I juni 2015 meddelade EU-domstolen dom i det svenska målet rörande frågan om avdragsrätt för valutakursförluster. De svenska reglerna utgör inte ett hinder mot etableringsfriheten, trots att avdrag inte medges. I artikeln behandlas frågan om avdragsrätt för valutakursförluster. Artikeln publiceras i två delar. I den första delen (del I) analyseras frågan på ett generellt plan med utgångspunkt i EU-domstolens dom. I den andra delen (del II) analyseras frågan mer specifikt utifrån Högsta förvaltningsdomstolens efterföljande domar på området, men även i förhållande till ett flertal andra svenska inkomstskatteregler.
1 INLEDNING
EU-domstolen meddelade dom i mål X AB mot Skatteverket1 för drygt sex månader sedan. Målet rör frågan om avdragsrätt för valutakursförluster på näringsbetingade andelar. Enligt de svenska reglerna som var föremål för prövning i X AB mot Skatteverket gäller skattefrihet för kapitalvinster och avdragsförbud för kapitalförluster på näringsbetingade andelar (25 a kap. 3 och 5–8 §§ IL). Syftet med reglerna är att undvika kedjebeskattning på bolagsvinster.2 Enligt svensk rätt gäller att inkomster ska redovisas i svenska kronor, vilket innebär att utländska valutor ska omräknas till svensk valuta.3 Detta innebär att kapitalvinster och kapitalförluster kan bestå av värdeutvecklingen på såväl tillgången (aktierna), som den utländska valutan. Detta benämns integrationsprincipen.4
I ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden nekades ett företag (X AB), mot bakgrund av integrationsprincipen, avdrag för en valutakursförlust på näringsbetingade andelar.5 Nämndens majoritet ansåg att reglerna inte stred mot EU-rätten. Skatterättsnämndens beslut är intressant då det innehåller inte mindre än tre olika tolkningar av de svenska reglernas förenlighet med EU-rätten. När frågan hamnade på Högsta förvaltningsdomstolens (HFD:s) bord vilandeförklarade domstolen målet och begärde ett förhandsavgörande från EU-domstolen.
Syftet med denna artikel är att belysa frågan om avdragsrätt för valutakursförluster med utgångspunkt i EU-domstolens dom X AB mot Skatteverket. För att uppnå detta syfte inleds artikeln med en beskrivning dels av de bakomliggande omständigheterna i målet X AB mot Skatteverket, dels av det rättsläge som förelåg före det att EU-domstolen meddelade dom i målet (avsnitt 2). Därefter analyseras och kommenteras Skatterättsnämndens förhandsbesked, HFD:s begäran om förhandsavgörande till EU-domstolen samt EU-domstolens dom i målet (avsnitt 3).6 Avsnitt 3 avslutas med några kommentarer där den övergripande frågan huruvida rättsläget blivit klarare genom EU-domstolens dom lämnas. I avsnitt 4 belyses frågan om avdragsrätt för valutakursförluster ur ett svenskt perspektiv. Detta görs med utgångspunkt i det rättsläge som har uppstått efter det att EU-domstolen meddelade dom i målet X AB mot Skatteverket. Syftet med avsnittet är att diskutera vilken betydelse domen kan tänkas ha för vissa andra svenska regler än de som prövades i målet. Detta görs bland annat mot bakgrund av Högsta förvaltningsdomstolens efterföljande domar, men även utifrån tidigare praxis och doktrin på området. Det kan noteras att HFD, i skrivande stund, varken har meddelat dom i målet X AB7 eller i det närliggande målet där frågan om avdragsrätt för kapitalförluster på fordringar i intressegemenskap aktualiserats.8 Artikeln avslutas med några avslutande kommentarer (avsnitt 5). Avsnitt 1–3 publiceras i del I och avsnitt 4–5 publiceras i del II.
MålX AB mot Skatteverket, C-686/13, EU:C:2015:375. Jag vill i denna inledande fotnot tacka docent Martin Berglund för givande diskussioner och synpunkter på utkast till denna artikel.
Se prop. 2002/03:96 s. 67–69. Vidare gäller att utdelningar på näringsbetingade andelar sedan en lång tid tillbaka har varit skattebefriade (24 kap. 17 § IL). Definitionen av näringsbetingade andelar finns i 24 kap. 13–14 §§ IL.
Den valutakurs som gällde vid anskaffnings- respektive avyttringstillfället ska användas för beräkningen av kapitalvinsten (omkostnadsbelopp respektive försäljningsintäkt (44 kap. 2 och 13–14 §§ IL)). Se även 2 kap. 6 § årsredovisningslagen (1995:1554) och 4 kap. 6 § bokföringslagen (1999:1078) om möjligheten att använda andra redovisningsvalutor än svenska kronor. Se även lagen (2000:46) om omräkningsförfarande vid beskattning för företag som har sin redovisning i euro, m.m.
