Jag känner en stor tacksamhet att vara redaktör för en tidskrift som flera skribenter vill publicera i. Det kan visserligen vålla en del frustration i att artiklar inte alltid kan publiceras med kort varsel, men jag hoppas och tror att det är de djupare analyserna av olika skatterättsliga frågor som våra läsare eftertraktar.
Det här häftet behandlar såväl praktiskt som teoretiskt intressanta frågor. Med andra ord – en givande mix av bidrag som troligen väcker intresse hos flera av våra läsare. Först ut är Mats Tjernbergs artikel om skatterättslig tolkning på inkomstbeskattningens område. I artikeln behandlas lagtolkning i sitt systematiska sammanhang.
I den andra artikeln behandlar Ulf Nilsson de kommande förändringarna av fastighetsdefinitionen på mervärdesskattens område. Ändringarna bygger på förändringarna av genomförandeförordningen som är direkt tillämplig i Sverige och andra medlemsstater.
Nicole Maser och Helena Norén följer upp en tidigare artikel om FATCA-avtalets implementering i Sverige från föregående år, med en artikel om CRS-lagstiftningen som blev tillämplig från årsskiftet. Återigen behandlas lagstiftningen utifrån holdingbolagens perspektiv.
I den fjärde artikeln diskuterar Torsten Fensby och Per Olav Gjesti internationella samarbeten för att motverka internationellt skatteundandragande. Båda har arbetat aktivt med skattepolitiska frågor och området är aktuellt utifrån flera perspektiv.
Mattias Fri och Jan Kleerup levererar sitt stående bidrag avseende mervärdesskatterättslig praxis. Tryckerimomsen diskuteras avseende beskattningsunderlaget och tryckerimomsen återfinns även i Skatteverkets replik på Stig von Bahrs artikel om det så kallade ”tryckerimomseländet”.
Innan Sebastian Molls stående bidrag avseende litteratur återfinns även ett sista debattinlägg skrivet av Stefan Karlsson. Inlägget behandlar hans syn på RÅ 2009 ref. 100 avseende näringsbetingade andelar i utländsk juridisk person.
Med förhoppning om läsning som leder till vidare tankar och funderingar.
Pernilla Rendahl