Tanken med avsnittet är att ge en kortare översikt över ny litteratur som kan vara av intresse för skatterätten ur såväl ett nationellt som ett internationellt perspektiv. Synpunkter på avsnittet tas tacksamt emot av Sebastian Moll (sebastian.moll@kau.se). Litteratur kan skickas till Sebastian Moll, Handelshögskolan, Karlstads universitet, Universitetsgatan 2, 651 88 Karlstad.
Almgren, Karin, Leidhammar, Börje, Skatteförfarandelagen m.m. – En kommentar, 2:a upplagan, Norstedts 2015
Denna lagkommentar återfinns i Norstedts gula bibliotek. I verket kommenterar författarna skatteförfarandelagen paragraf för paragraf. Framställningen innehåller även redogörelser för bedömningar i rättspraxis. I de fall där rättsläget ännu är osäkert presenteras författarnas egna synpunkter. Hänvisningar till förarbeten, doktrin, JO-uttalanden samt Skatteverkets föreskrifter och rekommendationer gör detta till en omfattande lagkommentar.
Monsenego, Jérôme, Introduction To Transfer Pricing, Kluwer 2015, 216 sidor
Transfer pricing, eller internprissättning, hänvisar till prissättning av gränsöverskridande koncerninterna transaktioner. Grundprincipen är att priserna ska sättas enligt den så kallade armlängdsprincipen, dvs. priserna ska sättas som om transaktionerna skedde mellan två oberoende företag. Med företagens allt mer globaliserade verksamhet har staternas behov av att följa upp användningen av internprissättning ökat, allt för att minska urholkningen av skatteunderlaget samtidigt som dubbelbeskattning måste undvikas.
I denna introducerande bok presenterar författaren de styrande principerna. Konkreta exempel illustrerar grunderna i internprissättning för att underlätta förståelsen för de åtgärder som vidtas av de multinationella företagen och som därmed övervakas av skattemyndigheterna.
Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning 15:2 – Lagar och andra författningar som de lyder den 1 juli 2015, 51:a upplagan, Norstedts 2015, 1040 sidor
Liksom tidigare år återfinns här alla relevanta lagar på skatteområdet. Detta komplettaras av fusionsdirektivet, moder/dotterbolagsdirektivet, ränte/royaltydirektivet och sparandedirektivet. OECD:s modellavtal samt utdrag ur EUF-fördraget återfinns även. För att underlätta för läsaren finns efter varje lag hänvisningar till propositioner och utskottsbetänkanden avseende samtliga lagändringar sedan 1975. Innehållet är uppdaterat per den 1 augusti 2015.
Redaktör: Schellekens, Marnix, IBFD European Tax Handbook 2015, IBFD 2015, 1044 sidor
I 2015 års skattehandbok återfinns undersökningar från 49 länder och jurisdiktioner. Verket innefattar även ett kapitel om EU och de viktigaste direktiven på skatteområdet samt en översikt över skattereglerna i de sju viktigaste schweiziska distrikten.
Weidmann, Oktavia Maria, Taxation of Derivatives, Kluwer 2015, 440 sidor
Under de senaste två decennierna har användningen av derivat ökat kraftigt. Detta har inneburit stora utmaningar för skattemyndigheterna att ta fram lämpliga skatteregler. Den svåra avvägningen består i att å ena sidan tillåta kapitalmarknaderna att verka effektivt genom att undanröja artificiella skattehinder och å andra sidan skydda det egna landets skattebas från skatteundandragande.
Weidmann diskuterar och analyserar de problem som uppstår såväl internt som vid gränsöverskridande transaktioner. Som ett resultat av analysen presenterar författaren utförliga resonemang de lege ferenda.
Sebastian Moll är doktorand i civilrätt vid Karlstads universitet.