Prop. 1990/91:54 s. 204, RÅ 2007 not. 28 och Lodin, Lindencrona, Melz, Silverberg, Simon-Almedal, Inkomstskatt, Studentlitteratur 2015 s. 229. Se även Thorell, Beskattning av utländsk valuta, Iustus 1988 s. 64 ff. samt Melzs anmälan av boken i SN 1989 s. 119–131. För en rapport om utländsk valuta i ett något vidare perspektiv, se Bjuvberg, Sweden: Branch Report, i IFA Cahiers, Foreign exchange issues in international taxation, Vol. 94 b, 2009 s. 579–600.
Skatterättsnämndens förhandsbesked dnr 119-11/D (2013-03-18).
Skatterättsnämndens förhandsbesked har tidigare behandlats av Johansson, Valutakursförluster vid gränsöverskridande etableringar – med anledning av C-686/13 X AB mot Skatteverket (X F/X), SvSkT 2014 s. 383–405 och Cejie, The Hirvonen, the Pensioenfonds Metaal en Technie and the X AB v Skatteverket Cases, in ECJ – Recent Developments in Direct Taxation 2014, Linde Verlag 2015 s. 226–233.
HFD målnummer 2656-13.
HFD målnummer 3238-12.
2 BAKGRUND
I detta avsnitt beskrivs omständigheterna i målet X AB mot Skatteverket och en kort överblick ges över hur den rättsliga kartan rörande valutakursförluster såg ut innan EU-domstolen meddelade sin dom. I målet hade det svenska företaget X AB under år 2003 etablerat ett dotterbolag i Storbritannien (Y Ltd). Andelarna var utgivna i amerikanska dollar, vilket även var den redovisningsvaluta som dotterbolaget använde. Under en rad av år gjordes riktade nyemissioner till X AB. X AB avyttrade därtill andelar i Y Ltd till sitt moderbolag. Efter dessa avyttringar ägde X AB 45 procent av andelarna i Y Ltd (avseende såväl kapital som röster). Andelarna i Y Ltd utgjorde näringsbetingade andelar enligt 24 kap. 13–14 §§ IL.
X AB planerade att avveckla Y Ltd och befarade att en valutakursförlust skulle uppstå. Företaget ansökte därför om ett förhandsbesked hos Skatterättsnämnden och ställde frågan om de svenska reglerna strider mot EU-rätten, då de inte medger avdrag för valutakursförluster som uppkommer vid avyttring av näringsbetingade andelar. Skatterättsnämnden och senare även HFD prövade inledningsvis huruvida valutakursförlusterna var avdragsgilla enligt 25 a kap. 5 § IL och konstaterade att så inte var fallet. Skatterättsnämndens majoritet fann därefter att reglerna inte stred mot EU-rätten. X AB överklagade förhandsbeskedet till HFD. Eftersom det endast finns ett rättsfall från EU-domstolen där valutakursförluster tidigare har behandlas, målet Deutsche Shell,9 och då HFD ansåg att omständigheterna i Deutsche Shell inte var jämförbara med de i X AB:s situation fann HFD skäl att begära ett förhandsavgörande från EU-domstolen.10
Här kan en kort rekapitulering av målet Deutsche Shell vara på sin plats. I målet hade det tyska bolaget Deutsche Shell etablerat ett fast driftställe i Italien och tillskjutit kapital till det fasta driftstället. Vid hemtagningen av kapitalet (dvs. vid avyttringen av det fasta driftstället) uppstod en valutakursförlust vilken inte var avdragsgill i Tyskland, efter en tillämpning av aktuellt skatteavtal. Valutakursförlusten beaktades naturligtvis inte heller i det fasta driftstället i Italien. Frågan var om det utgjorde ett hinder mot etableringsfriheten att Tyskland inte beaktade valutakursförlusten. EU-domstolen kom i målet fram till att den tyska lagstiftningen utgjorde ett hinder och förklarade det med att den ekonomiska risken ökar för ett tyskt bolag som önskar bilda en enhet i en annan medlemsstat (exempelvis Italien) när en annan valuta än den i ursprungsstaten används. I en sådan situation måste den som etablerar sig hantera såväl sedvanliga risker som är förenade med att bilda enheter som ytterligare risker av skattemässig natur när den tillhandahåller enheten insatskapital. Någon grund för rättfärdigande fanns inte.
