete kunnat finna att den inte utgör en inkomst enligt svensk intern rätt. Även för det fall HFD vänt sig till svensk intern rätt för att tolka innebörden av inkomst hade utfallet av tolkningen därmed kunnat bli densamma som den blev när domstolen valde att tolka skatteavtalet.

Sammantaget framstår domen i HFD 2012 ref. 60 som rimlig givet omständigheterna i målet. För frågan om förbjudna lån träffas av skatteavtal kan således tillämpningen av domstolens resonemang rörande vad som karakteriserar inkomster vara av betydelse.

Det andra avgörandet som kan ge ledning i frågan om vilka intäktsposter som omfattas av skatteavtal är HFD 2013 ref. 34 (överklagat förhandsbesked). Det handlar om beskattningen av två olika schablonintäkter, en på investeringssparkonto (ISK) och en vid innehav av andelar i en investeringsfond. Domstolens bedömning av de två schablonintäkterna är enhetlig.

I domskälen inleder HFD med att konstatera att schablonintäkten vid innehav av ett ISK ska ”motsvara en förväntad avkastning på tillgångarna på kontot”.33 Sedan särskiljer domstolen omständigheterna i målet från dem i det ovan behandlade målet HFD 2012 ref. 60:

I HFD 2012 ref. 60 fann Högsta förvaltningsdomstolen att en schablonintäkt grundad på ett uppskovsbelopp – i praktiken en räntebeläggning av en skattekredit – inte var en inkomst enligt det nordiska skatteavtalet. De nu aktuella schablonintäkterna är av annan karaktär. Att avkastningen bestäms schablonmässigt hindrar inte att det i skatteavtalets mening är fråga om en inkomst, beräknad på grundval av värdet av den skattskyldiges innehav.34

Av domskälen framgår vidare att schablonintäkterna både på ISK och vid innehav av andelar i en investeringsfond inordnas under art. 22 om annan inkomst i det nordiska skatteavtalet. I och med detta fastställdes SRN:s förhandsbesked, av vilket framgår att även nämnden fäste vikt vid att schablonintäkterna i ärendet skiljde sig från uppskovsräntan i HFD 2012 ref. 60. Enligt nämnden motsvarade de en ”förväntad avkastning på tillgångar”, varför de kunde ”karaktäriseras som sådana intäkter som utgör inkomster enligt det nordiska skatteavtalet, vilka typiskt sett berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga”.35

Både HFD 2012 ref. 60 och HFD 2013 ref. 34 förefaller således kretsa kring samma rekvisit, där endast schablonintäkter som baseras på avkastning som typiskt sett berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga omfattas av det nordiska skatteavtalet. En schablonintäkt som är en räntebeläggning av en skattekredit, såsom den så kallade uppskovsräntan, omfattas därmed inte av skatteavtalet, men det gör däremot schablonintäkter som motsvarar en förväntad avkastning på vissa tillgångar, såsom den på innehav i ISK. Det är rekvisit som dessa som återkommer i kammarrättsavgörandena om förbjudna lån, vilka behandlas i det följande.

HFD 2012 ref. 60. Målet kommenteras även i Berglund, Avräkningsmetoden, ak. avh., 2013, s. 313 f.

Uppskovsränta, se t.ex. Dahlberg, Rättsfall från Högsta förvaltningsdomstolen inom den internationella skatterättens område år 2012, Skattenytt, 2013, s. 361.

Internrättsligt baserade sig beskattningen på 47 kap. 11 b § IL (schablonintäkten) och 3 kap. 18 § 9 p. IL (skattskyldigheten).

Lag (1996:1512) om dubbelbeskattningsavtal mellan de nordiska länderna.

Beträffande motiven till lagstiftningen hänvisar HFD till prop. 2007/08:27 s. 120 ff.

HFD 2012 ref. 60 (min kurs.).

Se Kammarrätten i Stockholms dom den 18 november 2019 i mål nr 729-19.

Se Dahlberg, Rättsfall från Högsta förvaltningsdomstolen inom den internationella skatterättens område år 2012, Skattenytt, 2013, s. 360 f. [cit. Dahlberg 2013]. Dahlberg framför samma kritik i Dahlberg, Internationell beskattning, 5 u., 2020, s. 327 f. [cit. Dahlberg 2020]. Jfr även Berglund, Sweden: Is Fictitious Income Covered by Tax Treaties?, i Kemmeren m.fl. (red.), Tax Treaty Case Law Around the Globe 2014, IBFD, 2014, s. 271–276, på s. 273 f. [cit. Berglund 2014].

Ibid.

Jfr Rust, Art. 21 Other Income, i Reimer och Rust (red.), Klaus Vogel on Double Taxation Conventions, 4 u., 2015, s. 1542 [cit. Rust 2015].

Ibid., s. 1542 ff.

Dahlberg 2013, s. 360 och Dahlberg 2020, s. 302.

Se 1 kap. 5 resp. 6 §§ IL.

Se 1 kap. 6 § IL.

Se 41 kap. 12 § IL.

Se prop. 1999/2000:2, s. 492.

Ibid., s. 491.

Samma sak gäller enligt HFD även vid innehav av andelar i en investeringsfond, ”... även om den beräknats med hänsyn till att andelsägarna fortsatt beskattas för utdelning från fonden och vinst på andelarna.”

HFD 2013 ref. 34.

Se SRNs motivering i HFD 2013 ref. 34.

