Tanken med litteraturavsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Autilia Arfwidsson (autilia.arfwidsson@jur.uu.se). Litteratur för framtida litteraturavsnitt kan skickas till Autilia Arfwidsson, Juridiska institutionen, Gamla torget 6, 753 20 Uppsala.
Lang, Michael et al. (red.), Tax Treaty Entitlement, IBFD, 2019, 296 sidor.
I boken görs en övergripande behandling av rätten till skatteförmåner enligt OECD:s modellavtal. Som ett led i BEPS-projektet har nya regler införts i modellavtalet. De nya reglerna har inneburit att både tolkningen och tillämpningen av avtalets artiklar blivit mer komplexa. Sju olika områden analyseras i boken, bland annat tillämpningen av PPT-testet, dubbel hemvist för fysiska personer och subjekt, skatteförmåner för hybridsubjekt och rätten till skydd mot diskriminering enligt avtalets artikel 24.
Dahlberg, Mattias (red.), De lege 2018: Law and society, Iustus, 2019, 386 sidor.
Den senaste utgåvan av De lege innehåller artiklar och tal från ett flertal hedersdoktorer från Uppsala Universitet. Två intressanta skatterättsliga artiklar ingår, nämligen En kritisk betraktelse över skattetilläggens utveckling av Stig von Bahr och The application of the Multiateral Instrument (MLI) ”Alongside Existing Tax Treaties” av Michael Lang.
Lodin, Sven-Olof m.fl., Inkomstskatt del 1 och 2, Studentlitteratur, Sjuttonde upplagan, 2019, 755 sidor.
I år har en ny och väsentligt omarbetad version av denna lärobok i skatterätt getts ut. Boken ger en övergripande bild över den svenska inkomstbeskattningen av privatpersoner och företag. Den omfattande redovisningen av praxis samt de fördjupade diskussionerna av flera särskilda frågor är avsedda att göra boken användbar även för praktiskt verksamma jurister.
Autilia Arfwidsson är doktorand i finansrätt vid Uppsala universitet.