Deutsche Shell-målet har föranlett stora diskussioner i doktrin och avser i huvudsak två frågor. Den första frågan avser den metod EU-domstolen använder för att pröva huruvida det föreligger ett hinder eller inte.11 Den andra frågan är huruvida principen som går att utläsa ur Deutsche Shell – om att en valutakursförlust alltid ska gå att dra av någonstans (’always-somewhere approach’) – fortfarande gäller.12 Efter mål X AB mot Skatteverket har ytterligare tre frågor aktualiserats i doktrin. Den första av dessa är huruvida det uppstod en verklig förlust för X AB.13 Den andra frågan är vilken fri rörlighet som egentligen är tillämplig.14 Den tredje frågan som har diskuterats är hur likheterna och skillnaderna mellan de svenska reglerna och reglerna som var föremål för prövning i Deutsche Shell skulle komma att påverka utgången av EU-domstolens prövning.15
Stora förhoppningar har rests på att EU-domstolen genom X AB mot Skatteverket skulle komma att klargöra de båda frågorna som diskuterades efter Deutsche Shell , d.v.s. avseende restriktionsprövningen i allmänhet och avdragsrätt för valutakursförluster i synnerhet ska behandlas. Domen Deutsche Shell är mycket kritiserad i doktrin.16 I nu aktuellt sammanhang är syftet dock varken att fördjupa eller att förringa den kritik som lyfts upp i doktrin med anledning av Deutsche Shell. I det följande tas utgångspunkten istället i Skatterättsnämndens och domstolarnas resonemang i mål X AB mot Skatteverket, vilket innebär att det framförallt är detta mål och de genom målet aktualiserade frågorna som står i fokus i artikeln.
Även kursförlustdomen, RÅ 2009 ref. 33, är relevant i nu aktuellt sammanhang.17 I målet prövades 54 kap. 6 § IL av HFD mot bakgrund av EU-rätten och mål Deutsche Shell. I målet hade en i Sverige obegränsat skattskyldig person tagit ett s.k. valutakorgslån i en svensk bank. Kreditbeloppet angavs i utländsk valuta (tyska mark). Till följd av att den tyska marken byttes till euro uppkom en valutakursförlust. Enligt 54 kap. 6 § IL är kapitalförluster vid betalning av skulder i utländsk valuta avdragsgilla endast till 70 procent. Vid en prövning mot EU-rätten fann HFD att det saknades behov av att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen.18 HFD fann med stöd av Deutsche Shell att risken att ta upp ett lån i utländsk valuta var större än att ta upp ett lån i svensk valuta eftersom kursförluster kunde uppkomma i den förra situationen. I och med detta ansågs reglerna i 54 kap. 6 § IL utgöra en restriktion mot de fria kapitalrörelserna som inte kunde rättfärdigas. Den skattskyldige medgavs fullt avdrag för valutakursförlusten.
MålDeutsche Shell, C-293/06, EU:C:2008:129.
Personligen ansluter jag mig till HFD:s uppfattning att rättsläget inte var klart och att en begäran om förhandsavgörande var motiverad. Se även HFD protokoll 2013-12-18, mål nr 2656-13 s. 5–6.
Lang, Recent case Law on the ECJ in Direct Taxation: Trends, Tensions, and Contradictions, ECTR 2009 s. 99, Cejie, Utflyttningsbeskattning av kapitalökningar – en skattevetenskaplig studie i internationell personbeskattning med fokus på skatteavtals- och EU-rättsliga problem, Uppsala universitet 2010 s. 268–271, Johansson, SvSkT 2014 s. 383–405, Dahlberg, Internationell beskattning, Studentlitteratur 2014 s. 95 f. Se även generaladvokat Kokotts förslag till avgörande i nu aktuellt mål där hon ifrågasätter synsättet att det finns icke-diskriminerande inskränkningar, punkterna 40–44 och att det visst skedde en jämförelse i Deutsche Shell-målet Se särskilt punkt 42 i Kokotts förslag som lyder: ”[...] Följaktligen fastställdes ett dolt missgynnande [i Deutsche Shell] av en gränsöverskridande situation jämfört med en inhemsk situation, och inte någon icke-diskriminerande inskränkning. [...]”. Jfr Ståhl, Persson Österman, Hilling, & Öberg, EU-skatterätt, Iustus 2011 s. 72 och s. 105 samt Terra & Wattel, European Tax Law, Wolters Kluwer 2012 s. 83 ff. och s. 1039.
Brokelind, Sweden: Three New Swedish Direct Taxation Cases on Their Way to the ECJ, ET 2014/9 s. 389. För resonemang om principen se exempelvis Terra & Wattel, Wolters Kluwer 2012 s. 898 ff. och s. 993.
Brokelind, ET 2014/9 s. 389. Jfr Johansson, SvSkT 2014 s. 384 där denna fråga har identifierats men avgränsats bort.
Cejie, Linde Verlag 2015 s. 229–230. Jfr Johansson, SvSkT 2014 s. 385 där denna fråga har identifierats men avgränsats bort.
Johansson, SvSkT 2014 s. 385–404 se även HFD protokoll 2013-12-18, mål nr 2656-13, s. 5–6.
Se exempelvis fotnot 11 ovan.
Målet har tidigare kommenterats av bland andra Hilling & Hilling, Regeringsrättens Kursförlustdom – en dom med konsekvenser för svensk kapitalvinstbeskattning, SvSkT 2009 s. 569–582 och Gunne, Ytterligare kommentarer till kursförlustdomen, SvSkT 2009 s. 752–760.