3 DE TVÅ KAMMARRÄTTSAVGÖRANDENA OM FÖRBJUDNA LÅN

Som nämnts finns det två kammarrättsavgöranden där frågan om skatteavtals tillämplighet på förbjudna lån aktualiseras. År 2016 kom först ett avgörande från Kammarrätten i Göteborg.36 Målet handlade om en fysisk person som var obegränsat skattskyldig i Sverige och som i samband med en fastighetsaffär lånat 2,5 MSEK från en av sina föräldrars aktiebolag. Bland andra invändningar mot en beskattning av det förbjudna lånet menade den skattskyldige att denne enligt skatteavtalet mellan Sverige och Kina37 haft skatteavtalsrättslig hemvist i Kina och att art. 15 om enskild tjänst (lön m.m.) förhindrade en svensk beskattning av lånebeloppet. Skatteverket ansåg i motsats till den skattskyldige att denne hade skatteavtalsrättslig hemvist i Sverige. Domstolen genade emellertid förbi frågan om den skattskyldiges skatteavtalsrättsliga hemvist och konstaterade i stället att den svenska beskattningen inte påverkades av om Sverige var hemviststat eller inte. Enligt domstolen var art. 15 om enskild tjänst inte tillämplig på lånet, vilket i stället träffades av art. 22 om annan inkomst. Då art. 22 inte överensstämde med OECD:s modellavtal fick det förbjudna lånet därmed beskattas i Sverige, oavsett om Sverige var hemviststat eller inte.

Kammarrättens tolkning och tillämpning av skatteavtalet framstår av domskälen inte som särskilt djupgående. Frågan om skatteavtalet var tillämpligt på förbjudna lån får ingen uppmärksamhet alls i domskälen. Alldenstund Sverige fick beskatta det förbjudna lånet oavsett skatteavtalets tillämplighet är det emellertid förståeligt.

Det andra kammarrättsavgörandet, från Kammarrätten i Stockholm, meddelades i november 2019 och är det som överklagats till HFD.38 Målet får mycket utrymme nedan och döps därför fortsättningsvis i löptexten till Norge-målet. Det rör en fysisk person som är obegränsat skattskyldig i Sverige, men som har skatteavtalsrättslig hemvist i Norge. Den skattskyldige lånade drygt 3 MSEK från ett egenägt svenskt aktiebolag och menar bland annat att Sverige inte har rätt att beskatta lånet eftersom det omfattas av art. 22 om annan inkomst i skatteavtalet mellan de nordiska länderna. I det här skatteavtalet tilldelas hemviststaten en exklusiv rätt att beskatta de inkomster som inordnas under art. 22. I motsats till den skattskyldige anser Skatteverket inte att lånet är en inkomst i skatteavtalets mening, mestadels till följd av att lånebeloppet ska återbetalas. Kammarrätten fann att det förbjudna lånet inte utgjorde en inkomst enligt skatteavtalet, varför avtalet inte var tillämpligt och därmed inte heller begränsade det svenska skatteuttaget.

Resonemangen från de ovannämnda prejudikaten om schablonintäkter går här igen i domskälen, särskilt de från HFD 2012 ref. 60 om så kallad uppskovsränta. Precis som i det målet konstateras att uttrycket inkomst inte definieras i skatteavtalet och att tolkningsregeln i art. 3.2 i sådana fall innebär att uttryckets innebörd i första hand ska söka uttolkas från avtalets terminologi, uppbyggnad osv. Med direkta hänvisningar till nämnda HFD-avgöranden om schablonintäkter sammanfattar domstolen frågan som den ställs inför enligt följande:

Fråga är därmed om de aktuella förbjudna lånen är inkomster som berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga såsom ersättning, avkastning på egendom eller vinster.39

Domstolen fäster sedan stor vikt vid att förbjudna lån oftast beskattas även om de betalas tillbaka och att beskattning sker trots att lånet ska återgå enligt ABL. Enligt domstolen får beskattningen därmed ”anses vara en form av skatteteknisk konstruktion”, varför förbjudna lån således inte utgör en sådan inkomst som berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga. Lånen är inte heller en ”i reell mening uppburen inkomst”, varför de ”inte [kan] jämställas med sådana inkomster som räknas upp i övriga fördelningsartiklar.” Härav följer att beskattningen inte begränsas av skatteavtalet.

Som framgår ovan fann Kammarrätten i Göteborg således att ett skatteavtal var tillämpligt på förbjudna lån, medan Kammarrätten i Stockholm fann att det inte var det. Att utgångarna i målen skiljer sig åt har i Norge-målet anförts som skäl att målet bör ges prövningstillstånd till HFD. De divergerande utgångarna bör dock betraktas i ljuset av att skatteavtalens tillämplighet endast var av avgörande betydelse för beskattningen i ett av målen.

Inför en eventuell prövning i HFD föranleder kammarrättsavgörandena, särskilt det i Norge-målet, frågor som de om förbjudna lån verkligen är en teknisk konstruktion som kan liknas vid uppskovsräntan i HFD 2012 ref. 60, eller om skatteavtalen i stället bör finnas vara tillämpliga. Denna typ av frågeställningar behandlas i det följande.

Kammarrätten i Göteborgs dom den 14 september 2016 i mål nr 5155-15.

Lag (1986:1027) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Folkrepubliken Kina.

Kammarrätten i Stockholms dom den 18 november 2019 i mål nr 729-19.

Ibid.

