Hösten är här med alla vackra färger, kyla, blåst och till viss del regn. Det talar för att ta sig tid att kura ihop sig med en filt, något varmt att dricka och SkatteNytt att läsa.
I föregående häfte utlovades en fortsättning av BEPS-seriens artiklar som behandlar subsidiaritetsprincipen. En sådan fortsättning kommer, men först i nästa häfte. Det här häftet behandlar istället flera andra intressanta frågor.
Först i häftet presenteras en intervju med Anders Bengtsson, Allmänt Ombud som också får en särskild passning i en rättsfallskommentar skriven av Fredrik Berndt lite längre fram i häftet. Passningen rör ränteavdragsbegränsningar, ett aktuellt ämne som har väckt många frågor.
Etableringsrätter analyseras i den andra artikeln, skriven av Patrik Emblad. Han behandlar frågan utifrån både ett inkomstskatterättsligt och ett mervärdesskatterättsligt perspektiv och diskuterar bland annat frågor om neutralitet. Ett ämne som ligger undertecknad varmt om hjärtat och som har diskuterats av många, men fortfarande är aktuellt.
Maja Eriksson diskuterar därefter lagkonflikten mellan skatteförfarandelagen och lagen om elektronisk kommunikation. Ett ämne som hon har behandlat i ett examensarbete och som har en spännande EU-rättslig koppling som diskuteras ingående.
Härefter problematiserar Ulrika Hansson utredningen om särskild skatt på finanssektorn och jämför den med den danska lønsumsafgiften. Bland annat väcks frågan om statsstöd.
Utöver dessa artiklar och kommentarer så kommenterar även Eleonor Kristoffersson och Tomas Eurenius två mervärdesskatterättsliga mål. Eleonor behandlar den s.k. discjockey-domen och väcker flera tänkvärda frågor, inte minst om tolkningsutrymmet på nationell nivå utifrån den EU-rättsliga strukturen. Tomas behandlar den grundläggande och viktiga frågan om omsättningsprövningen i mervärdesskatterätten. Sist, men inte minst presenterar Mikael Ek flera intressanta böcker som behandlar många olika skatterättsliga ämnen.
Pernilla Rendahl