Beslutet kan kritiseras dels utifrån frågeställningen om det räckte med att valutan var utländsk för att ett gränsöverskridande moment skulle anses föreligga, dels utifrån att EU-domstolens dom i Deutsche Shell får anses som relativt svårtolkad. Se exempelvis Dahlberg, Studentlitteratur 2014 s. 95 ff.
3 DEN EU-RÄTTSLIGA PRÖVNINGEN
3.1 Inledning
För att en prövning av om nationell lagstiftning utgör ett förbjudet hinder överhuvudtaget ska aktualiseras krävs inledningsvis att fördraget är tillämpligt. Fördraget är tillämpligt om det finns ett gränsöverskridande moment som omfattas av en fördragsfrihet. Det är först efter att man har konstaterat att fördraget är tillämpligt som man har att pröva om det föreligger ett hinder.19 Om ett hinder föreligger återstår att diskutera huruvida hindret kan rättfärdigas (vilket vanligtvis görs med stöd av rule of reason-doktrinen) för att bedöma om hindret är förbjudet eller inte. Eftersom EU-domstolen i X AB mot Skatteverket drog slutsatsen att de svenska reglerna inte utgjorde ett hinder ligger fokus i det följande på denna prövning (restriktionsprövningen). Några korta kommentarer kommer dock att lämnas avseende det tredje ledet (rättfärdigandeprövningen). Detta görs i det avslutande avsnittet (avsnitt 3.4). I det avsnittet diskuteras även frågan om rättsfallet har bidragit till att klargöra den EU-skatterättsliga kartan i ett större perspektiv.
Berglund & Cejie, Basics of International Taxation – From a Methodological Point of View, Iustus 2014 s. 93–97.
3.2 Tillämplig fördragsfrihet
Efter att Skatterättsnämndens majoritet hade konstaterat att det inte förelåg avdragsrätt för den potentiella valutakursförlusten tog nämnden ställning till vilken fördragsfrihet som var tillämplig. Nämnden följde i denna del etablerad praxis från EU-domstolen såtillvida att den konstaterade att aktuell fördragsfrihet styrs av ändamålet med den aktuella lagstiftningen. I princip innebär det att den fria rörligheten för kapital aktualiseras vid en lagstiftning som endast tillämpas på innehav i placeringssyfte, medan etableringsfriheten aktualiseras när det handlar om innehav som ger ett bestämmande inflytande i underliggande bolags verksamhet. För det fall att en nationell bestämmelse är tillämplig både på innehav som ger ett bestämmande inflytande och på innehav som innehas i placeringssyfte ska hänsyn tas till de faktiska omständigheterna i det enskilda fallet.20 Den aktuella bestämmelsen (25 a kap. 5 § IL) är tillämplig på båda dessa situationer, varför bedömningen bör göras mot bakgrund av de faktiska omständigheterna i det enskilda fallet. Skatterättsnämnden följde denna tågordning men drog, ur ett EU-rättsligt perspektiv, den något förhastade slutsatsen att det innehav som X AB hade i Y Ltd (45 procent) inte utgjorde ett bestämmande inflytande, varför nämnden tillämpade den fria rörligheten för kapital. Av EU-domstolens praxis följer dock att ett bestämmande inflytande kan föreligga även vid äganden om mindre än 50 procent.21 Frågan om överlappande fördragsfriheter är inte helt klar i praxis. Detta gäller i synnerhet gränsdragningen mellan den fria rörligheten för kapital och etableringsfriheten. Det kan nämnas att HFD i sin begäran om förhandsavgörande höll frågan om aktuell fördragsfrihet öppen och begärde att en prövning skulle göras mot såväl den fria rörligheten för kapital som etableringsfriheten. EU-domstolen konstaterade i X AB mot Skatteverket att ett bestämmande inflytande kunde föreligga i nu aktuellt mål, varför tolkningsfrågan kom att avse etableringsfriheten.22
Se exempelvis mål Test Claimants in the FII Group Litigation, C-35/11, EU:C:2012:707, punkterna 90–94. Se även nu aktuell dom X AB mot Skatteverket, punkterna 16–23.
Se Cejie, Linde Verlag 2015 s. 230. Stöd för detta finns exempelvis i mål SGI, C-311/08, EU:C:2010:26, punkterna 34–35 och mål Scheunemann, C-31/11, EU:C:2012:481, punkterna 25–30 där innehav om 34 respektive ca 25 procent räckte för att ett bestämmande inflytande skulle kunna konstateras.
Se punkterna 24–25 i domen med vidarehänvisning till mål Test Claimants in the FII Group Litigation, mål Hervis Sportés Divatkereskedelmi, C-385/12, EU:2014:47 samt analogt dom SGI. Även generaladvokat Kokott kom till slutsatsen att etableringsfriheten var tillämplig i nu aktuell situation, se förslag till avgörande iX AB mot Skatteverket, C-686/13, EU:C:2015:31, punkt 23. I avsnitt 3.4 nedan diskuteras frågan om tillämplig fördragsfrihet ytterligare.
