Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.
Redaktion: von Bahr, Stig, Björne, Gunnar, Fast Lappalainen, Katarina, Lodin, Sven-Olof, Sveriges skatter 1945-2015 – Jubileumsskrift för skatterättsliga klubben 70 år, Jure 2015, 194 sidor
Skatterättsliga klubben grundades för sjuttio år sedan av den tidens främsta jurister på skatteområdet. Ännu idag utgör klubben ett viktigt forum för diskussion där medlemmarna kommer från såväl domstolar och myndigheter som näringsliv och akademi. De sju författarna skildrar i denna jubileumsskrift hur skattereglernas utformning har påverkats av övergången från det svenska jordbruks- och brukssamhället till dagens IT- och tjänstesamhälle. Det svenska EU-medlemskapets inverkan på det svenska skatteområdet ges även utrymme.
Med utgångspunkt i denna rättshistoriska exposé kommer författarna med såväl förslag till förbättringar av skattesystemet som prognoser om de utmaningar som framtidens skattesystem står inför.
Eriksson, Asbjörn, Praktisk beskattningsrätt – Lärobok i inkomstbeskattning, 22:a upplagan, Studentlitteratur 2015, 566 sidor
Författarens ambition har varit att på ett enkelt och konkret sätt förklara skatterättens ofta komplicerade regler. Praktisk beskattningsrätt lämpar sig därför som introduktionsbok i skatterätt. Den kan med fördel användas som kurslitteratur på grundläggande kurser vid universitet, högskolor och gymnasieskolor. Tyngdpunkten ligger på företagsbeskattning och beskattning av kapitalinkomster. Även praktiker kan ha glädje av boken, som med fördel kan kompletteras av Övningsbok i beskattning samt Lösningar till övningsbok i beskattning. Övningsböckerna är författade av Leif Edvardsson och Asbjörn Eriksson.
Hiort af Ornäs Leijon, Lena, En introduktion till skatterätten – inkomstskatt, moms, sociala avgifter, förfarande och internationell beskattning, Liber 2015, 208 sidor
Denna nya lärobok behandlar i sina fyra delar alla centrala delar i skatterätten: Skatterättens grunder, den materiella skatterätten, skatteförfarande samt internationell beskattning. Verkets bredd gör att den lämpar sig väl för grundläggande kurser där skatterätten ska introduceras. Med denna bok önskar författaren på ett pedagogiskt sätt ge studenten en inblick och förståelse för det svenska skattesystemet.
Hiort af Ornäs Leijon, Lena, Kristoffersson, Eleonor, Övningar i skatterätt – Exempel och lösningar, 22:a upplagan, Iustus 2015, 276 sidor
Genom ett hundratal övningar ger Övningar i skatterätt läsaren en uppfattning om hur det svenska skattesystemet tillämpas i praktiken. Individ- och företagsbeskattning blandas. Tyngdpunkten ligger på inkomstskatt men det finns även avsnitt med övningsuppgifter i mervärdesskatt och sociala avgifter. Exemplen är utförligt kommenterade, med undantag för ett fåtal övningar som lämnats utan lösningsförslag i syfte att utgöra underlag för seminarie- eller gruppövningsuppgifter. Övningar i skatterätt är ett effektivt läromedel vid kurser i skatterätt och beskattningsrätt. Boken är lämplig som kurslitteratur men också för självstudier.
Nyheter i lagstiftningen som beaktas i den 22:a upplagan är bl.a. det begränsade avdraget för privat pensionssparande, höjd skatt för lätta fordon, höjd skatt på avfall, trängselskatt för utländska bilar, justerade regler avseende moms för dentaltekniska produkter, höjd skatt på tobak och höjd skatt på alkohol. Beskattning av viss privatinförsel av cigaretter regleras även i en ny lag. Vidare har beloppsgränsen för att ställa ut en förenklad faktura höjts och Mini-one-stop-shop (MOSS) införts på momsområdet avseende elektroniska tjänster, telekommunikations- och sändningstjänster. Skatteverket har också övertagit ansvaret för importmoms för företag från Tullverket.