4 FLERA ARGUMENT TALAR FÖR ATT FÖRBJUDNA LÅN OMFATTAS AV SKATTEAVTAL

4.1 Inledning

I Norge-målet fäste domstolen således stor vikt vid att förbjudna lån ska betalas tillbaka av låntagaren även när hela lånebeloppet beskattas. Detta framstår i sig som rimligt. I och med skyldigheten att återbetala lånebeloppen tydliggörs hur det är fråga om just lån och inte inkomst. Likväl förefaller denna omständighet ha fått alltför stort utrymme på scenen, medan i vart fall en annan omständighet hamnat utanför strålkastarljuset. Det handlar om att beskattningen av förbjudna lån i intern rätt tillåts ersätta beskattningen av utdelningar. Av detta följer flera argument som talar för att förbjudna lån omfattas av skatteavtal. Dessa behandlas nedan.

4.2 Förbjudna lån kan anses utgöra inkomst

Som framgår ovan förefaller HFD förknippa schablonberäknade intäktsposter som utgör inkomster enligt skatteavtal med att den skattskyldige berikas och tillförs skatteförmåga. Så var inte fallet med uppskovsräntan, vilken därmed inte ansågs utgöra en inkomst enligt skatteavtalet. Samma kriterier lyfts fram av kammarrätten i Norge-målet. Av domskälen framgår att lånen inte utgör inkomst eftersom de beskattas även när återbetalning skett och trots att lånen rent civilrättsligt anses ”ogiltiga med omedelbar återbetalningsskyldighet”. Enligt kammarrätten är lånen därmed inte ”en i reell mening uppburen inkomst”.

En inledande invändning mot kammarrättens resonemang i Norge-målet är att domstolen förefaller fästa stor vikt vid just kravet på återbetalning. Beskattningen av förbjudna lån i 11 kap. 45 § IL träffar sedan 2010 nämligen inte bara lån från svenska bolag som regleras i ABL, utan även lån från utländska bolag som inte träffas av samma lag. För att komma runt att ABL endast reglerar svenska bolag träffar beskattningen även lån från utländska bolag ”om förhållandena varit sådana att lånebeloppet skulle ha tagits upp som intäkt, om den utländska juridiska personen hade varit ett svenskt aktiebolag”.40 Beskattningen kan således även träffa lån där det inte föreligger någon omedelbar återbetalningsskyldighet och där bolaget senare kan efterskänka fordran.

Att låta återbetalningsskyldigheten vara styrande för om förbjudna lån ska anses utgöra skatteavtalsrättslig inkomst eller inte förefaller därmed kunna föranleda ett rättsläge där lån från inhemska respektive utländska bolag återigen behandlas olika, tvärtemot ett av syftena med att beskattningen breddades till att även omfatta lån från utländska bolag.41 Utvidgningen motiverades i och för sig med hänvisning till en kartläggning som genomförts av Skatteverket, enligt vilken beskattningen och låneförbuden kringgicks med hjälp av utländska holdingbolag.42 I propositionen anförs dock även argument om likformighet och neutralitet.43

En mer betydande invändning mot domstolens resonemang i Norge-målet är att utgången hade kunnat bli den motsatta om analysen inte hade avbrutits precis när den var på väg att bli intressant. Efter att ett förbjudet lån beskattats och återbetalats kan den tidigare låntagaren faktiskt utan ytterligare beskattning hos vare sig själv eller bolaget ta emot en värdeöverföring motsvarande det beskattade lånebeloppet från det långivande bolaget. Detta framgår av RÅ 2010 not. 13 (överklagat förhandsbesked). Förhandsbeskedsärendet handlade om en skattskyldig som redan beskattats för ett förbjudet lån som återbetalats efter cirka fyra månader. Den skattskyldige önskade klarhet i om det var möjligt för bolaget att betala ut ett belopp motsvarande det tidigare lånebeloppet till denne, utan att detta skulle utlösa ytterligare beskattning.44 SRN fann att svaret på frågan var jakande och HFD fastställde förhandsbeskedet. Medan domstolens analys i Norge-målet tar slut i och med beskattningen och skyldigheten att återbetala lånet, innehåller rättsläget således en fortsättning på historien om låntagarens beskattning.

Parentetiskt kan här nämnas att det här med att ägaren kan tillgodogöra sig värden som redan så att säga ”skattats av” hos denne kan spåras till praxis rörande andra (ej längre gällande) stoppregler, som avgöranden om tillgångar som fåmansföretag köpt in för ägarens privata bruk. Ett sådant rättsfall, RÅ 2003 not. 119, handlar om ett företag som köpt in en bostadsrätt för att den skulle fungera som ägarens privata bostad.45 Ägaren blev beskattad som för lön för hela bostadsrättens anskaffningsvärde, men kunde senare föra över den på sig själv, helt utan skattekonsekvenser för vare sig själv eller bolaget. Enligt domstolen innebar beskattningen av ägaren att bolaget förvärvat bostadsrätten för ägarens räkning. Av detta följde bland annat den långtgående slutsatsen att vare sig ägaren eller bolaget vid uttaget skulle beskattas för den värdestegring som skett sedan bolaget förvärvat bostadsrätten. Lite slarvigt uttryckt överensstämde beskattningen därmed med vad som hade gällt om ägaren redan innan uttaget faktiskt ägde bostadsrätten.