3.3 Förekomsten av en restriktion
Frågan om det föreligger ett hinder mot någon fördragsfrihet kan i pedagogiskt hänseende brytas ner i flera steg. Vanligtvis sker en jämförelse mellan en rent intern situation och en gränsöverskridande situation. För att jämförelsen ska vara adekvat krävs att situationerna är objektivt jämförbara.23 För att ett hinder ska föreligga krävs att den gränsöverskridande situationen behandlas sämre än den rent interna. Det kan dock noteras att det i doktrin har debatterats huruvida det finns andra sätt att utföra restriktionsprövningen på än den nu beskrivna klassiska modellen. Debatten har huvudsakligen rört frågan om icke-diskriminerande restriktioner förekommer eller inte och om en restriktion kan föreligga utan att en jämförelse görs.24 Även om den diskussionen i stor utsträckning har sitt ursprung i Deutsche Shell-målet lämnas den i det följande därhän – då EU-domstolen på ett tydligt sätt följer den nyss nämnda mer klassiska modellen i X AB mot Skatteverket.
Redan av Skatterättsnämndens förhandsbesked framgår att det är en komplicerad fråga som är föremål för prövning. Nämndens majoritet ansåg att det inte förelåg ett hinder, medan tre skiljaktiga ledamöter ansåg att ett hinder förelåg. En av ledamöterna ansåg dock att hindret kunde rättfärdigas, varför han i slutänden kom till samma slut som majoriteten. Skatterättsnämndens oenighet indikerar att det råder vissa svårigheter i restriktionsprövningen mot bakgrund av Deutsche Shell, men även mot bakgrund av HFD:s tidigare avgörande, kursförlustdomen.
Skatterättsnämndens majoritet diskuterade såväl Deutsche Shell som kursförlustdomen. Nämnden kom fram till att X AB:s situation var mer lik situationen i Deutsche Shell än situationen i den svenska domen. Trots likheten förelåg inte ett hinder, eftersom man inte kunde säga att den negativa effekten av att valutakursförluster inte var avdragsgilla (pga. att kapitalvinster och kapitalförluster på näringsbetingade andelar inte beskattas enligt svensk rätt) var orsakat av det svenska skattesystemet. Majoritetens slutsats blev därför att något hinder inte förelåg. Resonemanget torde falla tillbaka på den allmänna uppfattningen att hinder endast föreligger när en stats skattesystem är upphov till problemet, medan olägenheter som uppstår på grund av att två stater parallellt tillämpar sina skattesystem normalt sett inte utgör hinder.25 Två olika uppfattningar presenterades av minoriteten. Enligt den första uppfattningen presenterades liknande resonemang som i Deutsche Shell och kursförlustdomen, varför ett hinder ansågs föreligga.26 Enligt den andra uppfattningen ansågs den svenska lagstiftningen öka den ekonomiska risken för ett bolag som hör hemma i Sverige och som önskar förvärva andelar i ett bolag i en annan medlemsstat när en annan valuta än den ursprungliga används, varför den svenska lagstiftningen ansågs utgöra ett hinder. Stöd för denna slutsats hämtades dock inte från Deutsche Shell vilket förefaller anmärkningsvärt, utan från rättsfallet Accor.27
HFD tog i sin begäran om förhandsavgörande inte ställning i frågan utan menade att EU-rätten var oklar, eftersom omständigheterna i Deutsche Shell-målet inte var jämförbara med de i X AB mot Skatteverket. Det var primärt omständigheten att de svenska reglerna helt undantar egendom av visst slag från beskattning jämfört med situationen i Deutsche Shell där egendomen normalt sett var skattepliktig men i det specifika fallet var undantagen från beskattning till följd av ett skatteavtal som föranledde att HFD inte ansåg resonemangen från målet direkt tillämpliga. Mot bakgrund av det oklara rättsläget ställde HFD följande fråga till EU-domstolen:
Utgör artikel 49 FEUF och artikel 63 FEUF hinder för en nationell lagstiftning enligt vilken hemvisstaten inte medger avdrag för en valutakursförlust som är integrerad i en kapitalförlust på en näringsbetingad andel i ett bolag som har hemvist i en annan medlemsstat, när hemviststaten tillämpar ett system där kapitalvinster och kapitalförluster på sådana andelar inte beaktas vid beräkningen av beskattningsunderlaget?