Jansson, Bo-Göran, Skatter 2015 – pension och försäkring, 29:e upplagan, IFU och Studentlitteratur 2015, 180 sidor
Detta verk är främst riktat till försäkringsförmedlare och övriga i försäkringsbranschen, men även till andra verksamma inom den finansiella sektorn. Boken kan användas såväl som ett hjälpmedel för den yrkesverksamme som vid utbildning inom pensions- och försäkringsrelaterade skattefrågor inom personförsäkringsområdet.
Inledningsvis ges en översiktlig beskrivning av skattesystemet med tonvikt på inkomstbeskattning av fysiska personer. Stort utrymme ägnas sedan åt hur personförsäkring behandlas i skattehänseende. Fokus ligger framför allt på avdragsfrågorna avseende såväl privat som tjänsterelaterad försäkring, men även avkastningsskattereglerna avseende försäkring lyfts fram.
Läsaren ges möjlighet till fördjupning genom hänvisningar till aktuella lagrum och relevant rättspraxis. Framställningen illustreras av en lång rad övningsfrågor med tillhörande svar.
Redaktion: Reimer Ekkehart, Rust Alexander, Klaus Vogel on Double Taxation Conventions – a Commentary to the OECD-, UN- and US Model Conventions for the Avoidance of Double Taxation on Income and Capital : with Particular Reference to German Treaty Practice, 4:e upplagan, Kluwer 2015, 2128 sidor
Denna efterlängtade fjärde upplaga av det absoluta standardverket om dubbelbeskattningsavtal är en guide till alla de juridiska spörsmål som kan uppstå i detta snåriga område. Boken innehåller världsomspännande kommenterar om litteratur och rättsfall. Utgångspunkten är OECD:s modellavtal från juli 2014. Varje kapitel i boken fokuserar på en artikel i modellavtalet. Vid sidan av detta omfattar verket en redogörelse för alla tyska dubbelbeskattningsavtal med tillhörande kommentarer.
Romby Anna, Underskott i aktiebolag – En skatterättslig studie av förlust- och resultatutjämning i ljuset av svensk rätt och EU-rätten, Iustus 2015, 564 sidor
I denna avhandling undersöks i vilken utsträckning ett aktiebolag skatterättsligt kan använda ett underskott mot överskott som har uppkommit i bolaget under ett annat år, eller mot överskott hos ett annat bolag. Författaren tar ett helhetsgrepp på utjämningsproblemen i bolagsbeskattningen och behandlar såväl utjämning mellan olika år som mellan olika skattesubjekt.
Med utgångspunkt i en komparativ utblick och centrala bolagsskatterättsliga principer diskuteras i bokens första del möjliga utformningar av utjämning. Den andra delen består av en EU-rättslig analys. I den tredje delen studeras den svenska regleringen ur ett principiellt perspektiv. Studiet av svensk rätt görs mot bakgrund av de slutsatser och frågeställningar som har uppkommit i de tidigare två delarna.
Simon Almendal, Teresa, Företrädaransvar, Norstedts Juridik 2015, 257 sidor
I denna bok undersöker Simon Almendal det av flera anledningar kritiserade regelverket om företrädaransvar som återfinns i skatteförfarandelagen. Det står klart att reglerna väcker frågor både vad gäller betalningsansvarets innebörd och omfattning, men även avseende bestämmelsernas rättsliga konsekvenser.
Tonvikten i undersökningen ligger på en kritisk granskning av ansvarets konsekvenser utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv. Främst Europakonventionen är av betydelse för analysen, men även företrädaransvarsreglernas förhållande till de associationsrättsliga bestämmelserna diskuteras, liksom det allmännas möjlighet att kompenseras genom skadestånd för skattebortfall till följd av skattebrott.
Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Karlstads universitet.