Att beskattningen av förbjudna lån ersätter beskattningen av en senare värdeöverföring förefaller kunna vara av vikt vid en bedömning av om lånen ska anses utgöra inkomst enligt skatteavtalen. I HFD 2013 ref. 34 fann, som redan nämnts ovan, både SRN och HFD att schablonintäkt på bland annat innehav på ISK utgör inkomst i skatteavtalsrättslig mening. De resonemang SRN och HFD för i detta mål passar någorlunda väl in på beskattningen av förbjudna lån, när man beaktar sambandet mellan skatten på lån och efterföljande värdeöverföringar. Av nämndens motivering framgår exempelvis följande:

Sammanfattningsvis utgör schablonintäkterna i 42 kap. visserligen inte någon i reell mening uppburen inkomst men kan i hög grad sägas motsvara en sådan. Med hänsyn härtill ska schablonintäkterna anses utgöra inkomst i skatteavtalets mening.46

Förbjudna lån utgör inte heller ”någon i reell mening uppburen inkomst”, men de kan anses motsvara inkomst, eftersom skatten på lånen helt ersätter skatten på en efterföljande utdelning. Av HFD:s domskäl i samma mål framgår bland annat att: ”Schablonintäkten vid innehav av ett investeringsparkonto är beräknad att motsvara en förväntad avkastning på tillgångarna på kontot.”47 Det överensstämmer inte perfekt med vad som gäller för förbjudna lån, men beskattningen av förbjudna lån ”motsvarar” i vart fall beskattningen av en senare utdelning, alltså en ”avkastning” på innehavet i det långivande bolaget.

I samband med detta finns här även anledning att lyfta fram ett förarbetsuttalande som domstolen citerar i Norge-målet, nämligen följande: ”Grundprincipen när det gäller beskattning av transaktioner som täcks av låneförbudet är att det är fråga om uttag för gott av medel från företaget.”48 Trots att domstolen citerar uttalandet går den inte i klinch med vad det betyder för frågan om beskattningen av förbjudna lån. Om beskattningen av förbjudna lån bygger på antagandet att lånen innebär ett uttag av medel ”för gott” från företaget kan skatten på lånen ses som ett sätt för staten att beskatta en värdeöverföring som anses äga rum redan vid lånetillfället. Av förarbeten till låneförbudet framgår även att utgångspunkten var att förbjudna lån skulle anses utgöra skattepliktig inkomst för låntagaren.49 Det föredragande statsrådet menade att lagstridiga låneutbetalningar i skattesammanhang var att betrakta som förtäckt lön eller förtäckt utdelning som därmed skulle bli föremål för beskattning, alltså utan någon särskild skatterättslig bestämmelse därom.50 Lagrådet kritiserade i en senare lagstiftningsprocess denna uppfattning,51 vilket i förlängningen ledde fram till en uttrycklig skatterättslig reglering.52 Skatten på förbjudna lån framstår därmed som ett sätt att ersätta, eller i vart fall tidigarelägga, beskattningen av reella inkomster som uttryckligen regleras i skatteavtal. Det kan ha bäring för hur man ska tolka skatteavtalen. Enligt art. 2.1 i skatteavtalet mellan de nordiska länderna tillämpas avtalet på skatter på inkomst ”... oberoende av det sätt på vilket skatterna tas ut.” Sammantaget torde detta tala för att avtalet är tillämpligt.

Det bör inte ens vara helt uteslutet att tillämpa en annan artikel än den om annan inkomst (art. 21 i OECD:s modellavtal), såsom art. 10 om utdelning. När fiktiva inkomster utgör ett substitut för faktiska inkomster (eng. actual income) menar Rust att en tillämpning av den fördelningsartikel som är tillämplig för den faktiska inkomsten bör övervägas.53 Detta gäller enligt Rust även för det fall den faktiska inkomsten ännu inte har konkretiserats, utan endast är förväntad. Fiktiva inkomster ska enligt honom därmed endast falla under art. 21 när de inte utgör ett substitut för faktiska inkomster. Med tanke på att skatten på förbjudna lån ersätter skatten på faktiska (eller ”reella”) inkomster framstår därmed en tillämpning av andra artiklar än den om annan inkomst i vart fall inte som otänkbar.54

Att förbjudna lån ska tas upp i inkomstslaget tjänst torde inte i sig påverka den skatteavtalsrättsliga klassificeringen. Här kan en parallell dras till att utdelningar och kapitalvinster hänförliga till kvalificerade andelar faller under art. 10 om utdelningar respektive art. 13 om kapitalvinster i skatteavtalen, även när sådana inkomster ska tas upp i inkomstslaget tjänst enligt de så kallade klyvningsreglerna i 57 kap. IL.55 Ett förbjudet lån ska vidare tas upp i inkomstslaget tjänst även när låntagaren inte är arbetstagare hos det långivande bolaget, något som talar starkt för att tillämpligt inkomstslag inte bör ha någon avgörande effekt för den skatteavtalsrättsliga klassificeringen av inkomsten. Ett argument som däremot talar emot att tillämpa art. 10 om utdelning är att ägaren kan tänkas tillgodogöra sig medlen på ett annat sätt än som utdelning, såsom exempelvis lön.56 Innan den faktiska värdeöverföringen skett kan det därför vara svårt att med tillräcklig säkerhet avgöra vilken typ av inkomst som det förbjudna lånet ska anses motsvara och vilken fördelningsartikel som därmed ska vara tillämplig.