EU-domstolen tog sin utgångspunkt i att kapitalvinster som uppkommer vid avyttring av näringsbetingade andelar inte är skattepliktiga och att detta gäller oavsett om andelarna avser ett bolag med hemvist i Sverige eller utomlands. På motsvarande sätt medges inte avdrag för kapitalförluster. Mot bakgrund av integrationsprincipen (vilken dock inte uttryckligen nämns av EU-domstolen) kan valutakursförluster som orsakar en kapitalförlust inte dras av. Detta gäller oberoende av om andelarna avser ett bolag med hemvist i Sverige eller utomlands och oavsett om andelarna i det ägda bolaget har getts ut i svenska kronor eller i utländsk valuta.28 Därefter konstaterade domstolen att investeringar i näringsbetingade andelar som sker i en annan medlemsstat än Sverige inte behandlas mindre förmånligt än likartade investeringar som sker i Sverige, beträffande möjligheten att dra av valutakursförluster.29
Redan här kan man mot bakgrund av den klassiska restriktionsprövningen30 där en prövning av om jämförbara situationer föreligger och om ett missgynnande av den gränsöverskridande situationen sker, dra slutsatsen att något hinder inte förligger. Domstolen kompletterade dock det nyss sagda med ytterligare några intressanta uttalanden. EU-domstolen uttalade att även om avsaknaden av avdragsrätt för valutakursförluster skulle kunna missgynna ett bolag som har investerat i näringsbetingade andelar utomlands så följer det av medlemsstaternas beskattningsrätt att de inte måste anpassa sina egna skattesystem till de olika skattesystemen i övriga medlemsstater för att säkerställa att ett bolag som har valt att etablera sig utomlands beskattas på samma sätt som ett bolag som har valt att etablera sig i Sverige. En sådan etablering kan – beroende på omständigheterna – vara mer eller mindre fördelaktig eller ofördelaktig för ett sådant bolag.31 Detta uttalande går att koppla till domstolens tidigare praxis på så sätt att hinder normalt sett anses föreligga utifrån en stats lagstiftning.32 Uttalandet kan tolkas som att domstolen ser valutakursförlusten som ett resultat av två länders lagstiftningar (olika valutor) och därför inte utgör ett hinder.33 Därefter tillägger EU-domstolen att medlemsstaterna inte är skyldiga att anpassa sina egna skattesystem i syfte ett beakta eventuella valutakursrisker på grund av att flera valutor består inom unionen eller på grund av att det finns nationella lagstiftningar vilka tillåter att ett bolags kapital anges i ett tredje lands valuta.34 Intressant att notera är även att domstolen inte begränsar sitt uttalande till valutor inom unionen utan även till tredje lands valuta. I målet hade Y Ltd. valt amerikanska dollar som redovisningsvaluta, vilket även var den valuta som andelarna i bolaget var utställda i. Det kan också noteras att domstolen inte enbart talar om valutakursförluster utan använder begreppet valutakursrisker (exchange risk), vilket torde avse såväl förluster som vinster.
EU-domstolen är relativt tydlig i sitt resonemang i målet, men trots det framstår det som svårt att se hur den kunde komma fram till att det var acceptabelt att inte beakta en valutakursförlust i nu aktuellt mål medan så inte var fallet i Deutsche Shell. Kan domen tolkas som att Deutsche Shell är överspelad? För att besvara denna fråga kan det inledningsvis noteras att domen i X AB mot Skatteverket inte meddelades av stor avdelning, vilket kan tolkas som att någon ändring av praxis inte är avsedd. Intressant nog förhåller sig EU-domstolen till Deutsche Shell-målet i domen och menar att slutsatsen att något hinder i nu aktuellt mål inte föreligger inte påverkas av Deutsche Shell-målet. Förklaringen ligger, som jag förstår det, i att när det gällde de tyska reglerna som var föremål för prövning i Deutsche Shell så var huvudregeln att valutakursvinster beskattades och valutakursförluster var avdragsgilla, såvida inte annat föreskrevs i skatteavtal. I den situation som var aktuell i Deutsche Shells fall tilldelade skatteavtalet Italien beskattningsrätten till det fasta driftställets inkomster, varför huvudregeln inte var tillämplig.35 I nu aktuellt mål beaktades däremot, som huvudregel, varken valutakursvinster eller valutakursförluster varför det vore att dra etableringsfriheten för långt att tvinga en medlemsstat att ändra sin skattelagstiftning på så sätt att dessa måste beaktas.36 Fastän EU-domstolen försöker distansera nu aktuell situation från situationen i Deutsche Shell är det ofrånkomligt att det finns likheter och att det även fortsättningsvis är lite svårt att förena de generella uttalandena i Deutsche Shell på vilka domstolen synes fälla avgörandet att det förelåg ett hinder med domstolens resonemang i X AB mot Skatteverket. Punkt 30 i mål Deutsche Shell löd:
Som generaladvokaten påpekade i punkterna 43 och 44 i sitt förslag till avgörande ökar den skattelagstiftning som är i fråga i målet vid den nationella domstolen den ekonomiska risken för ett bolag med hemvist i en medlemsstat som önskar bilda en enhet i en annan medlemsstat, när en annan valuta än den ursprungsstaten används. I en sådan situation måste den huvudsakliga etableringen hantera inte bara de sedvanliga risker som är förenade med bildandet av en sådan enhet, utan även stå en ytterligare risk av skattemässig natur när den tillhandahåller enheten insatskapital.
Denna ytterligare risk av skattemässig natur torde avse valutakursrisker. Motsvarande risker fanns naturligvis även i X AB:s fall. Förklaringen torde ligga i uttalandet i punkt 38 i X AB mot Skatteverket, där domstolen uttalar; ”Domstolen drog emellertid dessa slutsatser [i Deutsche Shell] i ett rättsligt sammanhang som skiljer sig från det som följer av tillämpning av den nationella lagstiftning som är aktuell i det nu aktuella nationella målet.” Det rättsliga sammanhanget som åsyftas är att valutakursvinster och valutakursförluster enligt huvudregeln beskattades i tysk rätt medan så inte var fallet i svensk rätt. Av detta torde slutsatsen kunna dras att Deutsche Shell-målet inte är överspelat. Ytterligare en lärdom, som tål att upprepas, är att det är vanskligt att dra allt för generella slutsatser vid en tolkning av EU-domstolens domar då den underliggande nationella rätten vanligtvis har en avgörande betydelse.
Berglund & Cejie, Iustus 2014 s. 99–104.
Se fotnot 11 ovan. Se även Wattel, Non-Discrimination á la Cour. The ECJ’s (Lack of) ComparabilityAnalysis in Direct Tax Cases, ET 2015/12 (i skrivande stund endast publicerad elektroniskt).
Som exempel anses internationell juridisk dubbelbeskattning inte utgöra ett hinder utan är resultatet av att två stater parallellt utövar sin beskattningsrätt, se målKerckhaert, C-513/04, EU:C:2006:713, Kristoffersson, Mål C-67/08, Margarete Block – Är dubbelbeskattning av arv på grund av asymmetrisk begreppsbestämning att se som en icke tillåten restriktion på den fria rörligheten av kapital inom EU?, SvSkT 2009 s. 1091, Cejie, Uppsala universitet 2010 s. 292, Berglund, Avräkningsmetoden, Iustus 2013 s. 153–162. På liknande sätt anses sådana skillnader som uppstår på grund av att stater har olika skatteregler inte normalt sett utgöra hinder, se exempelvis Schempp, C-403/03, EU:C:2005:446. Se även Terra & Wattel, Wolters Kluwer 2012 s. 83 ff.
Enligt denna uppfattning kunde dock hindret rättfärdigas, se fotnot 42 nedan. Se även Dahlberg, Ränta eller kapitalvinst. Grundproblem i kapitalinkomstbeskattningen – särskilt vad gäller finansiella instrument i gränslandet mellan lånekapital och eget kapital, Iustus 2011 s. 232 ff.
Se målAccor, C-310/09, EU:C:2011:581, punkterna 64–67, om utdelning. I de nu angivna punkterna görs en jämförelse mellan beskattning av inhemska och gränsöverskridande utdelningar. Hindret kunde inte rättfärdigas med stöd av liknande resonemang som i Deutsche Shell, se punkterna 37–39.
Mål X AB mot Skatteverket, punkterna 30–31.
Mål X AB mot Skatteverket, punkt 32.
Se i anslutning till fotnoterna 23–24 ovan.
Mål X AB mot Skatteverket, punkt 33.
Jämför vid fotnot 25 ovan.
Jämför föregående fotnot samt även Deutsche Shellpunkt 43 och Schempp punkt 45.
Mål X AB mot Skatteverket, punkt 34.
Mål X AB mot Skatteverket, punkt 38.
Som underlag för denna tolkning se mål X AB Skatteverket, punkterna 36–41.
3.4 Några avslutande kommentarer om domens betydelse i ett EU-rättsligt perspektiv
Syftet med detta avsnitt är knyta samman avsnitt 2 och 3 i denna artikel och sammanfatta några av de slutsatser som dragits. Därutöver diskuteras huruvida rättsläget rörande EU-skatterätten i allmänhet och valutakursförluster i synnerhet har blivit klarare genom EU-domstolens dom i målet X AB mot Skatteverket. Här kan vi inleda med att blicka tillbaka på de frågor som tidigare har diskuterats i doktrin (se avsnitt 2 ovan). Frågan huruvida X AB lidit en verklig förlust eller inte har inte berörts eller klarlagts ytterligare genom EU-domstolens dom. Domstolen berör inte frågan i domen, men av bland annat Deutsche Shell följer att det är upp till den hänskjutande domstolen att ta ställning till denna typ av frågor.37 Den andra frågan som tidigare har diskuterats är vilken fördragsfrihet som är aktuell i X AB:s fall. Detta är en klassisk fråga och svaret på den kan nog, bland annat mot bakgrund av Skatterättsnämndens besked, sägas ha bidragit till att etablerad praxis rörande omfattningen av etableringsfriheten har blivit lite tydligare. För att ett bestämmande inflytande ska föreligga krävs inte nödvändigtvis att innehavet överstiger 50 procent, utan även lägre innehav kan medföra att ett bestämmande inflytande föreligger.