Trots vad som anförts ovan hävdas här inte att förbjudna lån definitivt utgör utdelning, vare sig internrättsligt eller skatterättsligt, utan bara att det kan förekomma gränsdragningsproblem. För att det ska vara fråga om utdelning krävs i regel en värdeöverföring från bolaget till ägaren, medan utgångspunkten måste vara att förbjudna lån ska återbetalas, i vissa fall omedelbart (svensk långivare) och i andra fall när lånet en dag förfaller (utländsk långivare). Gränsdragningssvårigheter uppstår exempelvis när låntagaren redan vid lånetillfället saknar förmåga att betala tillbaka lånebeloppet. Givet sådana omständigheter har HFD också funnit att en transaktion mellan ett dotterbolag och dess moderbolag utgjorde utdelning, trots att transaktionen betecknats som ett lån.57 Ett annat gränsdragningsproblem föreligger om bolaget omedelbart efter att ha lämnat ett lån beslutar att efterskänka skulden. Som Nerep, Samuelsson och Adestam gör gällande kan skillnaden mellan ett förbjudet lån och en tillåten utdelning under vissa omständigheter komma ned till ”... att lånet formaliserats (och bokförts) som sådant”.58 Samtidigt som förbjudna lån inte är detsamma som utdelning kan det således vara svårt att dra gränsen mellan dessa intäktsposter.

Sammantaget synes sambandet mellan skatten på förbjudna lån och det anslutande undantaget från beskattning av en senare värdeöverföring tala för att förbjudna lån utgör inkomst vid tillämpningen av skatteavtal. Underinstanserna förefaller i Norge-målet ha lutat sig mer eller mindre uteslutande mot HFD:s praxis rörande schabloninkomster, enligt vilken förbjudna lån antingen utgör en teknisk konstruktion, som uppskovsräntan i RÅ 2012 ref. 60, eller där lånen motsvarar en reell inkomst, som schablonintäkten på ISK i HFD 2013 ref. 34. Även om frågan begränsas på detta sätt torde vad som anförts ovan tala för att förbjudna lån mest liknar det sistnämnda alternativet. Till skillnad från uppskovsräntan ersätter skatten på förbjudna lån skatten på reella inkomster. Därmed liknar skatten på förbjudna lån även skatten på schablonintäkt på ISK, vilken i praktiken motsvarar skatten på räntor, utdelningar och kapitalvinster.59 Om beskattningen av förbjudna lån ska liknas vid en teknisk konstruktion så förefaller det vara en konstruktion som syftar till att ersätta eller tidigarelägga beskattningen av värden som låntagaren antas tillgodogöra sig för gott (reella inkomster) och inte räntesättningen av en skattekredit. Det vore således mycket värt om HFD skulle pröva frågan om förbjudna lån utgör inkomst vid tillämpningen av skatteavtal och i samband med prövningen beakta att skatten på förbjudna lån i intern rätt tillåts ersätta skatten på efterföljande utdelningar.

Se 11 kap. 45 § 2 st. IL.

Se prop. 2009/10:12 s. 14.

Ibid., s. 13.

Ibid., s. 14.

Att bolaget skulle efterskänka de ogiltiga lånen torde ha omöjliggjorts i och med införandet av nuvarande ABL från 2005. Därav att den skattskyldige nu först omedelbart ska återbetala lånet, för att sedan tillgodogöra sig samma belopp en gång till, denna gång som utdelning. Enligt den tidigare ABL från 1975 torde lån kunna ha varit obligationsrättsligt giltiga även om de lämnats i strid med låneförbudet, se t.ex. prop. 1975:103 s. 496 samt Rodhe, Aktiebolagsrätt, 17 u., 1995, s. 129 och Nerep, Samuelsson & Adestam, s. 322.

Se även RÅ85 1:52.

Citat ur SRNs motivering i HFD 2013 ref. 34.

HFD 2013 ref. 34.

Prop. 1989/90:110 s. 600. Uttalandet citeras i Kammarrätten i Stockholms dom den 18 november 2019 i mål nr 729-19. Där anges att uttalandet är från prop. 1989/90:100 (ist.f. 110), men det är alltså ett skrivfel. Ett liknande förarbetsuttalande återfinns i prop. 1975/76:79 s. 92.

Se prop. 1973:93 s. 75.

Ibid.

Se prop. 1975:103 s. 772.

Bakgrunden till den ursprungliga skatterättsliga regleringen beskrivs på ett förtjänstfullt sätt i SOU 1998:116, s. 129 ff.

Se Rust, Other Income (Article 21 OECD Model Convention), i Lang (red.), Source versus Residence: Problems Arising from the Allocation of Taxing Rights in Tax Treaty Law and Possible Alternatives, s. 334.

Se även Rust 2015, s. 1544 f. Rust anger där följande: ”Disguised profit distributions, hidden distribution and constructive dividends do not fall under Article 21 OECD [...] as they are covered by Article 10 ...”. I samband med detta uppges dock samtidigt att franska Conseil d’État tillämpat art. 21 på dolda utdelningar (eng. disguised profit distribution), men domstolens tillämpning förefaller beroende av utformningen av art. 10 i de aktuella skatteavtalen. Jfr även Berglunds resonemang om möjliga alternativa klassificeringar av schablonintäkten på tillgångar i ISK än den HFD gjorde i HFD 2013 ref. 34, Berglund 2014, s. 275.

Se Skatteverkets ställningstagande Nedsättning av skatt på utdelning enligt skatteavtal (rättad version), dnr 131 772361-12/111.