Den tredje frågan handlar om likheterna och skillnaderna mellan Deutsche Shell och X AB mot Skatteverket. Denna fråga kan kopplas till de två frågor som debatterades flitigt efter mål Deutsche Shell, dvs. frågan hur en restriktionsprövning görs och frågan om valutakursförluster alltid är avdragsgilla (jfr principen ’always-somewhere’). När det gäller den första av dessa frågor har EU-domstolen i domen följt den klassiska modellen för att pröva huruvida en restriktion föreligger eller inte. Detta styrker slutsatsen att Deutsche Shell-målet i denna del (om man tolkar målet som att någon jämförelse inte gjordes, dvs. att det handlade om en icke-diskriminerande restriktion) är ett relativt speciellt fall och bör klassas som ett undantagsfall.38 Frågan om principen ’always-somewhere’ gäller för valutakursförluster får mot bakgrund av domen besvaras nekande.39 Svaret på den övergripande frågan om målet X AB mot Skatteverket har bidragit till ett klarare rättsläge får således i viss mån besvaras jakande.
En annan intressant reflektion rörande EU-domstolens praxis från senare tid, vilken också går att identifiera i X AB mot Skatteverket, är att EU-domstolen i flera fall har börjat studera en medlemsstats skattesystem – i dess helhet – vid bedömningen av om en restriktion föreligger eller inte. I rättsfallet kom detta till uttryck genom att symmetrin mellan beskattning av vinster och förluster beaktades. Annorlunda uttryckt om ett företag omfattas av reglerna för näringsbetingade andelar och de fördelaktiga skatteeffekter detta kan ge så följer att företaget även får acceptera de nackdelar som följer av ett sådant system. I rättsfallet Hirvonen,40 prövades bruttometoden i SINK-lagen. Något förenklat kan man säga att EU-domstolen såg till helheten även i detta fall, på så sätt att domstolen konstaterade att eftersom den skattskyldige hade en möjlighet att välja att bli beskattad enligt inkomstskattelagen (och då medges avdrag) istället för enligt SINK så förelåg inte något hinder mot den fria rörligheten för unionsmedborgare vid tillämpningen av bruttometoden.41
I X AB mot Skatteverket ansågs något hinder inte föreligga. Det är först om ett hinder föreligger som det blir aktuellt att diskutera frågan om rättfärdigande. Här vill jag dock bara kort notera, att även om domstolen hade följt den restriktionsprövningsmodell som den gjorde i Deutsche Shell, och således kommit fram till att ett hinder förelåg, så skulle den mot bakgrund av senare tids praxis och de symmetriargument som numera synes användas ha kunnat komma fram till att hindret möjligtvis skulle kunna ha rättfärdigats. Resonemanget skulle bygga på att varken valutakursförluster eller valutakursvinster beaktas i det svenska systemet.42 Det kan dock noteras att liknande argument användes av EU-domstolen i restriktionsprövningen i syfte att distansera sig från domen i Deutsche Shell. Domstolen betonade, i nu aktuellt mål, att det vore asymmetriskt att tvinga Sverige att beakta förluster som orsakats av transaktioner vilkas resultat om de lett till vinst inte skulle ha beskattats.
Avslutningsvis vill jag nämna att – trots att jag finner EU-domstolens dom i X AB mot Skatteverket som svår att särskilja från de generella uttalanden som domstolen gjorde i Deutsche Shell – jag uppfattar domen som korrekt och rimlig mot bakgrund av annan praxis på området.
Docent Katia Cejie är lektor i finansrätt vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet och är knuten till Stiftelsen Centrum för Skatterätt.
MålDeutsche Shell, punkterna 24–26. Se avsnitt 4 nedan.
Se exempelvis Ståhl, Persson Österman, Hilling & Öberg, Iustus 2011 s. 72. Se för liknande uppfattning även generaladvokat Kokott i förslag till avgörande i X AB mot Skatteverket, punkterna 40–44.
För liknande resonemang på individbeskattningens område rörande frågan om avdragsrätt för bostadräntor se EU-domstolen i mål Hirvonen, C-632/13, EU:C:2015:765. Se även Cejie, Linde Verlag 2015 s. 234 och mål K, C-322/11, EU:C:2014:716.
Mål Hirvonen, C-632/13, EU:C:2015:765.
Rättsfallet Hirvonen väcker många intressanta frågor. En central sådan fråga är om EU-domstolen har missuppfattat de svenska reglerna. Till denna och andra aspekter av domen ber jag att få återkomma i andra sammanhang.
Se Dahlberg, i Skatterättsnämndens förhandsbesked, dnr 119/11-D som stödjer sin slutsats på rättfärdigandegrunden att upprätthålla skattesystemets inre sammanhang och symmetrin i beskattningen. För ett något mer utvecklat resonemang i förhållande till efterföljande praxis se Cejie, i Linde Verlag 2015 s. 232 f. (mål K, C-322/11, EU:C:2014:716) och generaladvokat Kokott i förslag till avgörande iX AB mot Skatteverketpunkterna 48–60. Kokott använder sig av rättfärdigandegrunden skattesystemets inre sammanhang. Se även kort Brokelind, ET 2014/9 s. 389.