Om ägaren tillgodogör sig värdet som lön inträder en skyldighet för bolaget att betala arbetsgivaravgifter.

Se RÅ 1998 ref. 9.

Nerep, Samuelsson & Adestam, s. 269.

Jfr Berglund 2014, s. 275.

4.3 Andra stater kan finna att ett svenskt skatteuttag skett i strid med tillämpliga skatteavtal

För skattskyldiga med hemvist utomlands återstår utöver den svenska skatten även beskattningen i hemviststaten. Den beskattningen kan naturligtvis visa sig variera beroende på vilket land det rör sig om, men förutsatt att den andra staten inte beskattar lån som inkomst hos låntagaren utlöser i vart fall inte lånet i sig några beskattningskonsekvenser där. Annat blir det om låntagaren betalar tillbaka lånebeloppet, för att sedan tillgodogöra sig samma belopp som utdelning från bolaget. Utdelningen beskattas som nämnts inte i Sverige, eftersom beloppet redan beskattats som förbjudet lån. I hemviststaten, där lån förutsätts vara lån och utdelning vara utdelning, kommer den dock med största sannolikhet att beskattas som andra utdelningar. En mycket knivig fråga som det är upp till var hemviststats rättsordning att besvara är om den skattskyldige i sådana fall ska erhålla avräkning för den svenska skatten och i så fall för hur mycket av den. Medges ingen avräkning riskerar Sveriges sätt att beskatta förbjudna lån och efterföljande utdelningar att resultera i dubbelbeskattning. Är skattesatsen på utdelningar i hemviststaten någorlunda rimliga 30 procent uppstår något av en pomperipossaeffekt, där det totala skatteuttaget på det värde låntagaren tillgodogör sig kan uppgå till 70–80 procent, även oaktat uttaget av bolagsskatt på verksamhetsnivå i det långivande och senare utdelande bolaget.

Risken för dubbelbeskattning leder intresset till eventuellt tillämpliga skatteavtal. I Norge-målet är det fråga om skatteavtalet mellan de nordiska länderna och låntagaren har enligt det avtalet hemvist i Norge. Kammarrätten fann att förbjudna lån inte utgör inkomst enligt skatteavtalet, varför Sverige obehindrat får beskatta lånet. Enligt domskälen äger låntagaren samtliga andelar i det svenska långivande bolaget, varför denna lär ha vissa utsikter att efter en återbetalning av lånen tillgodogöra sig beloppet som utdelning i stället. Sverige tilldelas enligt skatteavtalet rätt att beskatta utdelningar från svenska bolag med en skattesats om maximalt 15 procent (art. 10.3). Som hemviststat tilldelas Norge rätt att utan begränsningar beskatta utdelningen (art. 10.1), men åtar sig samtidigt att avräkna de svenska skatterna (art. 25.5). Vid beskattningen av framtida utdelning kommer norska myndigheter därmed att få bestämma sig för om den skatt Sverige tagit ut på de förbjudna lånen ska berättiga till avräkning. Det kan bli så att skatten som utgått med anledning av det förbjudna lånet enligt norsk rätt inte anses hänförlig till den efterföljande utdelningen, för vilket fall den skattskyldige får betala båda ländernas skatter fullt ut.60 Om Norge i stället finner att den svenska skatten ska anses ha belastat utdelningen kan skatten berättiga till avräkning. Låntagaren torde dock i så fall ändå inte få avräkna mer skatt än vad Sverige har rätt att ta ut enligt skatteavtalet, alltså 15 procent av bruttobeloppet. All överskjutande skatt har tagits ut i strid med skatteavtalet och lär därför inte berättiga till avräkning.61

Samtidigt som kammarrätten funnit att det svenska skatteuttaget är förenligt med skatteavtalet, i den bemärkelse att avtalet inte är tillämpligt, kan det således visa sig att den skattskyldige blir dubbelbeskattad och att Norge anser att delar av det svenska skatteuttaget skett i strid med skatteavtalet. Det här skulle HFD kunna beakta för det fall den väljer att ta upp frågan om skatteavtalens tillämplighet på förbjudna lån till prövning.

Jfr Wattel och Marres, Characterization of Fictitious Income under OECD-Patterned Tax Treaties, European Taxation, 2003, s. 66–79, på s. 66 f. [cit. Wattel och Marres 2003].

I Sverige regleras detta i huvudsak i 2 kap. 2 och 8 §§ AvrL. Enligt 2 § gäller inte den generella rätten till avräkning beträffande skatter och intäkter som omfattas av skatteavtal. I stället har den skattskyldige enligt 8 § 1 st. p. 2 rätt att avräkna de skatter som berättigar till avräkning enligt skatteavtalet. Finns ett tillämpligt skatteavtal får den skattskyldige således endast avräkna de skatter som tagits ut i enlighet med avtalet.

4.4 Beskattningen riskerar att utgöra treaty dodging

Som framgår ovan kan beskattningen av förbjudna lån tolkas som att Sverige lyckas ta ut en högre skatt på utdelningar än vad skatteavtalet tillåter. Den svenska beskattningen av förbjudna lån riskerar därmed också att framstå som vad som på engelska kallas för treaty dodging. Med det menas en form av kringgående av skatteavtalet, där en avtalande stats beskattning inkräktar på vad skatteavtalet avser att reglera, utan att för den skull strida mot avtalets ordalydelse.62

I viss utsträckning kan den svenska beskattningen liknas vid en sådan skatt som högsta instans i Nederländerna (Hoge Raad) fann inte fick tillämpas i förhållande till skattskyldiga med hemvist i Belgien.63 Nederländerna hade infört en skatt, enligt vilken personer med ett betydande ägande i företag beskattades för fiktiva löner. Reglerna innebar ungefär att ägare som inte erhöll tillräckligt höga löner från sina företag beskattades för en fiktiv lön motsvarande 75 procent av den marknadslön de antogs ha erhållit under normala omständigheter. De aktuella målen handlade om ägare som enligt de nederländska reglerna skulle beskattas för fiktiva löner, men som hade hemvist i Belgien, varför frågan var om skatteavtalet mellan staterna förhindrade skatteuttaget. Enligt avtalet tilldelades hemviststaten (Belgien) en exklusiv rätt att beskatta utdelningar (art. 10) och kapitalvinster (art. 13), medan den fiktiva inkomsten i stället skulle kunna träffas av artiklar som tilldelade källstaten (Nederländerna) en beskattningsrätt (art. 15 om enskild tjänst, art. 16 om styrelsearvoden eller art. 21 om annan inkomst). Konstruktionen med fiktiv lön innebar således att rätten att beskatta ägarnas avkastning från företaget överfördes från Belgien till Nederländerna. Medan en underinstans (Gerechtshof) funnit att artikeln om annan inkomst var tillämplig avfärdades detta av Hoge Raad eftersom det skulle innebära treaty dodging.64 Där var slutsatsen i stället att regleringen om fiktiv lön inte skulle tillämpas eftersom den införts efter att skatteavtalet mellan länderna ingicks.

Till skillnad från i de nederländska målen införde Sverige beskattningen av förbjudna lån långt innan de nordiska länderna ingick i det nu gällande skatteavtalet. Omständigheten att en stat anpassar sin interna rätt till redan ingångna skatteavtal, på ett sådant sätt att det medför större möjligheter för den staten att beskatta inkomster, förefaller även vara en del av definitionen av treaty dodging. Den nederländska domstolens resonemang om treaty dodging är kanske därmed inte fullt ut översättbara till omständigheterna i Norge-målet.

Trots det bör inte risken för treaty dodging kunna avfärdas helt. Kammarrättens avgörande i Norge-målet riskerar medföra att Sverige i praktiken tar ut väsentligt mer skatt på utdelningar än vad skatteavtalet medger. Det är även värt att uppmärksamma att den dom där HFD klargjorde att en utdelning var undantagen från skatt om samma belopp redan beskattats som förbjudet lån avkunnades först år 2010, långt efter skatteavtalets ingående.65 Vidare utvidgades samma år (2010) beskattningen av förbjudna lån till att även omfatta lån från utländska bolag. Svensk intern rätt kan därmed de facto anses ha anpassats till innehållet i det aktuella skatteavtalet. Skulle rättsläget visa sig innebära att förbjudna lån inte omfattas av skatteavtalet skulle en beskattning av sådana lån från utländska bolag därmed röra sig om definitionsmässig treaty dodging. I Norge-målet är det långivande bolaget svenskt, men i ett likadant mål där lånet skulle komma från ett utländskt bolag så skulle frågan om treaty dodging vara uppenbar.

En viktig fråga som kan motivera en prövning i HFD är således om det är lojalt gentemot andra avtalsstater för Sverige att å ena sidan internrättsligt finna sambandet mellan ett förbjudet lån och en senare utdelning vara så starkt att skatt på det ena utesluter skatt på den andra, men å andra sidan finna att ett skatteavtal som reglerar utdelningar inte är tillämpligt på det förbjudna lånet. Kammarrätten har i Norge-målet funnit att så är fallet. Det vore intressant att få ta del av HFD:s syn på saken.

Jfr Vogel och Rust 2015, s. 67.

Se domar från nederländska Hoge Raad av den 5 september 2003, mål nr 37 651 och 37 670. Den här framställningens redogörelse för målen baserar sig på De Pietros tämligen utförliga kommentarer på engelska i De Pietro, Tax Treaty Override and the Need for Coordination between Legal Systems: Safeguarding the Effectiveness of International Law, World Tax Journal, 2015, s. 73–97, på s. 80 ff. samt De Pietro, Tax Treaty Override, Kluwer Law International, 2014, s. 85 ff.

Schoueri, Article 21 – Other Income – Global Tax Treaty Commentaries, Global Topics IBFD, https://research-ibfd-org.ezp.sub.su.se/#/doc?url=/document/gttc_article21_chaphead, lydelse 7 augusti 2020, avsnitt 5.1.2.1.2 [cit. Schoueri].

RÅ 2010 not. 13.

5 AVSLUTANDE KOMMENTARER

Tvärtemot vad kammarrätten funnit i Norge-målet torde förbjudna lån således utgöra inkomst i skatteavtalsrättslig bemärkelse, även enligt de kriterier HFD etablerat i sin praxis rörande olika typer av schablonintäkter. Att upprätthålla beskattningen trots att låntagaren har skatteavtalsrättslig hemvist i ett annat land kan vidare föranleda både att det värde låntagaren till slut tillgodogör sig från bolaget blir beskattat såväl i Sverige som i den andra staten, och att den andra staten anser att det svenska skatteuttaget skett i strid med skatteavtalet. Om skatteavtalet inte tillåts begränsa det svenska skatteuttaget riskerar beskattningen vidare att uppfattas som treaty-dodging, eftersom beskattningen av förbjudna lån enligt intern rätt ersätter beskattningen av inkomster som uttryckligen omfattas av skatteavtalet, såsom utdelningar.

Här förtjänar nämnas att det finns situationer där det framstår som motiverat för Sverige att upprätthålla beskattningen av förbjudna lån även i förhållande till låntagare som har skatteavtalsrättslig hemvist i andra länder. Ta exemplet med en skattskyldig som är i färd med att göra en så kallad ”exit” genom att flytta utomlands, för att där utan svensk beskattning tillgodogöra sig upparbetade värden ur ett egenägt bolag. Beroende på omständigheter och förfarandesätt kan den skattskyldige vara tvungen att vara bosatt ett tag i sin nya hemviststat innan denne utan beskattning kan tillgodogöra sig värdena som utdelning eller kapitalvinst. I sådana fall föreligger det skäl för Sverige att förhindra den skattskyldige från att i stället tillgodogöra sig samma värden som lån från bolaget. För att en beskattning ska framstå som förenlig med skatteavtalet lär det emellertid krävas lagstiftningsåtgärder, i vart fall om inte art. 21/22 om annan inkomst – eller andra eventuellt tillämpliga fördelningsartiklar – ger Sverige rätt att beskatta förbjudna lån.

Med en förändrad lagstiftning torde Sverige faktiskt också kunna beskatta förbjudna lån även hos skattskyldiga som har skatteavtalsrättslig hemvist i andra länder, samtidigt som riskerna för att beskattningen strider mot skatteavtal och utgör treaty-dodging skulle kunna minimeras. Sverige skulle exempelvis kunna införa en rätt till fiktiv avräkning, liknande den som gäller vid kvalificerade fusioner och fissioner enligt 37 kap. 30 § IL. Vid beskattningen av förbjudna lån skulle skattskyldiga i sådana fall ha rätt att i Sverige avräkna de skatter som hade tagits ut i den andra staten, för det fall låntagaren hade tillgodogjort sig lånebeloppet som t.ex. utdelning. Det svenska skatteuttaget skulle fortfarande kunna visa sig överstiga det maximala skatteuttag som det skatteavtalet medger utrymme för. En skillnad vore dock att Sverige samtidigt unilateralt skulle ta ansvar för att skatteavtalets syfte upprätthålls, alltså undanröjandet av dubbelbeskattning. Agerandet skulle därmed inte heller framstå som illojalt i förhållande till andra avtalsstater.

För att avslutningsvis återkomma till frågorna om förbjudna lån omfattas av skatteavtal och vilken fördelningsartikel som i så fall ska anses tillämplig kan man konstatera att det är svåra frågor. I delar har det naturligtvis att göra med att den svenska regleringen av förbjudna lån är en udda fågel, med lån som ska återgå, men ändå beskattas, samtidigt som skatten tillgodoräknas den skattskyldige vid en efterföljande utdelning. Wattel och Marres tycks ändå lyckas föra tillbaka besvarandet av dessa frågor till hur stater rimligen bör agera med hänsyn till skatteavtalens syfte och mål.66 De konstaterar i och för sig att modellavtalet inte inkluderar fiktiva inkomster i de specifika fördelningsartiklarna, men menar samtidigt att skatteavtal kan omfatta fiktiva inkomster och begränsa staternas beskattningsanspråk på sådana inkomster. De anför följande:

If the contracting states were able to ignore the treaty when introducing and applying domestic income fictions, they would be able to arbitrarily reserve or grant taxation claims that could lead to double or triple taxation, and which would be in conflict with the treaty’s context, as well as its object and purpose.67

Alltså, om de avtalande staterna skulle kunna använda fiktiva inkomster enbart för att undandra beskattningsunderlag från skatteavtalens tillämpningsområde, eller för att erhålla beskattningsrätten enligt art. 21 om annan inkomst, skulle skatteavtalen inte längre fylla någon funktion. De avtalande staterna bör således inte utnyttja fiktiva inkomster på ett sätt som innebär att skatteavtalen blir värdelösa.68

HFD:s nuvarande praxis om schablonintäkter kan sägas klara detta test. Domstolen fann i och för sig att uppskovsräntan inte var en inkomst enligt skatteavtalet, men som redan förts fram ovan är avgörandet förståeligt, eftersom uppskovsräntan ersätter en kostnad och inte en intäkt för den skattskyldige.69 Vidare fann domstolen att schablonintäkterna på ISK och innehav av andelar i investeringsfonder är inkomster som omfattas av skatteavtal, trots att det innebär att Sverige ofta inte får ta ut skatten när den skattskyldige har hemvist i ett annat land. Domstolens tolkningar i dessa avgöranden förefaller följaktligen inte föranleda att Sveriges skatteavtal undermineras.

Om HFD fortsätter på sin redan inslagna linje talar vad som förts fram här för att domstolen kan komma att ändra kammarrättens domslut i Norge-målet. Det är dock att gå händelserna i förväg, till en början är förhoppningen bara att HFD meddelar prövningstillstånd.

Jesper Johansson är jur. dr i finansrätt och verksam vid Handelshögskolan i Stockholm.

Se Wattel och Marres 2003, s. 69.

Ibid. (fotnot utesluten ur citatet).

Jfr Schoueri, avsnitt 5.1.2.1.1.

Se dock Dahlberg 2013, s. 360 f., Dahlberg 2020, s. 327 f. och Berglund 2014, s. 273 f.